Перед виступом учасники засідання подивилися відеокадри, на яких показана історія ветерана Другої світової війни Івана Залужного, який втратив свого онука - лейтенанта Національної гвардії Івана Гутника-Залужного.

Петро Порошенко розповів про подвиг 23-річного молодшого лейтенанта Івана Залужного, який рятуючи своїх товаришів, загинув 10 серпня 2014 року під Амвросіївкою на Донеччині.

П.Порошенко сказав, що полковник Іван Залужний заразперебуває в сесійній залі. Він підійшов до ветернана і подякував за онука-патріота.

Президент України наголосив, що такі величні подвиги не забуваються і в історію карбуються золотими літерами.

"Тому що наша країна, проти якої здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша, цінує мир, який тривав майже 70 років.

Тому що, - сказав би Олександр Довженко, - знову "Україна в огні".

Тому що надто очевидними є паралелі між подіями в Європі наприкінці 30-х років минулого століття і тепер.

Тому що Україна, яка не була в ті роки незалежною державою, де-факто стала членом антигітлерівської коаліції, а ми, український народ - народом-переможцем. Хоча закінчення Другої світової так і не зробило Україну вільною", - наголосив Президент України.

П.Порошенко зазначив, що наше остаточне звільнення від дурману радянсько-російської імперської пропаганди значно розширює обрії історичного пізнання. І урочистості цих днів дають змогу нам як ніколи глибоко осягнути минуле, оцінити його вплив на сьогодення, зробити правильні висновки на майбутнє. І проаналізувати ті події винятково в українській системі координат!

За його словами, планетарній катастрофі, якою стала Друга світова, можна було запобігти. Якби не ховали голову в пісок, якби не розраховували на те, що кожна нова порція людської крові ось-ось наситить хижака-агресора, якби не тішили себе ілюзіями, мовляв, нас-то ця біда якось омине.

"Фатальним результатом низки аморальних розрахунків та стратегічних прорахунків і стала Друга світова війна, яка в життя українців увірвалася майже за два роки до 22 червня", - сказав Президент.

Глава держави у виступі навів дані, які свідчать про внесок українців у перемогу над нацизмом.

П.Порошенко нагадав, що кілька років тому шоком для більшості українців стала сумновідома заява - образлива і зневажлива щодо наших ветеранів і всіх українців, - ніби Росія виграла б війну і без України. Такі слова - це і наруга над пам'яттю загиблих воїнів, і знущання над почуттями живих ветеранів.

"Не виграли б цієї війни без України та українців! Тут навіть нема про що сперечатися! А ось, до речі, про те, чи почалася би війна, якби в Кремлі не підписали пакт Молотова-Ріббентропа, можна було би і подискутувати. Бо саме цей пакт відкрив останні шлюзи, які стримували війну", - наголосив він.

"Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики! Ця перемога - спільний здобуток всього прогресивного людства, антигітлерівської коаліції та народів колишнього Радянського Союзу. І я зараз від імені українського народу вітаю всі нації світу із 70-річчям перемоги над нацизмом", - заявив П.Порошенко.

Звертаючись до ветеранів Другої світової війни, Президент України зазначив, що вони відбили агресію проти України із заходу, і низький їм за це уклін. "Та хіба не правда, що навіть у страшних снах ви не могли уявити, що після сімдесяти років миру в життя ваших онуків та правнуків війна увірветься до нас зі сходу?!", - запитав він.

За словами Глави держави, масштаби її не ті, що у світової. Але мотиви такі ж самі. Кордони комусь тиснуть як замалі чоботи. Імперські амбіції. Марення поверненням "исконных земель". Грубе нехтування міжнародним правом. І нібито боротьба за права своїх одномовців.

"Подібна турбота в лапках вилилася у справжню трагедію, яку Москва влаштувала насамперед російськомовним громадянам України, більша частина яких живе саме на Донбасі. Агресивна політика нашого сусіда коштувала життя більше ніж 6000 мирних громадян України - це, до речі, дані ООН. Більше 1000 зникли безвісти. Сотні тисяч людей внаслідок так званої "русской весны" стали біженцями, мусили рятуватися по всій Україні.

Вперше за 70 років ми зі зброєю в руках знову захищаємо свою країну, суверенітет та територіальну цілісність держави. Гідні слави своїх героїчних предків, українці встали на захист Батьківщини, виконуючи святий обов'язок в лавах Збройних Сил України та інших військових формувань", - наголосив П.Порошенко.

Президент України назвав поіменно всіх героїв цієї війни - живих і тих, хто загинув.

На пропозицію П.Порошенка учасники урочистого засідання хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих і в часи Другої світової, і в нашій Вітчизняній війні за незалежність 2014-2015 років.

Президент України далі зазначив, що в рази збільшено видатки на оборону та безпеку - до 90 мільярдів гривень. А ось доходи впали, бо частину економіки знищено фізично. Десятки великих заводів не працюють - стоять. Десятки заводів демонтовані і вивезені до Російської Федерації. Ще десятки - завантажені на 30-40%, деякі - лише не 10 %. За минулий рік промисловість на Луганщині скоротилася на 31%, а на Донеччині - на 42 %. Решта промисловості пішла вниз по технологічних ланцюжках. І ці ланцюжки охоплюють вже не лише Донбас, а й сусідні регіони, всю Україну. Це - ефект доміно. Тут справа вже не в конкретних цифрах, а в механізмі впливу на всю економіку.

П.Порошенко відзначив, що питання війни й миру - гострі та актуальні сьогодні як ніколи. "І скільки б мене не критикували за мій мирний план, я зі свого курсу не зверну, бо відчуваю колосальну відповідальність за країну і за народ, який довірив мені владу. Бо курс цей - єдино можливий і правильний. Словом, безальтернативний. Бо він надає можливість зберігати і примножувати наші сили, нарощувати нашу обороноздатність", - наголосив він.

Президент України також зазначив, що Україна неухильно виконує домовленості, досягнуті в Мінську під час саміту в нормандському форматі. "Це дозволило забезпечити певну деескалацію конфлікту, і кожний день, якщо у нас немає вбитих - для мене неначе свято. Ми маємо скоординувати зусилля усіх наших країн-партнерів та ООН", - сказав П.Порошенко.

Президент України у виступі відзначив значний вклад масового волонтерського руху, який вщент знищив хуторянський міф про українця в хаті скраю, було створено нові Збройні Сили, Нацгвардію та інші силові структури.

П.Порошенко сказав, що позавчора на Раді нацбезпеки ухвалено стратегію національної безпеки. Виходячи з того, що російська загроза має довгостроковий характер, і розглядаючи агресивну політику Російської Федерації як головну загрозу нацбезпеці, проект ставить на меті досягнення повної сумісності сектору безпеки і оборони України з відповідними структурами країн-членів НАТО.

За його словами, це має забезпечити можливість набуття в майбутньому членства України в Альянсі, - з метою отримання дієвих гарантій суверенітету та територіальної цілісності.

"Найголовніше в чому прорахувався ворог - в готовності українців зі зброєю в руках захищати рідну землю, в незламності нашого духу та патріотизмі не на словах, а на ділі.

Ворог хотів протиставити нас одне одному, а вийшло навпаки. Важкі випробування, одна на всіх біда й спільна радість, невдачі і перемоги - все це остаточно згуртувало нас у сучасну українсько-європейську політичну націю. Націю, яка стоїть на міцній основі спільного і сильного громадянства й патріотизму", - наголосив він.

Президент України звернувся до російськомовних громадян України: "Русскоязычные граждане Украины свою украинскую Отчизну любят не меньше, чем украиноязычные. И доказывают это не только  словами, а потом и кровью, ратными подвигами и самой жизнью. АТО, где как минимум каждый второй воин - русскоязычный,  доводить, що російською мовою любити Україну можна не менше, ніж українською".

П.Порошенко, завершуючи виступ, наголосив: "Не маю сумніву, що ми переможемо, адже захищаємо свою рідну землю. Переможемо, як перемогли 70 років тому наші діди і прадіди!"


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30