26 травня відбувся «круглий стіл» на тему: «Інформатизація охорони здоров’я України", організований Комітетом з питань охорони здоров’я спільно з громадською організацією "IT Альянс". На заході розглядалися перспективи розвитку новітніх технологій в українській медицині.

Цю актуальну і складну тему обговорили більш ніж 60 учасників, серед яких -  члени Комітету з питань охорони здоров'я, представники Міністерства охорони здоров’я, Академії медичних наук України, Київської міської державної адміністрації, Посольства США в Україні, Світового банку, керівники американських і європейських компаній-розробників і постачальників медичних інформаційних систем, керівники обласних відділів охорони здоров’я, юристи та інші фахівці.

Ті, хто не зміг бути присутнім на засіданні "круглого столу", мали змогу дивитися його пряму трансляцію.

Доповідачі відзначили важливість створення єдиної бази даних усіх громадян країни, тому що жодна з тих, що використовуються на сьогодні, не відповідає вимогам часу. Але зважаючи на сучасні реалії, думка про єдину інформаційну базу виглядає фантастикою, тому що, як влучно сказав один з учасників дискусії: "Медики вросли в тотальний документообіг – і цінність  цифрових даних поки що не усвідомлюють, а документація на папері давно вже потребує переходу на цифровий формат".


За словами промовців, IT-компанії мають зрозуміти, що, конкуруючи одна з одною в цьому питанні, неможливо просунутися ані на крок. Важливу пропозицію висловив президент громадської організації "IT Альянс" Андрій Бірюков. Він зазначив: "Треба об’єднати ресурси й зусилля представників бізнесу і практикуючих медиків, і тоді буде ясно, що саме робити – і за що".

Незважаючи на висновки учасників заходу, що розв'язання проблеми інформатизації охорони здоров’я України є непростим процесом, оптимістичний настрій переміг і втілився в такий висновок - потрібно змінювати саму систему. Те, що нова асоціація, яка об’єднує IT-фахівців України, взялася за організацію цього "круглого столу", – це новий імпульс. На думку присутніх на зустрічі, наша країна приречена на успіх попри велику кількість складнощів. Головний меседж заходу  такий - або ми залишимо після себе руїни, або створимо те, на чому наступні покоління будуватимуть країну європейського зразка.

Підсумком роботи "круглого столу" стало рішення щодо створення ініціативної групи, до якої запросили долучитися всіх небайдужих  з метою розробки стратегічних завдань для реалізації проектів з інформатизації охорони здоров’я України національного масштабу.

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23