Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, повідомив, що 21 вересня щорічно у всьому світі відзначається Міжнародний день миру, встановлений Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН.

«Ще 1982 року Асамблея встановила, що День миру буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмови від насильства та запропонувала усім державам і народам дотримуватися режиму припинення воєнних дій протягом цього дня. Але сьогодні замість припинення вогню ми бачимо на окупованому Росією Донбасі щоденні обстріли. Там гинуть наші українські воїни та мирне населення. Незважаючи на Мінські домовленості російські загарбники обстрілюють українські позиції із зброї забороненого калібру та «градів».

Ми, українці, хочемо миру. Але миру в рабстві ми не приймаємо. Наш мир – це гідність і воля!», - наголосив він.

А.Парубій закликав українців у День миру згадати, хто зараз перебуває в окупації, згадати усіх наших захисників, як ціною власного життя бережуть мир для України і замислитись, що кожен з нас зробив для перемоги нашого війська і миру в рідному домі.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім’ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім’ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи, вчинену 22 грудня 2015 року в м. Єрусалимі, яка набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення дипломатичними каналами, в яких Сторони повідомлять одна одній, що їх внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання зазначеною Угодою чинності, виконані.

В результаті ратифікації Угоди члени сім’ї співробітників дипломатичного представництва або консульської установи отримають юридичні підстави для працевлаштування в державі перебування.

Проект Закону зареєстровано за №0103.

Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України

та Урядом Республіки Польща про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом».

Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, учинену 27 серпня 2015 р. у м. Варшаві, яка набирає чинності з першого дня другого місяця після отримання Сторонами дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Ратифікована Угода замінить Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про взаємну охорону секретної інформації (ратифіковано Законом України № 173-IV від 26.09.2002 р.). На відміну від попередньої Угоди, де йдеться про «секретну інформацію», нова Угода оперує поняттям «інформація з обмеженим доступом», містить більше ступенів (грифів) обмеження доступу, визначені інші компетентні органи Польщі, що мають відповідати за вказану Угоду, вказані додаткові аспекти поводження з інформацією з обмеженим доступом, зокрема порядок відтворення та перекладу, а також знищення такої інформації.

Новою Угодою також визначаються відповідна термінологія, порядок взаємного обміну і поводження з інформацією з обмеженим доступом, процедурні та контрольні питання тощо.

Проект Закону зареєстровано за №0107.

 

Прийнято Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України».

Верховна Рада України схвалила Рекомендації парламентських слухань на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України».

Учасники парламентських слухань, що відбулись 8 червня 2016 року, рекомендують Верховній Раді України:

якісно покращити законодавче забезпечення розвитку транскордонного співробітництва, зокрема в рамках єврорегіонів, згідно положень Глав 27 і 28 розділу V Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і його державами-членами, серед іншого - шляхом адаптації законодавства України до права ЄС та Ради Європи щодо формування об'єднань єврорегіонального співробітництва (Euroregional Cooperation Grouping - ECG) та Європейських об’єднань територіального співробітництва (European Grouping for Territorial Cooperation – EGTC), а також поширити визначення суб’єктів транскордонного співробітництва за законодавством України на асоціації, утворювані цими суб’єктами для здійснення транскордонної  діяльності;

при внесенні змін до законодавчих актів і міжнародних договорів України здійснювати оцінку впливу і забезпечувати сприяння розвиткові транскордонного співробітництва;

внести зміни до чинного законодавства України щодо належної координації та створення механізму надання державної підтримки проектам транскордонного співробітництва та міжнародної технічної допомоги, які відібрані для фінансування коштом ЄС, у вигляді необхідного співфінансування  їх реалізації (повного або часткового);

визначити та законодавчо закріпити повноваження місцевих і центральних органів влади у реалізації заходів транскордонного співробітництва з урахуванням децентралізації та принципу субсидіарності;

законодавчо визначити поняття «прикордонна торгівля», «організація прикордонної торгівлі» відповідно до положень ГАТТ;

встановити регулярний контроль за виконанням цих Рекомендацій з боку Комітету з питань європейської інтеграції у взаємодії з Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і з Комітетом у закордонних справах та забезпечити щорічний розгляд стану їх виконання на засіданнях зазначених комітетів.

Відповідні рекомендації дані Кабінету Міністрів України та суб’єктам транскордонного співробітництва у взаємодії з його учасниками, спільно з відповідними центральним органами виконавчої влади (ЦОВВ) та їх територіальними структурами.

Проект Постанови зареєстровано за №5090.

Прийнято Постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України».

Верховна Рада України постановила провести парламентські слухання на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» 7 грудня 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради України.

Проект Постанови зареєстровано за №5092.


Головуючий повідомив, що в урядовій ложі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

0 12 годині 30 хвилин у сесійній залі розпочалося представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2017 рік.

Головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману. Він зазначив, що Уряд вчасно, 15 вересня, вніс цей основний фінансовий документ.

В.Гройсман висловив сподівання на якісну професійну дискусію в парламенті щодо того, яка буде остаточна редакція цього бюджету. «Але важливо є те, що ми внесли цей бюджет чесно, відкрито. В якому є абсолютно збалансовані як доходи, так і видатки і в якому є дуже чіткі пріоритети, які опираються на економічне зростання, пріоритети, які дадуть можливість не тільки забезпечити певний розвиток нашої країни, а також почати відновлення соціальної справедливості та підвищення соціальних стандартів», - наголосив Прем’єр-міністр.

Проект Закону про Державний бюджет України на 2017 рік представив Міністр фінансів Олександр Данилюк. Він поінформував про основні пріоритети проекту державного бюджету.

Міністр повідомив, що працюючи над розробкою бюджету на 2017 р., Уряд врахував недоліки планування та реалізації бюджету цього року.

«Цей бюджет сформований на наступних принципах: реалістичність, перспективність, пріоритизація та прозорість. Цей бюджет реалістичний як по доходах, так і по видатках. Він побудований на чинній законодавчій базі.

У бюджеті враховані плани розвитку економіки на середньостроковий період та плани з реформування пріоритетних сфер. При тому сама пріоритизація сфер є ще однією виразною рисою бюджету», - зазначив урядовець.

О.Данилюк повідомив, що в бюджеті чітко визначено десять сфер, які отримають пріоритетну увагу та фінансування. Це - обороноздатність, дипломатія, соціальні стандарти, освіта, охорона здоров’я, АПК, Дорожній фонд, енергоефективність, культура, децентралізація.

Голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко зазначив, що подання урядом проекту державного бюджету в установлені строки дозволяє приділити достатньо часу на його розгляд та конструктивне доопрацювання.

За словами голови Комітету, завдання Верховної Ради полягає у тому, щоб спільно з Урядом зробити бюджет з реалістичними показниками, бюджет, який стане одним з основних інструментів розвитку країни в наступному році.

А.Павелко повідомив, що учора на засіданні Комітету відбулася професійна дискусія щодо проекту Державного бюджету на 2017 р. Під час дискусії були висловлені зауваження щодо недостатнього забезпечення ресурсами деяких сфер.

Комітет вже розпочав опрацювання законопроекту і на перше читання має підготувати висновки та пропозиції.

А.Павелко закликав парламентаріїв «об’єктивно підійти до оцінки проекту та забезпечити фахове опрацювання проекту».

Прем’єр-міністр В.Гройсман відповів на запитання народних депутатів.

В обговорені законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій і груп, народні депутати.

 Із заключним словом виступив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він подякував народним депутатам за конструктивний розгляд представлення проекту Державного бюджету. Він зазначив, що всі професійні пропозиції, які є не популістичними, як не будуть підштовхувати нашу країну до економічної прірви, а будуть забезпечувати економічне зростання, Уряд підтримає.

Після завершення представлення Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що відповідно до статті 154 Регламенту Верховної Ради проект Державного бюджету України на 2017 рік вважається прийнятим Верховною Радою для подальшої роботи.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 

 

 

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00