Коментуючи початок судового засідання щодо можливої екстрадиції з Російської Федерації політв'язня Валентина Виговського, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила, що Україна бореться за кожного свого громадянина. «Всі 10 політв’язнів Кремля, а це, зокрема, Сенцов, Кольченко, Черній, Виговський, Карпюк, Клих та інші хлопці вже мають вирок», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради. За її словами, «Україна у питанні їхнього звільнення бореться й рухається за кількома напрямками: це юридичний напрямок через офіційну передачу запитів нашим Міністерством юстиції до Російської Федерації з вимогою екстрадиції громадян України і політико-дипломатичні консультації та перемовини для того, щоб звільнити українців».

 

«У 2016 році вдалося звільнити трьох українців. Це Юрій Солошенко, Геннадій Афанасьєв, Надія Савченко. Всі вони були звільнені не через процедуру екстрадиції, а саме через політичний та дипломатичний діалог, - нагадала І.Геращенко і додала. - Але ми йдемо усіма шляхами, використовуємо всі шанси, методи і механізми . Якщо говорити про можливість екстрадиції, то тут важливо щоб Російська Федерація передала через процедуру екстрадиції пана Виговського, щоб була така згода». Водночас, вона наголосила, що «для того, щоб всіх звільнити, будемо працювати у другому, політико-дипломатичному напрямку».

 

Коментуючи перспективи розгляду в Москві апеляції щодо справи Романа Сущенка, І.Геращенко заявила, що справа українського журналіста має виключно політичний характер, і, на жаль, немає жодних очікувань, що російська так звана «Феміда» може бути милосердною та правосудною і випустить Романа».

 «Для нас очевидно, що він так само, як і інші заручники Кремля, затриманий для того, щоб поповнити лави українців, яких Кремль утримує в своїх в’язницях для шантажу України і світ, вимагаючи чи то амністію до тих, хто вбиває українців на Донбасі, чи ще щось», - пояснила І.Геращенко. «Українська сторона буде боротися за кожного громадянина України. І йдеться не тільки про політв’язнів Кремля», - наголосила український політик. Вона також вважає, що в питаннях звільнення заручників важливо посилювати солідарність світу задля тиску на Москву.

 

Також І.Геращенко звернула увагу на «справи більш ніж 30 кримських татар, яких так само затримують за проукраїнську позицію, за те, що вони є патріотами українського Криму», зазначила, що до кримськотатарських лідерів застосовують методи каральної медицини сталінських часів і так само безпідставно арештовують і утримують в російських тюрмах.

 

Коментуючи питання з заручниками на окупованих територіях, І.Геращенко поінформувала, що в тюрмах в ОРДЛО сьогодні утримується 109 заручників, це військові і цивільні. Вона поінформувала, що військові утримуються в Макіївській колонії. Політик зауважила, що «їх незаконно утримують бойовики більше, аніж два роки, шантажуючи Україну вимогою амністії для членів НЗФ».

 

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що українська влада використовує кожну міжнародну зустріч для донесення інформації про загострення ситуації на Донбасі та питання звільнення заручників. «Немає жодної міжнародної зустрічі, під час яких Президент України не піднімав би питання координації зусиль з нашими партнерами для тиску на Російську Федерації в питанні звільнення заручників», - підкреслила вона.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23