Заява Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин до Дня Конституції України

28 червня наша держава відзначатиме 20-річчя з дня прийняття Верховною Радою України Конституції України.

Основний законом України закріплено ключові принципи державності, суспільно-політичного устрою та взаємодії гілок влади, демократії та основних прав і свобод людини.

Відповідно до Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визна­чають зміст і спрямованість діяльності держави.  Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеку визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Поступово, крок за кроком, рухаючись курсом європейської інтеграції Україна приводила своє законодавство у відповідність з міжнародними стандартами, забезпечувала розвиток демократичних свобод та громадянського суспільства.

На цьому шляху ми мали як досягнення, так і нові виклики. У спадок від минулої влади ми дістали корумповані правоохоронні органи, прокуратуру та судову систему, гостру проблему зубожіння населення. Українське суспільство було готове до рішучих реформ і довело своє прагнення до європейських цінностей шляхом Революції Гідності.

Сьогодні перед нашою державою постали найбільші в її новітній історії виклики правам людини - окупація Автономної Республіки Крим та військова агресія на сході України.

Жахливою реальністю стали тисячі загиблих в зоні конфлікту, мільйони внутрішньо-переміщених осіб та громадян, які продовжують проживати на тимчасово непідконтрольній території та в окупованому Криму і позбавлені захисту держави від порушень і утисків прав людини.

Питання  захисту прав кримських татар та інших народів, які мешкають у Криму, повинні знаходитись під постійною увагою української влади, у зв'язку з чим Комітет схвалює необхідність розпочати в парламенті України процес внесення змін та доповнень до розділу Х Конституції України «Автономна Республіка Крим», які б повною мірою враховували невід’ємне право кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної і незалежної Української держави.

 Комітет наголошує, що забезпечення дотримання прав людини має спонукати до пошуку шляхів врегулювання збройного конфлікту та розв’язання тих глобальних проблем в суспільстві, які він спричинив.

Україна має ратифікувати Римський статут і стати повноправною учасницею Міжнародного кримінального суду як важливого засобу забезпечення дотримання гуманітарного права, фундаментальних прав і основоположних свобод людини.

Відзначаючи 20-річний ювілей Конституції України, маємо дати об’єктивну оцінку дотримання її основоположних норм, визначити пріоритетом державної діяльності спрямованість  на забезпечення проголошених конституційних прав і свобод людини і наполегливо рухатись до їх реалізації.

Кожен з нас усвідомлює важливість і водночас складність цього процесу в сучасних умовах.

Комітет закликає міжнародну спільноту, всі інститути влади, громадянське суспільство виявити політичну волю та єднання, мобілізувати свої зусилля на захист прав людини в Україні, забезпечення миру і подальшого поступу нашої країни на шляху євроінтеграції.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23