Парламентам держав-членів Європейського

Союзу, США, Канади і Японії

Європейському Парламенту

Діючому голові ОБСЄ, Міністру закордонних справ ФРН

Франку-Вальтеру Штайнмайєру

Представнику Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації

Дуні Міятович

та іншим

 

Шановні колеги!

30 вересня 2016 року за нез'ясованих обставин у Москві представниками ФСБ було затримано українського журналіста, спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка, який прибув на територію Росії з метою відвідати близьких родичів. Російська влада безпідставно звинуватила його у шпигунстві.

1 жовтня відбувся закритий суд, який прийняв рішення арештувати українського журналіста на два місяці. При цьому українську сторону про факт затримання громадянина України було поінформовано лише 2 жовтня.

Досі (станом на кінець дня 3 жовтня) російські органи влади не забезпечили реалізацію права консулів України на відвідання затриманого співвітчизника, чим грубо порушили ст. 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією. До нього також не допускають адвоката, прямо порушуючи його права та власні міжнародно-правові зобов’язання Російської Федерації.

Зважаючи на схожість ситуації навколо Р. Сущенка із сценаріями затримання російськими спецслужбами інших громадян України, які на сьогоднішній день визнані міжнародною спільнотою політичними в’язнями Кремля, та цілковиту надуманість цієї справи, Верховна Рада України висловлює глибоке занепокоєння та тривогу у зв’язку з цим неправомірним затриманням та подальшою долею українського журналіста.

Змушені також констатувати, що Роман Сущенко є не єдиним українським журналістом, проти якого сфабриковано надумані справи. Зокрема, проти іншого громадянина України, журналіста Миколи Семени, також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями і сьогодні проти нього в тимчасово окупованому Криму розпочинається судовий процес. Не зважаючи на протести української влади і журналістських організацій, М. Семені не дозволяють виїхати з окупованого Криму на лікування.

Цей журналіст, виконуючи свій професійний обов’язок та відстоюючи свою громадянську позицію, під час перебування на території материкової України у вересні 2015 року написав статтю «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», що була розміщена на інформаційному сайті «Крим. Реалії» – проекту «Радіо Свобода».

19 квітня 2016 року працівники ФСБ РФ провели обшук помешкання М. Семени в тимчасово окупованому Криму, а пізніше порушили кримінальну справу за статтею про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ.

Не звертаючи увагу на стан здоров’я М. Семени, йому було відмовлено у виїзді до материкової частини України для лікування, що можна однозначно розцінювати як застосування тортур. У жовтні 2016 року проти нього продовжиться судовий процес за надуманими обвинуваченнями.

Ці та інші справи стосовно громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення  на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них. При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури.

Ми твердо переконані, що у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю.

Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута.

Звертаємося до Вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації.

За Постанову № 5220 про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени" з урахуванням доповнень проголосували 245 народних депутатів України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
11 квітня 2024 09:18
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
06 квітня 2024 20:38
05 квітня 2024 12:53