Конференцію проведено Центром Разумкова спільно з Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF) за сприяння Міжфракційного депутатського об’єднання «Україні - Євроатлантичний простір!».

У конференції взяли участь заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, а також  Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки, Центр Разумкова; Д-р Філіп Флурі, заступник директора DCAF; народні депутати України, представник МЗС Королівства Нідерланди.

Метою Третьої міжнародної конференції є визначення ключових викликів та пріоритетів реформ, ідентифікація «слабких місць» цивільного контролю та відповідні рішення, ознайомлення з кращими європейськими практиками та можливості їх застосування в Україні, визначення потреби у розвитку необхідних спроможностей.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, відкриваючи засідання, зазначила: "В умовах війни неможливо уникнути розмов про доцільність реформування сектору оборони і безпеки, неможливо уникнути відповіді на запитання: чому ми повинні забезпечити контроль над реформування цього сектору".

О.Сироїд відзначила зусилля міжфракційного депутатського об’єднання «Україні - Євроатлантичний простір!», яке стає майданчиком для дискусії і обговорення.

«Ми все ще є в стані, коли ми говоримо переважно до самих себе. Ми повинні розуміти, що будь-яке рішення є формулою двох складових – перше – це якісний документ, друге – це політична воля його впровадити.

Я вважаю, що ми повинні набрати більшої ваги, більшої легітимності, більшого звучання для того, щоб сформувати політичну волю. І щоб наша розмова до нас самих перетворилася на розмову з суспільством. Але головне нам насправді потрібно створити ту силу, яку неможливо буде оминути для того, щоб це рішення було прийнято», - наголосила О. Сироїд.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник назвав проведення двома міжурядовими організаціями такого заходу демонстрацією практичної готовності до відкритого співробітництва.

Заступник директора DCAF д-р Філіп Флурі відзначив важливу роль Верховної Ради у реформуванні сектору безпеки і оборони України.

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко у виступі відзначив, що одним з головних здобутків і змін останніх років стало широке усвідомлення суспільством і політичними силами того, що спеціальні служби є невід’ємним, ключовим елементом забезпечення національної безпеки. Це є необхідним підгрунтям для забезпечення прав і свобод людини, для забезпечення демократичного, вільного розвитку держави.

За його словами, події двох останніх років стали своєрідним випробування для всіх складових державного механізму. Ми побачили не тільки слабкі місця, а їх величезна кількість, коли ми зіткнулися з реальним ворогом, але ми й побачили, що ця система життєздатна, що є можливості відповідати на існуючі виклики.

Розглядаючи питання розвитку і реформування розвідувальних і безпекових служб,  ми мусимо виходити з двох пріоритетів. Першим мусить бути забезпечення національної безпеки, спроможність служб вирішувати завдання, які визначаються Конституцією України, законодавством, чинними стратегічними документами. Але забезпечити ефективне виконання цих завдань неможливо без повноцінної реалізації принципів, які є в країнах євроатлантичної спільноти. Без чіткого, всебічного переходу на норми і цінності, які притаманні демократичним країнам ми не зможемо реалізувати наші завдання і пріоритети" -- зазначив О.Литвиненко.

Під час міжнародної конференції її учасники заслухали доповіді та взяли участь у дискусії щодо ключових викликів реформування спеціальних та розвідувальних служб, зокрема, обговорили результати та проблеми реформи в СБУ.

У рамках конференції відбувся брифінг за участю Заступника Голови Верховної Ради України Оксани Сироїд на тему:«Реформи спецслужб і розвідки».

У брифінгу також взяли участь Директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Александер Вінніков, заступник директора, DCAF (Женевський центр контролю над Збройними Силами) д-р Філіпп Флурі, Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Під час другої сесії учасники конференції заслухали доповіді на тему: «Контроль над спеціальними службами - кращі європейські практики».

В рамках заходу відбувся брифінг на тему: «Контроль за спецслужбами: як це роблять у світі, як це зробити нам».

У брифінгу також взяли участь народний депутат України, голова МФО "Україні - євроатлантичний простір!" Ірина ФРІЗ та заступник Директора Офісу зв’язку НАТО в Україні Анн-Крістін Бьєргене.

Під час третьої сесії: «Парламентський контроль над спеціальними та розвідувальними службами - кращі практики» учасники заслухали доповіді на теми: «Роль Комітету з нагляду за спеціальними та розвідувальними службами» та «Досягнення та провали у становленні системи парламентського контролю».

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50