Людство разом з  українцями, небайдужими до  трагічної події, яка сталася у Чорнобилі тридцять один рік тому, 26 квітня вшанувало пам’ять героїв ліквідаторів аварії та жертв цієї глобальної техногенної катастрофи.

Чорнобильська асоціація народних депутатів України (ЧАНДУ) спільно з Міненерговугілля України організували ряд заходів. На Пам’ятний "круглий стіл" були запрошені народні депутати України - чорнобильці першого – восьмого скликань Верховної Ради України, члени Правління ЧАНДУ, фахівці з ядерної енергетики, активісти громадських чорнобильських організацій.  

Відкрив захід народний депутат України, безпосередній учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, член Правління ЧАНДУ Віктор Єленський. Учасники засіданняьвшанували пам’ять всіх загиблих від радіаційного впливу хвилиною мовчання. Під час заходу присутні ліквідатори поділилися власними спогадами. Своє бачення на проблеми у країні, які склалися після страшної аварії, висловили Герой України, голова Громадської ради при Міненерговугілля України, перший заступник генерального директора Укргідроенерго Семен Поташник; Міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (1994-1996 рр.) Володимир Холоша, президент Громадської організації «Міжнародна організація інвалідів та жертв техногенних катастроф «Союз Чорнобиль», радник ЧАНДУ Валерій Макаренко, керівник Групи радників, експертів та консультантів ЧАНДУ Олександр Зенюк. 

Промовці приділили особливу увагу проекту нової Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, яка була розроблена групою вчених. Вперше це питання було розглянуто на засіданні Правління ЧАНДУ, 09.02.2017р., вдруге на Круглому столі, що відбувся у м.Коростень Житомирської області. Цього разу виступаючі внесли пропозиції щодо покращення Стратегії, висловили загальне побажання не прискорювати її затвердження, а доопрацювати деякі її питання та напрями.  

Виконавчий директор ЧАНДУ Олександр Осиховський повідомив присутніх про перспективні напрямки діяльності Асоціації, роботу з укладення договорів про співпрацю між ЧАНДУ та зацікавленими організаціями і установами. Зокрема, розглядається можливість спорудження підприємства щодо переробки та утилізації побутових відходів, побудови заводу на якому будуть переробляться відпрацьовані автошини. Є зацікавленість до агропроектів відродження забруднених радіацією агротериторій тощо.

Розпорядженням Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України – Керуючого справами Петра Боднара за вагомий особистий внесок у справу ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, мужність, самовідданість, високий професіоналізм та до Дня Чорнобильської катастрофи 23 ліквідатори аварії, серед яких діючі народні депутати та народні депутати минулих скликань Верховної Ради, працівники Апарату Верховної Ради різних років нагороджені цінними подарунками (годинниками), які вручив присутній на Круглому столі народний депутат України, член Правління ЧАНДУ Олександр Марченко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00