Постійна делегація Верховної Ради  у Парламентській Асамблеї ЄС – Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ), у складі народних депутатів  О. Кодоли, В. Барвіненка, Н. Веселової, В. Корчика, Г. Чекіти, взяла участь у засіданнях Комітетів ПА ЄВРОНЕСТ. Учасниками зазначених заходів були також депутати Європейського Парламенту, парламентів Молдови, Вірменії, Азербайджану.

Під час засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з енергетичної безпеки українська делегація висловила стурбованість щодо надання Європейською Комісією дозволу на збільшення прокачування газу "Газпромом" трубопроводом OPAL в обхід України. Зокрема, член української делегації Віталій Корчик висловив занепокоєння та закликав блокувати рішення німецького регулятора та Європейської комісії (ЄК), яка збільшила квоту російському "Газпрому" до системи OPAL. Збільшення  такої квоти дасть Кремлю додатковий інструмент для шантажу країн Європи. Він наголосив, що рішення Європейської Комісії порушує умови "Третього енергетичного пакету" та статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За рішенням Єврокомісії, російський державний монополіст може отримати квоту на 80-90% пропускної потужності газогону. "Це загрожує монополізацією трубопроводу OPAL і всього газового ринку Європи", -зазначив В.Корчик.


Також українські парламентарії звернули увагу учасників засідання на потенційні ризики будівництва транзитних трубопроводів "Північний потік-2" та "Турецький потік". Делегація з Молдови заявила  що поділяє занепокоєння української сторони і наголосила, що зазначені проблеми стосуються не лише України, а й усього Східного регіону.

Під час засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з питань економічної інтеграції, зближення правових норм і конвергенції з політикою ЄС представники Європейської комісії наголосили на трьох основних завданнях, що мають були реалізовані до 2020 року і які перед собою ставить Євросоюз у співробітництві з країнами Східного партнерства, а саме: залучення молоді в рамках економічної діяльності; заохочення розвитку малого та середнього бізнесу; економічний розвиток муніципалітетів. Для реалізації відповідних проектів буде відібрано пілотний регіон.

Українська делегація поінформувала членів Комітету про реформу у сфері зайнятості. Народний депутат Н. Веселова наголосила, що Україна намагається максимально відійти від виплат допомоги з безробіття і забезпечити роботою всіх охочих. З цією метою Служба зайнятості стимулює роботодавців йти на зустріч з потенційним працівником. До того ж Україна є лідером з підготовки фахівців у IT-сфері та в інженерії. Українські фахівці вважаються найбільш затребуваними на європейському ринку зайнятості, однак велика кількість кадрів та молодих спеціалістів залишилася без роботи та місць проходження практики через окупацію Російською Федерацією регіонів, що є індустріальними центрами України, оскільки чимало металургійних, машинобудівних та добувних підприємств  розташовані за лінією фронту.

У зв'язку з цим делегація Верховної Ради запропонувала розглянути Україну як майданчик для розміщення філіалів європейських підприємств, посилаючись на приклад ФРН, в рамках якого торгово-промислова палата цієї країни вже реалізовує проекти з підготовки молодих українських кадрів за своїми стандартами з метою їх працевлаштування на розташованих у  майбутньому на території України філіалах машинобудівних підприємств.

Постійна делегація українського парламенту висловила надію на те що, Європейська Комісія ставитиметься до України як до  регіону для реалізації пілотного проекту з економічного розвитку муніципалітетів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23