Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд презентувала у середу на засіданні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування проект Закону про тимчасово окуповану територію України.

За її словами, прийняття законопроекту «чітко врегулює статус та правовий режим тимчасово окупованої території, мінімізує ризики корупції та контрабанди в районах лінії межі тимчасово окупованої території, сприятиме визволенню території України з-під російської окупації та захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території України».

Також, проект закону містить положення, які покликані гарантувати відновлення правопорядку на території, звільненій від тимчасової окупації, та забезпечити усунення від управління державою та органами місцевого самоврядування осіб, які активно сприяли тимчасовій окупації частини території України. «Норми законопроекту, у разі їх прийняття, покликані сприяти забезпеченню миру, стабільності, безпеки і демократичного розвитку держави», - зазначила О.Сироїд.

Вона наголосила, що до прийняття цього законопроекту «треба підходити спокійно, реалістично і прагматично, усвідомлюючи виклики і небезпеку, які маємо перед собою через російську агресію». «Росія робить усе, щоб отримати важелі впливу на Україну і при цьому уникнути відповідальності за окупацію українських територій і усі вчинені проти України злочини », - сказала О.Сироїд. Вона нагадала про 10 тисяч поранених на Донбасі, про майже два мільйони біженців – внутрішньо переміщених осіб, і  тих, хто потерпає на окупованих територіях.

За словами О.Сироїд, проектом Закону визначено, що Росія є окупантом, виписано, що є окупованими територіями, виписані дати початку окупації, впроваджено систему обмежень щодо переміщення товарів і людей у зв’язку з окупацією, комплексно врегульовано порядок роботи органів місцевого самоврядування, встановлено особливості правового режиму воєнного стану на звільненій від тимчасової окупації території та визначено комплекс першочергових завдань військових адміністрацій щодо забезпечення життєдіяльності такої території.

«Якщо Україна сама не боротиметься, аби доказати, що пролита в Україні кров - на руках Росії, то іншої зацікавленої сторони я у цьому не бачу», -  підкреслила Заступник Голови Верховної Ради України.

О.Сироїд вважає, що попри серйозну дискусію, зауваження і тривале обговорення законопроекту на засіданні Комітету, документ «є в тому вигляді, у якому він може бути поданим на розгляд Парламенту у першому читанні».

«Я розумію страхи, про які почула на засіданні Комітету, природу цих страхів, бо ніхто не стикався з такими викликами, але не треба боятися брати відповідальність, нам потрібно шукати компроміси, потрібно закріпити в законі факт окупації», -сказала Заступник Голови Верховної Ради журналістам після засідання Комітету.

О.Сироїд упевнена в необхідності подальшого «пошуку балансу» та позитивно оцінила рішення Комітету про створення робочої групи з доопрацювання документу.








 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30