Комітетські слухання на тему: «Стан реалізації законодавства у сфері соціального захисту ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та дітей війни» відбулися 20 квітня.

У цьому році відзначатиметься 71-а річниця перемоги у Другій Світовій війні.

Правову основу соціального захисту та пенсійного забезпечення ветеранів війни,  жертв нацистських переслідувань та дітей війни складають закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про соціальний захист дітей війни» та інші законодавчі акти України.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до ветеранів війни відносяться: інваліди війни, учасники бойових дій, учасники війни. 

Впродовж 2015 – 2016 років були внесені зміни до цього Закону, згідно з якими статус  інваліда війни, учасника бойових дій та учасника війни надається відповідним категоріям учасників антитерористичної операції.

Дія Закону про статус ветеранів війни поширюється також на: членів сім’ї загиблих (померлих) осіб, які відносяться до ветеранів війни, Героїв Небесної Сотні (далі - члени сімей загиблих).

Відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» особами, які належать до числа жертв нацистських переслідувань, є, зокрема, колишні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового утримання та місць примусових робіт у роки Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни.

Відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дитина війни - особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

Кількість ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та дітей війни з кожним роком зменшується. На сьогодні їх налічується понад 4,2 млн. осіб (близько 122 тис. інвалідів війни, 130 тис. учасників бойових дій, 665 тис. учасників війни, 220 тис. членів сімей загиблих,  10 тис. жертв нацистських переслідувань та 3,1 млн. дітей війни).

Водночас, на жаль, через події на сході України, збільшується кількість інвалідів війни та учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції. На сьогодні статус учасника бойових дій отримали вже понад 204 тисячі учасників антитерористичної операції. 

Під час слухань були обговорені найболючіші для ветеранів війни питання їх соціального захисту: лікування, реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення, забезпечення житлом тощо.

Голова Комітету Олександр Третьяков у своєму заключному слові наголосив, що члени Комітету знають про всі проблемні питання, з якими стикаються ветерани війни, діти війни та жертви нацистських переслідувань.

«На жаль, ми не можемо зараз сказати про великі досягнення в частині поліпшення соціального захисту цієї категорії осіб. Але все таки — ми намагаємось виконувати обіцяне. Рівно рік тому на слуханнях, які проводив Комітет, ветерани війни попросили вирішити питання щодо скасування оподаткування пенсій учасників бойових дій Другої світової війни, інвалідів війни і членів сімей загиблих. Це питання ми вирішили. З 1 вересня 2015 року вступив в дію Закон №653, авторами якого були народні депутати – члени нашого Комітету. Ми довели, що виконуємо обіцяне, І надалі налаштовані на конструктивну роботу», — зазначив голова Комітету.

Також  він відзначив, що учасники попередніх слухань просили відновити для ветеранів війни, дітей війни, жертв нацистських переслідувань та членів сім'ї загиблих право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг без урахування доходу сім'ї. Але найбільше просили про пільги для членів сімей загиблих.

Саме щодо членів сімей загиблих народними депутатами - членами Комітету був поданий відповідний законопроект №3150. Це було дуже складне питання. За підрахунками Мінсоцполітики, для відновлення пільг усім членам сімей загиблих в частині оплати житлово-комунальних послуг необхідно понад 500 млн. грн. на рік. Тому, на жаль, як перший етап, вдалося відновити право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг без урахування доходу сім'ї тільки для членів сімей загиблих учасників АТО і Героїв Небесної Сотні.

Попри все, члени Комітету впевнені, що конструктивні, обґрунтовані пропозиції з питань соціального захисту наших ветеранів знайдуть підтримку не тільки з боку членів  Комітету, але і всього парламенту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23