Протягом трьох днів на Чернігівщині народні депутати України та депутати Сейму Латвійської Республіки обмінювалися досвідом проведення реформи місцевого самоврядування. Спілкування відбувалося в рамках тренінгу Програми USAID «РАДА» «Висновки та перспективи діяльності модельних округів». Організатором зустрічі виступив народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Латвійською Республікою, Олександр Кодола.

Спільна робота народних депутатів  України Олександра Кодоли, Ігоря Гузя, Вікторії Сюмар, Олександра Черненка та депутатів Сейму Латвійської Республіки Айнарса Межуліса, Сергейса Долгополовса, Нелі Клейнберга та Крістіне Вітола розпочалася з відвідин Почесного консульства Латвійської Республіки в Чернігові. Під час зустрічі народний депутат України Олександр Кодола подякував колегам, котрі приїхали поділитися досвідом реалізації реформи місцевого самоврядування: «Я щиро радий, що сьогодні ми з вами, саме в моєму рідному Чернігові, проводимо наш спільний тренінг, який дозволить не тільки познайомитися ближче один з одним, а й збагатитися досвідом в сфері просування демократичних реформ, а значить зробити наші країни, наші народи більш ефективними в просуванні на шляху європейського розвитку».

Парламентарії висловили щиру вдячність народу Латвії за ту допомогу, яку він надає сьогодні Україні, а також усім міжнародним організаціям, що підтримують розвиток демократії в Україні.

У рамках тренінгу Програми USAID «РАДА» «Висновки та перспективи діяльності модельних округів» відбулися презентації команд народних депутатів, знайомство із процесом децентралізації та створення місцевих громад безпосередньо на території  209 виборчого округу, який представляє у Парламенті Олександр Кодола, а також оксфордські дебати на тему «Децентралізація» за участю команд народних депутатів.

Насиченою була програма перебування представників українського та латвійського парламентів у Ніжині 30 вересня, де вони зустрілися з головами об’єднаних територіальних громад, щоб обговорити нагальні проблеми процесу реформування органів місцевого самоврядування в Україні.

Учасники зустрічі піднімали різні аспекти проходження реформи місцевого самоврядування і децентралізації  в Україні, зокрема напрацювання у створенні нормативно-правової бази, фінансування новостворених громад, виклики, які доводиться долати об’єднаним територіальним громадам.

Особливу цікавість в української сторони викликали виступи латвійських гостей, адже Латвія розпочала процес децентралізації та реформування органів місцевої влади набагато раніше за Україну і вже накопичила значний досвід.

Як зазначив керівник групи дружби з Україною в парламенті Латвії Айнарс Межуліс, який до обрання депутатом сам очолював місцеву громаду, дуже важливо громадам, які створюються, мати план дій, щоб чітко бачити мету, яку вони хочуть досягти і шлях до неї. Також, як зазначив Айнарс Межуліс, Україна - держава, яка набагато більша за Латвію, і за територією,  і за кількістю населення, тому і процеси реформування тут набагато складніші, а їм, латвійцям, також цікаво дізнатися і український досвід проведення децентралізації на місцях.

Під час перебування в Ніжині гості міста також завітали до спеціального авіаційного загону служби цивільного захисту ДСНС України, де познайомилися із тим, як несуть службу рятувальники, ознайомилися з реалізацією проекту реконструкції басейну гімназії №16, ініціатором якого виступив народний депутат Олександр Кодола. Латвійська делегація також вшанувала пам’ять видатного латиського живописця-пейзажиста Юйліса Федерса (1839-1909 рр.), похованого в Ніжині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50