Засідання Комітету, яке відбулося 3 лютого 2016 року, стосувалося як низки поточних питань, визначених планами законотворчої роботи на період четвертої сесії парламенту, так і перспективних завдань. Останнього стосувалося, зокрема, й обговорення заслуханого парламентаріями звіту очільника Міністерства інформаційної політики України Юрія Стеця. Торкнувшись питань координації зусиль законодавчої і виконавчої гілок влади, Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що парламентарії у подальшому сподіваються на ефективнішу роботу з реалізації завдань переходу на цифрове мовлення, рестарту іномовлення, роботи щодо забезпечення функціонування єдиної мультимедійної платформи іномовлення України. В процесі обговорення звіту народні депутати України багато уваги приділили міжнародним аспектам діяльності Міністерства, аналізу стану й перспектив законодавчого забезпечення діяльності ЗМІ в нових умовах у зв’язку з роздержавленням, питанням доопрацювання законопроекту про аудіовізуальні послуги, здійсненню ефективних кроків з демонополізації медіа ринку, тощо.

Важливим у контексті обговорення, що відбулося, є, зокрема, й внесений народними депутатами України В.Сюмар, Б.Онуфриком, С.Висоцьким проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги), реєстраційний № 3504. Цей законопроект має на меті створення для телемовників можливості самостійно визначатися в питаннях входження до універсальної програмної послуги та усунення пов’язаних із дотеперішнім станом законодавства негативних чинників, які шкодять розвиткові телеіндустрії. Йдеться насамперед про забезпечення принципу свободи підприємницької діяльності.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Наступним був розгляд проекту акта, спрямованого на покращення умов роботи журналістів та технічних працівників засобів масової інформації, які працюють у сесійній залі Верховної Ради України. Йдеться про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України № 1549-VII від 1 липня 2014 року «Про затвердження Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України» (реєстраційний № 3716). Цей документ стосується, зокрема, й створення (за рахунок дипломатичних та гостьових лож) додаткових місць для належної роботи працівників мас-медіа.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект за основу та в цілому

Наступний винесений на розгляд законопроект має на меті «обмежити тотальне панування у міському просторі рекламоносіїв, яке призвело до візуального засмічення вулиць та площ, сприяти збереженню автентичності та просторової композиції об’єктів культурної спадщини, покращити ситуацію у сфері безпеки дорожнього руху» (проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності (реєстраційний № 3454). Комітет, зваживши як переваги, так і певні недоліки законопроекту, на які вказало Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити цей проект Закону до порядку денного пленарного засідання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу з тим, аби належним чином допрацювати на етапі другого читання.

На засіданні Комітету у межах предмета відання було розглянуто внесений Кабінетом Міністрів України проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності (реєстраційний № 3684). Підтримавши запропонований Урядом підхід щодо регулювання у сфері реклами, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив запропонувати профільному Комітетові з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.

У «Різному» розглянуто звернення до Голови Комітету В.Сюмар члена Національної спілки журналістів України Сергія Фореста. У скарзі йдеться про порушення, за твердженням автора, принципів свободи слова (положень статті 34 Конституції України та статті 171 Кримінального кодексу України) депутатом Житомирської обласної ради Оленою Галагузою, котра 7 грудня 2015 року звернулася до управління СБУ у Житомирській області з письмовою заявою щодо інтерв’ю журналіста з лідером Комуністичної партії України Петром Симоненком. Інтерв’ю, на думку депутата облради, має ознаки порушення законодавства про декомунізацію, оскільки розмова велася на тлі комуністичних символів. Після цього Головне управління Національної поліції у Житомирській області запросило журналіста на допит.

Висловлюючи занепокоєння зазначеними подіями та наполягаючи на неприпустимості подібних дій у демократичному суспільстві, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив вказати на неприпустимість перешкоджання законній професійній діяльності журналіста та звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з тим, аби підкреслити: розслідування в цій справі не може призводити до обмеження свободи висловлювання.

Присутні на засіданні народні депутати України також обговорили та затвердили розклад засідань Комітету на четверту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2016 року).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30