У Верховній Раді відбулося  засідання "круглого столу"  на тему: "Повноваження німецьких депутатів щодо контролю уряду Федеративної Республіки Німеччина: напрацювання для реформи Верховної Ради України",  організоване  Програмою USAID РАДА та Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні, за  участі заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд,  представників уряду, народних депутатів  та їх помічників-консультантів, працівників Апарату Верховної Ради.

Під час заходу обговорено питання реалізації парламентом його  функцій, зокрема щодо контролю уряду, питання звіту уряду в парламенті, контрольних функцій комітетів та реалізації дорожньої карти внутрішньої реформи Верховної Ради України у питаннях контролю за виконавчою владою.

У вітальному слові директор Програми "USAID RADA" Ігор Когут наголосив, що "Верховна Рада"  традиційно перебуває в центрі суспільної  уваги, однак останнім часом рівень зацікавлених в тому, що відбувається в парламенті, суттєво зріс не лише в ЗМІ, а й у суспільстві загалом. Це можна пояснити передусім поверненням України внаслідок Революції гідності до парламентсько-президентської форми  правління, суттєвим зростанням ролі парламенту та рівня його відповідальності  за розробку державної політики  та контролю за діяльністю уряду".

У своїй промові заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зазначила, що українське суспільство стає більш вимогливим до  парламентаріїв. "Контрольна функція є головною для парламенту, а решта його функцій - похідні. Війна показала нам, що ми мусимо по-іншому ставитися до всього. Тож Верховна Рада  має  здійснювати: 1)контроль уряду за збором коштів. Якщо парламент не контролює уряд, то він  сприяє уряду, наприклад, у зміні податкового законодавства; 2) контроль уряду за витратами коштів. Досі парламент не вимагає звіту уряду щодо видатків; 3) контроль оборонного бюджету держави спільно з громадянським суспільством. "  О. Сироїд сказала, що причиною  відсутності парламентського контролю над урядом є багаторічна політична корупція, "відсутність ідеологічних політичних партій. Олігархи створюють політичні проекти під вибори. Має бути нова виборча система за відкритими списками і незалежні медіа".

До заходу долучився співробітник апарату німецького парламенту, один з авторів публікації "Робота німецького Бундестаґу: ідеї для роботи українського парламенту" Ян Менцер з доповіддю щодо повноважень німецьких депутатів стосовно  контролю уряду Федеративної Республіки Німеччина.

За словами промовця, "контрольні повноваження Бундестагу виписані в законі, але багато норм виникло на основі "звичайного права", що стало основою для розвитку парламентської культури.   Бундестаг має три функції контролю: публічні дебати (урядова більшість і опозиція обмінюються аргументами); право на затвердження бюджету та право на контроль використання бюджетних коштів; правовий контроль за діяльністю уряду через звернення до Федерального Конституційного суду;
до інших контрольних інструментів належать "Великий запит" та  "Малий запит", "Актуальна година", а також скликання парламентських комітетів з розслідування. Уряд зобов’язаний надати відповідь на обидва запити, якщо цього вимагають 5% депутатів. Великі й Малі запити подаються в письмовій формі. Якщо на  "Малі запити" достатньо дати письмову відповідь, у результаті письмової відповіді на "Великі запити" можуть відбутися парламентські дебати. У рамках так званої "Актуальної години", що скликається здебільшого опозиційними фракціями, фракції більшості та опозиції можуть обмінятися аргументами за певною тематикою. Важливим інструментом здійснення контролю за діяльністю уряду є парламентські комітети розслідування. Вони скликаються за вимогою четвертої частини депутатів Бундестагу".   

Пряма трансляція засідання:


Довідково: Фонд Конрада Аденауера - німецький політичний фонд, що реалізує понад 200 проектів у понад 120 країнах світу.  Перший Федеральний канцлер Німеччини Конрад Аденгауер і його принципи надихнули на створення цього фонду,  який проводить заходи у сфері політичної освіти й надає політичні консультації  на національному та міжнародному рівнях, виступаючи за мир, свободу та справедливість. Головні завдання організації: політична освіта в Німеччині. Європі та світі; політична аналітика та політичні консультації; підтримка талановитої молоді; проведення  досліджень у галузі сучасної історії та робота з архівами християнської демократії.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54