Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щиро вітає усіх вас з  Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Час швидкоплинний, 30 років минуло від дня Чорнобильської трагедії, наслідки якої нагадуватимуть про себе ще багато років. Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ми віддаємо дань пошани всім учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які, рятуючи людей, майбутнє людства від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.

Ми не маємо права забути про тих, хто, ризикуючи власним здоров’ям та життям, не спасував перед труднощами та врятував землю від радіаційного спустошення. Вони гідні самої високої шани. До того ж, сьогодні зрозуміло: наслідки аварії на ЧАЕС могли б бути значно більшими, якби не самопожертва і мужність тих, хто ліквідовував цю страшну техногенну катастрофу.

Проходять роки, але тривога й досі не покидає тих, хто пам’ятає, як це було, хто заплатив за аварію ціною свого здоров’я та благополуччя. І ця тривога нагадує усім, що наш обов’язок – зробити все, аби взагалі унеможливити повторення такої катастрофи, поліпшити  соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який ми відзначаємо щорічно 14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, був встановлений Указом Президента України 10 років тому.

30 років тому був створений об’єкт «Укриття», який надав фахівцям час для напрацювання подальших важливих високотехнологічних рішень. Проектування і спорудження об’єкту «Укриття» було здійснено за рекордно короткий строк – всього за півроку. Особливість і складність цього об’єкту полягала у відсутності як у вітчизняній так і у світовій практиці досвіду подолання наслідків такої масштабної аварії.

29 листопада 2016 року відбулися урочисті заходи з нагоди завершення насування арки нового безпечного конфайнменту на об'єкт «Укриття» Чорнобильської АЕС. Новий безпечний конфайнмент з терміном експлуатації 100 років створить умови для виконання третього етапу Стратегії перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему – вилучення залишків ядерного палива і паливовмісних матеріалів, виконання робіт з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття».

Ми вдячні героїчним зусиллям всіх вчених, проектувальників, будівельників, військових та працівників Чорнобильської АЕС, які брали участь у здійсненні таких важливих та швидких дій із подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Бажаємо всім Вам міцного здоров'я, щастя, добробуту Вам і Вашим близьким.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31