З січня по липень поточного року відбулося 19 засідань Комітету, на яких розглянуто 943 питання.

Станом на 20 липня на розгляд до Комітету надійшло 98 законопроектів, за якими Комітет визначено головним, та 889 законопроектів для надання висновків щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини.

У числі законопроектів, за якими Комітет визначено головним, 38 законопроектів - про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», 55 законопроектів - про внесення змін до Бюджетного кодексу України та 5 проектів постанов з інших питань.

Упродовж роботи четвертої сесії Комітетом підготовлено на розгляд Верховної Ради 64 законопроекти, за якими Комітет визначений головним, у т. ч. 18 законопроектів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», 41 законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України, а також один законопроект та 4 проекти постанов щодо інших бюджетних питань.

Комітет на засіданні 14 липня цього року розглянув проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік, поданий Кабінетом Міністрів як додаток до проекту постанови Верховної Ради №4971.

У зв’язку із значним порушенням Урядом строків подання проекту Основних напрямів (незважаючи на численні звернення Комітету), а також зважаючи на вже триваючий бюджетний процес 2017 року, Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді взяти до відома урядовий проект Основних напрямів бюджетної політики на 2017 рік, а Комітету з питань бюджету направити Уряду пропозиції народних депутатів та комітетів Верховної Ради, що будуть подані до такого проекту, для опрацювання та врахування таких пропозицій при підготовці законопроекту про державний бюджет на 2017 рік.

Комітетом за період четвертої сесії здійснено експертизу 788 законопроектів щодо їх впливу на показники бюджетів та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, за наслідками чого надано відповідні висновки профільним комітетам. При цьому до 46 законопроектів надано пропозиції з приведення їх у відповідність до бюджетного законодавства.

Комітетом опрацьовано та погоджено 33 звернення головних розпорядників коштів державного бюджету щодо погодження передачі бюджетних призначень, розподілу/перерозподілу видатків державного бюджету та розподілу/перерозподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

У 2016 році, вперше, відповідно до статті 33 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» розподіл коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за бюджетними програмами, визначеними цією статтею, здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів, погодженим з Комітетом з питань бюджету. Зокрема, Комітетом було розглянуто 10 звернень головних розпорядників коштів державного бюджету, та погоджено розподіл коштів за напрямами (об’єктами, заходами), а саме: за бюджетними програмами щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців (Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України) та проведення ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування /зважаючи на стан автомобільних доріг України та необхідність їх покращення, попередньо Комітетом було проведено ряд зустрічей з Державним агентством автомобільних доріг та Міністерством фінансів, на яких обговорювались питання стосовно формування стратегії відновлення автомобільних шляхів України та поточних завдань на 2016 рік/.

Комітетом 14 липня погоджено надання у 2016 році державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави, відповідно до рішень Кабінету Міністрів (11 постанов).

Відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу Кабінету Міністрів України доручено погодити з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету щомісячні індикативні показники надходжень митних платежів, що застосовуються в рамках дії експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення у Волинській, Львівській, Одеській і Чернівецькій областях та місті Києві. Комітет на своєму засіданні 1 червня п. р. погодив щомісячні індикативні показники надходжень митних платежів на 2016 рік, подані згідно з відповідним листом Мінфіну. При цьому рекомендовано Мінфіну забезпечити приведення відповідних надходжень до місцевих бюджетів, перерахованих за результатами І кварталу 2016 року, у відповідність до погоджених щомісячних індикативних показників за рахунок належних сум перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників у наступних періодах цього року, та надання Комітету щомісяця інформації про виконання щомісячних індикативних показників в територіальному розрізі та в розрізі видів митних платежів.

Як і на попередніх сесіях, Комітет протягом четвертої сесії продовжив практику проведення виїзних засідань, на порядок денний яких було винесено питання з реалізації започаткованої у 2015 році реформи міжбюджетних відносин, що покликана забезпечити належним фінансовим ресурсом виконання повноважень місцевого самоврядування та стимулювати проведення реформ в інших сферах, насамперед в освіті, охороні здоров’я, державному управлінні, та щодо адміністративного устрою. Такі завдання поставлені у програмних документах Верховної Ради України, Президента України, Уряду.

Комітет плідно взаємодіяв з представниками Німецького товариства міжнародного співтовариства (GIZ) і Вестмінстерської Фундації за демократію в рамках проекту «Підтримка реформи управління державними фінансами» та Європейською Комісією.

У Комітеті 18 квітня відбулася зустріч членів Комітету з представниками технічної місії Податково-Бюджетного департаменту Міжнародного валютного фонду, яка перебувала в Україні з метою оцінки управління державними інвестиціями. Під час цієї зустрічі було обговорено питання щодо підвищення ефективності відбору державних інвестиційних проектів, на розроблення та реалізацію яких у законі про державний бюджет передбачаються відповідні кошти, та розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку, а також питання щодо результативності використання видатків державного бюджету на такі цілі.

Окремі члени Комітету 27 квітня 2016 року брали участь у круглому столі «Бюджетна політика: прагматичні підходи до стратегічних рішень», організованому Інститутом суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) з метою започаткування суспільного діалогу щодо формування бюджетної політики, її впливу на економічне зростання, а також щодо можливих шляхів впровадження нової моделі бюджетної системи.

У Комітеті 18 травня відбулася зустріч членів Комітету з представниками Комітету з питань бюджетного контролю Європейського Парламенту на чолі з Головою Комітету Інґеборге Ґреслє. Під час цієї зустрічі було обговорено питання щодо перебігу реформ, що здійснюються в Україні, ефективності використання коштів, що надаються Україні в рамках допомоги ЄС, напрямків співпраці з ЄС у процесі реалізації таких програм, а також актуальні питання стосовно реформування державних фінансів та інших сфер державного управління.

Члени Комітету також взяли участь у роботі Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів та Міжвідомчої робочої групи при Міністерстві оборони України щодо реформування системи забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил України.

У Комітеті за звітний період (станом на 30.06.2016) опрацьовано 3160 звернень, листів, пропозицій, висновків та іншої кореспонденції.

 

Повний текст підсумків роботи Комітету з питань бюджету за посиланням http://budget.rada.gov.ua/kombjudjet/control/uk/publish/article?art_id=57349&cat_id=44731

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18