Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях подякувала діючому Голові ОБСЄ за увагу організації до вирішення безпекових та гуманітарних питань на Сході України.

Ірина Геращенко зауважила, що внаслідок російської агресії саме гуманітарний блок потребує додаткової уваги. 

У цьому контексті Перший віце-спікер поінформувала про ключове питання, що турбує мешканців Луганщини - відкриття КПВВ (контрольного пункту в»їзду/виїзду) «Золоте», яке заблоковано представниками окремих районів Луганської області.

Також, під час зустрічі Ірина Геращенко передала С. Курцу звернення представників громадських організацій Луганщини з проханням сприяти у вирішенні цього важливого питання.

Представник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи   зазначила, що 31 березня 2016 року українська сторона  завершила роботу над облаштуванням КПВВ «Золоте». Вона наголосила, що для належної роботи контрольного пункту було зведено усі необхідні об’єкти інфраструктури та створено укриття для цивільних осіб, військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів, проте через деструктивну позицію представників ОРЛО питання досі не вирішено.

«Ми розраховуємо на Вашу підтримку у відкритті контрольного пункту «Золоте» у Луганській області, та запрошуємо на його відкриття», - зауважила політик.

Окрім того, іншою важливою темою, що обговорювалась під зустрічі, було питання щодо звільнення заручників.

«Ми готові до найбільшого компромісу у питанні звільнення заручників. Як жест доброї волі, для розблокування процесу звільнення наших хлопців ми в односторонньому порядку передали представникам ОРДЛО 15 осіб, які здійснили злочини, тому ми розраховуємо на більш конструктивну позицію у цьому надзвичайно важливому питанні», - зауважила І. Геращенко.

Вона також зазначила, що питання доступу міжнародних гуманітарних організацій, зокрема місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста, залишається проблемним. 

Своєю чергою, діючий Голова ОБСЄ поінформував про результати його робочого візиту на схід України 3 січня цього року. Він зауважив, що основною метою візиту було ознайомлення зі станом імплементації Мінських домовленостей, гуманітарною, безпековою та соціально-економічною ситуацією в регіоні.

«Дуже прикро спостерігати напружену безпекову та гуманітарну ситуацію, адже найбільше від цього страждають літні люди, які опинились у скрутній ситуації», - зазначив С. Курц.

Себастьян Курц наголосив, що для вирішення безпекових та гуманітарних питань Організація з безпеки і співробітництва в Європі докладе максимум зусиль у 2017 році.  «Наше першочергове питання - покращення роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зокрема шляхом збільшення кількості працівників та часу моніторингу», - поінформував С. Курц.

Він висловив сподівання, що саме вдосконалення роботи СММ ОБСЄ сприятиме покращенню безпекової ситуації у Донецькій та Луганській областях.

С. Курц серед іншого поінформував, що найближчим часом перебуватиме з робочим візитом у Москві.

У цьому контексті учасники зустрічі звернулись із проханням донести представникам Російської Федерації позицію української сторони – звільнення заручників має розглядатись першочергово.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50