Делегація українського парламенту в складі народних депутатів України І.Фріз (глава делегації), Ю.Берези, О.Скрипника, О.Бєлькової, М.Найєма і заступника завідувача секретаріату Комітету з питань європейської інтеграції І.Мисика (секретар делегації) бере  участь у роботі 62-ої щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО в м. Стамбулі (Турецька Республіка). До участі долучився Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Перед учасниками форуму, які представляють  парламенти майже півсотні держав практично з усіх континентів,  виступатимуть очільники Альянсу як міжурядової організації  безпекового спрямування, Парламентської асамблеї НАТО, Турецької Республіки, незалежні експерти. 

Під час засідання Голова Українського Парламенту Андрій Парубій звернувся до Комітету цивільного виміру безпеки ПА НАТО з питання доповіді щодо двох вимірів конфлікту в Україні. Він зазначив, що саме тут, "у міжпарламентському форматі,  є  можливість обмінятися думками, які потім зможуть стати підставою для прийняття рішень нашими урядами". "НАТО вже 70 років гарантує безпеку, і саме НАТО ми завдячуємо 70-літтям миру  в зоні його відповідальності. Приєднання центральноєвропейських країн до НАТО розширювало зону стабільності і зону безпеки і, як правило, ставало передумовою їхнього членства в НАТО" - сказав А. Парубій.

Програма чотириденних засідань сконцентрована на обговоренні ключових питань безпекового порядку денного життєдіяльності держав-членів Альянсу та їх партнерів; за результатами роботи очікується схвалення 16 тематичних доповідей і 6 резолюцій.

У НАТО вкотре заявили про незмінність позиції щодо підтримки України в її боротьбі з незаконними та агресивними діями Росії та засвідчили готовність до подальшого посилення такої підтримки.

Про це заявив генеральний секретар Парламентської асамблеї НАТО Девід Хоббс під час зустрічі із главою Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Іриною Фріз.

Д.Хоббс наголосив на незмінності позиції ПА НАТО щодо підтримки України в її боротьбі з незаконними та агресивними діями Росії та підтримуваних нею бойовиків.

У цьому контексті обговорювалося питання проведення у ближчій перспективі засідання Міжпарламентської Ради Україна-НАТО в одній зі східних областей України.

"Росія продовжує ігнорувати вимоги Мінська-2 щодо відведення іноземних військ зі сходу України. Існує достатньо доказів присутності російських військ та систем озброєння на Донбасі: російські військові, яких взяли у полон військовослужбовці української армії; супутникові знімки НАТО; дані спостереження Верховного Головнокомандувача об’єднаними збройними силами в Європі, генерала Філіпа Марка Брідлава, що підтверджують заяву Олександра Хуга, першого заступника голови СММ ОБСЄ про те, що спостерігачі ОБСЄ під час спостереження бачили докази присутності російських солдат та зброї на цій території з початку конфлікту. Російські активісти-демократи, такі як Лев Шлосберг та Борис Немцов провели ретельне розслідування участі російських солдат у військових діях на території України. Було навіть багато шуму, коли Президент Володимир Путін визнав на прес-конференції у грудні 2015 р, що Москва “ніколи не казала, що там [в Україні] не було наших людей, які виконували певні завдання, в т.ч. у військовій сфері” (Reuters, 2015). Олександр Литвиненко, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України, застеріг членів ПА НАТО не помилятися: Росія веде військову операцію на сході України.

"Сьогодні перед Україною постало неабияке завдання: виконати обіцянки Євромайдану, водночас намагаючись дати відсіч агресії Росії. Економіка країни перебуває в руїні та тримається на плаву завдяки міжнародним фінансовим уливанням. Втім, Київ був вимушений цього року збільшити витрати на оборону на 16%. Процес амбітних реформ гальмує спротив чиновників нижчих щаблів та олігархів. У той самий час, перспективи досягти припинення вогню на Донбасі залишаються туманними. До всього цього, країна нещодавно пережила серйозну політичну кризу та внутрішні чвари у політикумі. Міжнародна ситуація також не є сприятливою, адже увагу Євроатлантичних партнерів України поглинули Даеш та пов’язана з нею терористична загроза, а також криза міграції/біженців, при цьому Москва очікує поступок у питанні санкцій у якості винагороди за її приєднання до коаліції проти ІДІЛ. Результати необов’язкового референдуму, проведеного в Нідерландах (61% - проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, при явці 32%), створюють додаткові перешкоди бажанню України приєднатися до ЄС" -  з доповіді "ДВІ ВІЙНИ УКРАЇНИ: ЗАХИСТ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТА ЗАПРОВАДЖЕННЯ РЕАЛЬНИХ РЕФОРМ" на засіданні з питань Цивільного виміру Безпеки Парламентської Асамблеї НАТО.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18