Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив Урочисте засідання.

Він повідомив, що у засіданні беруть участь народні депутати, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, члени Кабінету Міністрів України, керівники судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада Україна обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій та засобів масової інформації.

У виконанні хору прозвучав Духовний гімн України «Молитва за Україну».

Учасники Урочистого засіданні переглянули кадри хроніки сторічної давності.

Перед учасниками виступив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Він, зокрема, зазначив. що "поразка української революції 1917-1921 років призвела до утворення найстрашнішої, найкривавішої імперії в історії людства – імперія зла, яка знищила десятки мільйонів людей, поневолила десятки вільних країн, перетворивши їх на рабські колонії».

За його словами, «багато хто склав зброю - і Україна втратила тоді державність, але вже за 15 років українці пережили Голодомор-геноцид».

"Сьогодні, як ніколи, ми маємо засвоїти уроки сторічної давнини і зробити висновки: Україні потрібна єдність, боєздатна армія… Ворог у нас той самий - московська орда, підступна і смертоносна, і методи ті ж самі - розсварити, розділити, спалити і знищити", - заявив А.Парубій.

Він переконаний, що з моменту відновлення української державності в 1991 році в Росії страждали "манією відновлення імперії – тюрми народів", але в Україні вже виросло "нове покоління патріотів".

А.Парубій далі зазначив, що зараз на сході України "незламною стіною стоять тисячі наших солдатів - і ворог їх панічно боїться, бо знає, що рано чи пізно будуть повернуті окуповані український Крим і український Донбас".

За його словами, зараз іде сучасна російсько-українська війна - і для перемоги "ми маємо бути разом, бо ворог, як і 100 років тому, у нас один".

 Про початок Української революції, створення Української Центральної Ради  згадав у виступі український науковець, дослідник історії України XX ст., професор, завідувач відділу історії української революції Інституту історії Національної академії наук України Владислав Верстюк.

На урочистому засіданні виступили Верховний Архієпископ Української Греко-католицької церкви Любомир Гузар, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час свого виступу закликав і Верховну Раду і Уряд до єдності: «Бо в єдності - наша сила!». Патріарх Філарет підкреслив, «якщо ми хочемо перемогти, ми повинні бути єдиними» у протистоянні ворогу. «Якщо не буде Української держави, всі інші питання не мають сенсу», - наголосив Патріарх Київський і всієї Руси-України і закликав усіх долучитися до всеукраїнської молитви за мир.

Голова Верховної Ради України після виступів запросив учасників урочистого засідання відвідати виставки «100 років Першого Українського Парламенту» та «Українська мить. Видатні постаті Української національної революції 1917-1921 років».

А.Парубій закрив Урочисте засідання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31