Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко відкриваючи захід, назвала Угода про вільну торгівлю з Канадою, яка була підписана минулого року під час офіційного візиту Прем’єр-міністра Канади Трюдо в Україну, одним з важливих кроків для поглиблення економічної співпраці і розвитку торгівельних можливостей між двома країнами.

Г.Гопко також подякувала канадському уряду за військову, гуманітарну і технічну допомогу, яку Україна відчуває з боку Канади у її боротьбі з російською агресією. Вона також відзначила принципову позицію Канади щодо застосування санкцій проти Російської Федерації.

Голова Комітету висловила сподівання, що ця угода буде ратифікована вже цього пленарного тижня і стане початком на шляху до підписання інших угод, зокрема, у сфері військово=технічного співробітництва.

Перший віце-прем’єр-міністр-Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів відзначив, що відповідний законопроект про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю з Канадою успішно пройшов розгляд у парламентських комітетах. Він готовий для внесення до сесійної зали на розгляд і дасть однозначно позитивне рішення під час голосування.

С.Кубів також повідомив, що у канадському парламенті також активно працюють над ратифікацією цього документу. За його словами, підписання минулого року Угоди про вільну торгівлю з Канадою стало визначним кроком у розвитку двосторонніх стосунків між нашими державами і є одним з найбільших досягнень урядів у сфері укладення міжнародних угод. «Зараз черга за народними депутатами, адже єдність у голосуванні також показує силу влади - Президента, Верховної Ради і Уряду», - зазначив він.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська ознайомила учасників заходу з особливостями угоди та основними перевагами, які отримає Україна, ратифікувавши її.

За її словами, ця Угода в разі її ратифікації забезпечить взаємне скасування мит між Україною і Канадою, відкриває для українських підприємців великі можливості одразу експортувати з моменту вступу в силу цієї угоди. «Сподіваємося, що довгого перехідного періоду не буде. Фактично майже вся українська продукція може одразу заходити на ринок Канади безмитно за умови, коли вона відповідає технічним вимогам і фіто-санітарним вимогам». – додала Н.Микольська.

Важливим, за словами Торгового представника, є те, що угода передбачає доступ українських підприємств до державних закупівель в Канаді, які є достатньо значними на ринку Канади. Також ця угода передбачає набагато більше виключень з українського боку, ніж з боку Канади.

У «круглому столі» також взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Учасники «круглого столу» обговорили питання диференційних умов доступу до ринку Канади після ратифікації, диверсифікації ринків для українських товарів.

У виступах відзначалося, що ратифікація угоди важлива не тільки для збільшення українського експорту, а й дає нові можливості для співпраці з Канадою у сферах високих технологій та авіабудування, складного машинобудування, а також залучення інвестицій.

Промовці висловлювалися за якнайскорішу ратифікацію Угоди про вільну торгівлю з Канадою, яка відкриє Україні нові ринки і нові можливості.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00