Засідання розпочалося розглядом кричущих фактів порушення прав кримських журналістів. В ході обговорення було зазначено, що російська окупація унеможливила свободу слова в Криму. За нинішніх умов буденним явищем кримського життя стали брутальні порушення професійних прав журналістів, припинення виходу й закриття незалежних засобів масової інформації, тотальний контроль з боку підпорядкованої РФ кримської влади за тими мас-медіа, яким ще дозволено працювати. Кримськотатарські журналісти наголосили. що кримчани залякані, тому уникають публічності і дедалі частіше відмовляються відверто висловлювати свою позицію та співпрацювати з незалежними журналістами».


Комітет одностайно ухвалив рішення -  звернутися до представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович з пропозицією про відвідання Кримського півострова офіційною делегацією ОБСЄ за участі українських представників для вивчення стану свободи засобів масової інформації та розгляду результатів на засідання  ОБСЄ.

Наступним питанням був розгляд звернення генерального директора ТОВ «Савік Шустер Студія» Савіка Шустера з приводу неправомірних дій органів Державної фіскальної служби України, які мають ознаки зловживання владою, тиску на медіа і  перешкоджання журналістській діяльності.

Розглянувши документи та відеоматеріали, заслухавши інформацію представників юридичної служби ТОВ «Савік Шустер Студія» і її генерального директора С. Шустера, Комітет, на жаль, був позбавлений можливості отримати пояснення від представників ДФСУ. Зокрема – щодо змін, внесених до графіка перевірок ДФСУ в третьому кварталі 2015 року та включення до плану перевірок ТОВ «Савік Шустер Студія». Адже це сталося буквально через тиждень після оприлюднення народним депутатом Сергієм Лещенком у передачі «Свобода слова» за участі Романа Насірова скандальної інформації про незадекларовані квартири очільника ДФСУ в Лондоні.

За підсумками обговорення Комітет погодився з думкою народного депутата України Олександра Абдулліна про те, що історія з перевірками ТОВ «Савік Шустер Студія» має ознаки порушення статті 171 Кримінального кодексу України щодо перешкоджання журналістській діяльності. Зважаючи на ігнорування керівництвом ДФСУ запрошення на засідання Комітету та серйозність публічних звинувачень Голови служби у використанні своїх повноважень для здійснення тиску на мас-медіа, Комітет ухвалив рішення щодо звернення  до Голови Верховної Ради України А. Парубія з проханням запросити Р. Насірова на засідання Парламенту 22 квітня. в рамках Години запитань до Уряду. Таким чином, народні депутати мають намір  отримати відповіді на запитання, які їх цікавлять, безпосередньо від очільника ДФСУ. Окрім цього, Комітет вирішив скерувати звернення з приводу дій ДФСУ, що мають ознаки перешкоджання журналістській діяльності, та ігнорування Р. Насіровим засідань Комітету, особисто Прем’єр - міністру України В. Гройсману.


Водночас узято до уваги інформацію Громадської ради при Комітеті про те, що керівництво ДФСУ нерідко ігнорує запити ЗМІ на надання публічної інформації та підтримав ініціативу Громадської ради про проведення комітетських слухань з проблем використання фіскальних органів у здійсненні тиску на мас-медіа.

На засіданні Комітету було розглянуто також спрямований на вирішення питань подальшого роздержавлення засобів масової інформації проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче», №4009 від 3 лютого 2016 року, внесений народними депутатами України В. Сюмар, О. Кондратюк, О. Опанасенком, Б.Онуфриком, О. Черваковою, В. Севрюковим, Ю. Павленком, О.Абдулліним, Д. Стеценком, С. Висоцьким, О. Сочкою. Було ухвалено рішення запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, що є головним з розгляду документа, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект зазначеної Постанови Верховної Ради України прийняти за основу та в цілому.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26