Ірина Геращенко наголосила, що саме невиконання Росією та представниками ОРДЛО Мінських угод спричинює погіршення безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі. Політик зазначила, що через неконтрольований українсько-російський кордон на Сході України представники ОРДЛО продовжують отримувати озброєння, боєприпаси та інші ресурси для ескалації військової агресії, внаслідок якої продовжують гинути українці.

«Лише протягом поточного року на Донбасі загинуло 98 українських військовослужбовців», - повідомила Ірина Геращенко.

Окрім того, народний депутат України звернула увагу присутніх на непоодинокі випадки обстрілу з боку ОРДЛО контрольних пунктів в’їзду/виїзду (КПВВ) на Сході України та наголосила на необхідності посилення моніторингу над цими об’єктами.

«На засіданнях гуманітарної підгрупи у Мінську ми працюємо над втіленням пропозиції МКЧХ щодо створення «ділянок безпеки», зокрема і поблизу контрольних пунктів на Донбасі, та над впровадженням цілодобового моніторингу ситуації за участі міжнародних місій на обраних ділянках», - зауважила Ірина Геращенко.

Уповноважений Президента України підкреслила, що українська сторона виступає за активізацію роботи СММ ОБСЄ на Донбасі, та рішуче засуджує усі випадки перешкоджання роботі місії.

Ірина Геращенко зазначила, що представники України у ТКГ вимагатимуть від представників ОРДЛО проведення повного розслідування загибелі спостерігача CMM ОБСЄ 23 квітня ц.р. та фактів сексуального домагання з боку озброєного представника ОРДО до представника місії, що мали місце 5 травня ц.р.

«Ми вважаємо, що ці випадки мають бути відображені у новій резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ", – сказала Ірина Геращенко.

Також Перший віце-спікер закликала представників країн-учасниць ОБСЄ в подальшому жорстко і публічно реагувати на такі факти, як це зробили уряди Німеччини, Франції та України.

Серед іншого, Ірина Геращенко наголосила на погіршенні екологічної ситуації на Донбасі, що спричинено систематичними обстрілами підприємств поблизу лінії розмежування. Вона повідомила, що низка вугледобувних підприємств Донбасу, зокрема шахти, які зазнають підтоплення, та підприємства, на кшталт Донецької фільтрувальної станції, потребують міжнародної експертної оцінки для подальшого врегулювання проблемних питань.

«Для унеможливлення подальшого погіршення екологічної ситуації наразі моніторинг підприємств на Донбасі потребує особливої уваги зі сторони ОБСЄ», - зазначила Ірина Геращенко.

Окрім того, особливої уваги на зустрічі було надано обговоренню політичного блоку Мінських угод.

Перший заступник Голови Верховної Ради України підкреслила, що передумовою для виконання політичного блоку Мінських угод має стати повне виконання представниками РФ та ОРДЛО своїх зобов’язань, що містяться у безпековому та гуманітарному блоках, зокрема припиненні вогню та звільненні українських заручників.

«На окупованій території Донбасу незаконно утримуються 128 заручників, до них не допускають представників місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста для моніторингу умов їх утримання. Також блокується участь МКЧХ у процесі пошуку зниклих безвісти», - зауважила Ірина Геращенко. Вона підкреслила, що за таких умов виконання політичного блоку є неможливим.

Перший віце-спікер зазначила, що український Парламент прийняв ряд законів, передбачених політичним блоком Мінських угод. Зокрема, щодо особливостей місцевого самоврядування на територіях Донецької і Луганської областей, та закон про амністію. Проте, норми законів не набрали чинності через проведення фейкових виборів на Донбасі та створення псевдоінститутів.

«Для того, щоб нам перейти до дискусії щодо політичного блоку, мають бути скасовані всі ці псевдоінститути», - підкреслила Ірина Геращенко. Крім того, вона зауважила, що питання про амністію може бути поставлено тоді, коли на окупованих територіях з'являться українські суди.

Ірина Геращенко наголосила, що лише сталий мир на Донбасі, а не короткочасні режими тиші, створить передумови для політичних домовленостей.

В ході зустрічі, Голова Постійної делегації України у ПА ОБСЄ Артур Герасимов наголосив на необхідності активізації роботи місії ОБСЄ поблизу українсько-російського кордону. Він підкреслив, що встановлення моніторингу та контролю над кордоном безперечно сприятиме виконанню безпекового блоку та в подальшому сприятиме мирному врегулюванню ситуації на Донбасі.

Окрім того, враховуючи, що мандат місії ОБСЄ розповсюджується на всю територію України, Артур Герасимов зауважив на необхідності роботи місії у Криму, для фіксування усіх порушень прав людини зі сторони тимчасової окупаційної влади.

Голова Постійної делегації України у ПА ОБСЄ закликав до активізації співпраці в рамках роботи ПА ОБСЄ для напрацювання та прийняття резолюцій, спрямованих на захист та відновлення територіальної цілісності України.

В ході зустрічі заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова повідомила, що міста Красногорівка і Авдіївка Донецької області останнім часом залишаються найгарячішими точками в зоні АТО. Вона наголосила на необхідності надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, постраждалому від агресії РФ на Сході України.

Своєю чергою Голова місії ОБСЄ у Франції Веронік Роже-Лакан підкреслила необхідність консолідації зусиль в рамках роботи Управління ООН з координації гуманітарних питань (UN OCHA) та Департаментом Єврокомісії з питань гуманітарної допомоги та захисту цивільного населення (ECHO) для надання допомоги цивільному населенню на Донбасі.

Голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан відзначив необхідність інтенсифікації моніторингу місії ОБСЄ на Сході України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54