Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі у понеділок з Державним секретарем МЗС Королівства Норвегія Маріт Бергер Рьосланд, яка здійснює свій перший візит до України, висловила щирі вітання з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною і Королівством Норвегія. 

Під час зустрічі сторони обговорили безпекову ситуацію на Донбасі, збереження санкцій проти Російської Федерації до повного виконання Мінських угод, хід реформ в Україні, питання двосторонньої співпраці і активізацію міжпарламентського діалогу, також питання гендерної рівності і ратифікацію Стамбульської конвенції.

Інформуючи про ситуацію на Сході України, І.Геращенко подякувала норвезькій стороні  за підтримку суверенітету і територіальної цілісності . «Для нас є важливим, що у Спільній декларації про партнерство між Україною і Норвегією, підписаній у жовтні 2016-го року в Осло, Росію визнано агресором», - наголосила політик, висловивши жаль з приводу того, що «і на сьогоднішній день у цій ситуації нічого не змінюється, Мінські угоди не виконуються».

Перший заступник Голови Верховної Ради виступила за координацію роботи в міжпарламентських асамблеях у питаннях спільної протидії пропаганді з боку Російської Федерації та протидії гібридній інформаційній війні.

І.Геращенко подякувала за гуманітарну допомогу, зокрема, ту, яка надається Норвезькою радою з питань біженців. Говорячи про ключові гуманітарні проблеми, пов'язані з реінтеграцією Донбасу,  вона наголосила на проблемі відновлення інфраструктури, створення нових робочих місць, підтримку  малого і середнього бізнесу, освітні проекти.

Український політик також звернулась із проханням сприяти в лікуванні, протезуванні та реабілітації  дітей, що постраждали від мін та обстрілів, а таких, за її словами, близько двохсот. «Це болюча проблема. Ми дякуємо всім країнам, що допомагають українським дітям в протезуванні і реабілітації, а це Словенія, Канада, Німеччина, Сполучені Штати Америки», - розповіла  вона.

Ще однією гострою гуманітарною проблемою перший віце-спікер означила заблокований процес звільнення заручників. За її словами, на окупованих територіях знаходиться 109 українців, в списку зниклих безвісти - 485 осіб, в російських тюрмах утримується щонайменше десять  політв'язнів.

Вона наголосила, що Україна добивається допуску Міжнародного Комітету Червоного Хреста до пошуку зниклих і до процесу звільнення заручників.

Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала Державного секретаря МЗС Норвегії про перебіг реформ в Україні. «Пріоритетом на цю сесію стало продовження реформи у сфері децентралізації, продовження судової реформи, боротьба з корупцією», - сказала вона, наголосивши на тому, що в Україні ухвалено найжорсткіше законодавство у сфері боротьби з корупцією.

Своєю чергою, Маріт Бергер Рьосланд заявила, що норвежці стурбовані ескалацією ситуації в Україні та висловила підтримку українським реформам. Вона також висловилась за необхідність посилення міжпарламентського діалогу та запросила українських парламентарів до Норвегії для обміну досвідом.

У зустрічі також взяла участь Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50