Роботу «круглого столу» відкрили виступи голови Комітету Ольги Богомолець та заступника Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Соріна Дукару (див. відео – укр., англ.).

«Розвиток телемедицини має йти в ногу з розвитком парамедичної служби і є вкрай необхідним для нашої держави, особливо з огляду на антитерористичну операцію на сході України, - зазначила голова Комітету Ольга Богомолець. Вона також подякувала країнам НАТО за участь у лікуванні тяжко поранених українських військовослужбовців.

Як наголошувалося під час обговорення, головною метою телемедицини є надання будь-якій людині, незалежно від її місцезнаходження, своєчасної та якісної медичної допомоги. Застосування можливостей Всесвітньої мережі Інтернет та швидкісних каналів передачі даних створює якісно нові умови для комунікацій у сфері охорони здоров’я.

Учасники заходу, зокрема, звернули увагу на необхідність послідовного впровадження в Україні проекту «Мультинаціональної телемедичної системи» (MNTS) в рамках програми НАТО «Наука заради миру та безпеки», наміри щодо залучення України до якого було проголошено в 2015 році О. Богомолець та підтримано представниками НАТО, відповідальними за реалізацію цього проекту.

Учасники «круглого столу» відзначили, що сучасний розвиток технологій та обладнання дозволяє активно впроваджувати систему телемедицини - надавати медичну допомогу на відстані як в умовах повсякденного життя, так і в умовах надзвичайних ситуацій, - а також звернули увагу на необхідність впровадження телемедицини в роботу медичної служби Міністерства оборони України, в тому числі в умовах проведення антитерористичної операції.

Значну роботу з впровадження телемедицини в Україні, на думку учасників «круглого столу», було проведено саме протягом останнього року з часу прийняття спільної програми НАТО та України, що охоплювала не тільки залучення нових технічних засобів, а й прийняття нових законодавчих актів і протоколів.

У роботі «круглого столу» взяли участь міжнародні експерти - представники НАТО. Ними була продемонстрована модель «Мультинаціональної телемедичної системи» (MNTS), що функціонує в країнах НАТО. На їх думку, створення в Україні системи телемедицини надасть можливість для впровадження сучасних методів надання медичної та домедичної допомоги; раціонального залучення ресурсу високопрофесійних медичних фахівців; економії коштів, повязаної з переміщенням пацієнтів та фахівців; зменшення кількості медичних помилок; налаштування мережі обміну медичною інформацією за світовими стандартами; оперативного обміну медичною інформацією з фахівцями НАТО тощо, що сприятиме збереженню здоров’я та життя наших громадян, зниженню показників інвалідності та смертності.

Завдяки використанню сучасних комунікаційних технологій міжнародна мережа медичних фахівців матиме можливість оцінити стан здоров’я пацієнта, встановити правильний діагноз і надати відповідні рекомендації в режимі реального часу. Нова платформа є важливим кроком вперед для забезпечення  швидкого реагування на виклики, що постають в системі охорони здоров'я.

Учасникам «круглого столу» було презентовано тематичні виступи щодо: впровадження національної телемедичної мережі в сучасних умовах (досягнення та проблеми); стану впровадження системи телемедичних консультацій у лікувальних закладах Міністерства оборони України та професійної підготовки працівників у системі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; досвіду підготовки особового складу служби з питань домедичної підготовки в системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій; впровадження системи парамедицини в Україні; використання телемедицини в соціальних проектах: Україна 80+. 

До участі у заході запрошено народних депутатів України,  представників секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоровя України, заінтересованих міністерств, служб і відомств, Національної академії наук України, Національної академії медичних наук України, провідних наукових медичних установ, вищих навчальних закладів, міжнародних організацій та медичних асоціацій, що працюють у цій сфері, ЗМІ та інших зацікавлених осіб.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30