Відповідні рішення ухвалено на засіданні, що відбулося під головуванням Секретаря Комітету Олени Сотник. Так, у ході засідання члени Комітету розглянули та підтримали проекти законів реєстр.№№ 0133 та 0135. Під час обговорення зазначалося, що схвалення проекту Закону України № 0133 дасть змогу ратифікувати Угоду (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Словенія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв, консульських установ та представництв при міжнародних організаціях, що сприятиме подальшій реалізації права на працю, підтримки рівня кваліфікації та отримання можливості для подальшого професійного розвитку членам сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ України в Республіці Словенія, так і навпаки. Ратифікація Угоди дозволить спростити порядок працевлаштування цієї категорії осіб та створити на взаємній основі правові підстави для працевлаштування як членів сімей працівників дипломатичної служби України в Словенії, так і членів сімей персоналу дипломатичних установ Словенії в Україні.

Ратифікація Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників (проект Закону № 0135) засвідчить прихильність України ідеям і цілям зазначених міжнародних інструментів, дасть можливість використовувати процедуру спрощеної видачі особи, а також сприятиме покращенню та модернізації практичного застосування норм Конвенції, дозволить компетентним органам Договірних Сторін оптимізувати співробітництво з питань екстрадиції завдяки застосуванню сучасних форм та процедур взаємодії.

Також члени Комітету підтримали проект Закону реєстр.№6149, метою якого є створення законодавчих передумов для ратифікації Третього і Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників та імплементація їхніх положень в законодавство України шляхом внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України.

Окрім того, члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Такими, що не суперечать було визнано проекти законів реєстр.№№ 5511, 5561, 5562, 2441а та 5283.

Проект Закону №5511, згідно з пояснювальною запискою, розроблено з метою удосконалення національного законодавства про працю та зайнятість в частині правового захисту працівників у разі масового звільнення та законодавчого врегулювання питань відновлення порушених прав осіб, які зазнали дискримінації у сфері праці. З цією метою у законопроекті пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, законів України «Про зайнятість населення» та «Про рекламу». Зокрема, проектом Закону пропонується доповнити статтю 21 Кодексу законів про працю України, в частині визначення переліку обмежень, які не вважаються дискримінацією у сфері праці. Йдеться про обмеження, що залежать від властивих певному виду робіт вимог (щодо віку, освіти, стану здоров’я, статі тощо) чи зумовлені необхідністю посиленого соціального та правового захисту деяких категорій осіб. Також включено норму щодо надання права особам, які зазнали дискримінації, звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Законопроектом №5561 пропонується внести зміни до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» дозволивши ввозити на митну територію України з метою вільного обігу (та/або першу реєстрацію в Україні) нові транспортні засоби або виготовлені в Україні здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-2» згідно з технічними регламентами та національними стандартами (щонайменше за умови відповідності вимогам рівня «B» ДСТУ UN/ECE R 49-02A, B:2002 або «B», «C», «D» ДСТУ UN/ECE R 83-03:2002. Водночас законопроектом передбачається, що перша реєстрація в Україні транспортних засобів, що використовувалися, здійснюватиметься за умови їх відповідності вимогам технічних регламентів та національних стандартів.

Законопроектом №5562 пропонується внести зміни до Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, продовживши строк дії пільгового акцизу, що був введений Законом України «Про внесення змін до Податкового Кодексу щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» з кінця 2018 року до 31 грудня 2020 року, а також прибрати обмеження, що діють на сьогоднішній день, відповідно до яких пільговим акцизом може скористатись лише одна особа лише один раз, а автомобіль, який був розмитнений за пільговим акцизом не може бути проданий протягом року.

Метою прийняття законопроекту №2441а є формування та реалізація державної політики у сфері регулювання азартних ігор (у тому числі лотерей), реалізації прав і законних інтересів учасників азартних ігор, залучення туристів. Основними завданнями законопроекту є забезпечення державного регулювання правовідносин, що виникають у процесі провадження діяльності у сфері грального бізнесу в Україні, сприяння цивілізованому розвитку грального бізнесу.

Проект Закону №5283, згідно з пояснювальною запискою, розроблено з метою захисту тварин, які перебувають у неволі, у пересувних цирках від жорстокого поводження, виконання Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу». З цією метою у законопроекті пропонується доповнити статтю 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» положенням про заборону використання тварин у пересувних цирках.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23