Вітаючи присутніх, Ірина Геращенко відзначила високий рівень двосторонньої співпраці України та Республіки Польща, зокрема і у сфері освіти. Перший заступник Голови Верховної Ради зауважила, що активізація співпраці, серед іншого, зумовлена впевненими кроками України на шляху до євроінтеграції.

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила на важливості реформування вищої та середньої освіти в Україні, та зауважила, що рішення Європарламенту щодо надання Україні безвізового режиму є позитивним сигналом та можливістю активізувати двосторонню співпрацю.

«Ми переконані, що сьогоднішнє рішення Європарламенту щодо надання Україні безвізового режиму безумовно сприятиме розвитку подальшої співпраці європейських та українських вищих навчальних закладів», - наголосила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради зауважила, що на сьогоднішній день питання реформування освіти є пріоритетним, про що свідчить тема останнього засідання Національної ради реформ при Президентові України.

Ірина Геращенко зазначила, що на засіданні було схвалено низку важливих напрямів реформування сфери освіти України.

«31 березня відбулось засідання Національної ради реформ при Президентові України, на якому було схвалено концепцію Нової української школи. Ця реформа несе в собі нові європейські цінності, зокрема такі як інклюзивне навчання», – повідомила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала, що за результатами засідання Національної ради реформ учасники наголосили на необхідності розгляду у другому читанні Закону «Про освіту», а також законопроектів про інклюзивну освіту.

Уповноважений Президента України зауважила, що військова агресія Російської Федерації спричинила ряд проблемних питань у сфері освіти. Вона зазначила, що через напружену безпекову ситуацію десятки вищих навчальних закладів були переміщені з окремих районів Донецької та Луганської областей на підконтрольні Україні території.

У цьому контексті Ірина Геращенко поінформувала, що для реагування на зазначені виклики Парламент прийняв низку важливих законопроектів, що мають на меті врегулювання проблем внутрішньо переміщених осіб у сфері освіти, зокрема Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» № 4718 від 24.05.2016.

Перший заступник Голови Верховної Ради закликала польських колег активізувати співпрацю з евакуйованими технічними вищими навчальними закладами та запропонувала запровадити нові спільні освітні проекти для військовослужбовців, які захищали суверенітет та незалежність України та усієї Європи.

Користуючись нагодою, представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко поінформувала про напружену безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та закликала провідних науковців Республіки Польща та представників технічних вищих навчальних закладів Польщі підтримати їхнього колегу Ігоря Козловського, що незаконно утримується на тимчасово окупованій території Донбасу та приєднатись до акції щодо його негайного звільнення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30