Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, зазначив, що сьогодні відзначається двадцятип"ятиліття Збройних сил України. «25 років історії сучасних захисників держави. Сучасне українське військо творилося зусиллями відданих синів України, справжніх патріотів. Українське військо було відроджене 25 років тому. Але витворилося у 2014 році у горнилі війни на Донбасі. Схиляю голову у пам’ять про всі покоління воїнів-борців за незалежність України. Особливо перед пам’яттю героїв визвольної війни на Донбасі. У цей день особлива вдячність усім українським військовим, які жертовно захищають незалежність України та спокій всього вільного світу», - наголосив А.Парубій та закликав народних депутатів стоячи оплесками привітати наших воїнів на Східному фронті та по всій Україні зі святом Збройних Сил.
Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Вони розглянули питання національної безпеки і оборони.

Прийнято Постанову «Про внесення зміни до пункту 3 Постанови Верховної Ради України «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави».

Постановою з Постанови Верховної Ради України від 6 травня 2014 року №1238-VII “Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави” виключено абзац п’ятий підпункту 6 пункту 3, яким Кабінету Міністрів України рекомендувалося вжити негайних заходів щодо підвищення мотивації до проходження військової служби шляхом встановлення на особливий період розміру грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби на рівні відповідної категорії військовослужбовців контрактної служби.

На виконання підпункту 8 пункту 7 Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року (введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744) військовослужбовці строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції не залучаються.

Проект Постанови зареєстровано за №5048.




Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби».

Законодавчим актом надано можливість військовослужбовцям, які проходять військову службу за різними видами контрактів в особливий період, за бажанням продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби.

Відповідні зміни внесено до Кодексу законів про працю України та Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.  

Законом пункт  2 Прикінцевих положень викладено у редакції, якою встановлено, що «право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці:

які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту, крім випадків, визначених абзацом другим частини третьої статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”;

які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом.

Такі особи можуть продовжувати військову службу за новим контрактом, що укладається на умовах, передбачених частиною четвертою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, якщо вони виявили таке бажання.

Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється (за бажанням військовослужбовця) у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим Законом».

Проект Закону зареєстровано за №5337.

 На повторне друге читання направлено проект Закону «Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних» №2504а-д.

До порядку денного п’ятої сесії включено ряд законопроектів.

 За результатами розгляду у другому читанні та голосування відхилено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад» №4676.

Народні депутати почали розгляд питань податкової та митної політики.

Парламентарії розглянули і за результатами голосування відхилили проект Закону «Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо постачання на митну територію України матеріалів (тканин) для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту» №5127.

Головуючий оголосив про вихід народного депутата Віктора Развадовського з складу депутатської групи «Воля народу» і закрив ранкове засідання.

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18