У порядку контролю за виконанням законів України «Про культуру», «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та «Про музеї та музейну справу» Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув питання щодо шляхів вирішення проблеми переміщення музейно-архівних фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України та Музею Української революції 1917–1921 років у зв’язку з аварійним станом будівель, які потребують нагального ремонту.

У засіданні взяли участь представники Міністерства культури України, Державної архівної служби України, Київської міської державної адміністрації, фахівці з архівної та музейної справи, громадські діячі.

Як зазначалося на засіданні, Центральний державний архів- музей літератури і мистецтва України орендує приміщення за адресою вул. Володимирська, 22-а, що входить до комплексу Національного заповідника «Софія Київська». Внаслідок прийнятого рішення не продовжувати договір оренди у зв’язку з аварійним станом будівлі, яка потребує нагальної реконструкції, під загрозою збереження опиняються такі унікальні культурні цінності як, зокрема, меморіальна спадщина Миколи Лисенка, Левка Ревуцького, Олександра Довженка, Івана Багряного, Павла Загребельного, картини Миколи Глущенка та Тетяни Яблонської.

Народні депутати – члени Комітету акцентували увагу на тому, що відповідно до чинного законодавства забороняється виселення закладів культури (музеїв, архівів) без надання іншого рівноцінного приміщення із забезпеченням усіх необхідних умов для збереження музейно-архівних фондів.

За наслідками розгляду Комітет з питань культури і духовності вирішив з метою дотримання Законів України «Про культуру», «Про музеї та музейну справу», «Про Національний архівний фонд та архівні установи» рекомендувати:

             Кабінету Міністрів України у місячний термін вирішити проблему забезпечення належним приміщенням Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України та переміщення його фондів;

             Фонду державного майна України виділити належне приміщення, забезпечене усіма необхідними умовами для зберігання цілісного комплексу Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України;

             Кабінету Міністрів України виділити кошти для облаштування приміщення, забезпеченого усіма необхідними умовами для зберігання фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України;

             Міністерству юстиції України за участі Міністерства культури України забезпечити перевезення та збереження фондів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України під час їхнього переміщення.

Також було обговорено питання збереження експозиції відділу Національного музею історії України «Музей Української революції 1917-1921 років», а також відтворення меморіальних кабінетів Голови Української Центральної Ради М. Грушевського та першого голови уряду Української Народної Республіки В. Винниченка в історичній будівлі Української Центральної Ради (Київський міський будинок вчителя за адресою: вул. Володимирська, 57) після проведення там запланованих реставраційних робіт.

Голова Комітету Микола Княжицький наголосив на важливості сприяння Міністерства культури України тимчасовому переміщенню Музею Української революції 1917–1921 років та запевнив, що надалі означені на засіданні питання перебуватимуть під контролем Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23