У заході, проведеному Комітетом спільно з Громадянською мережею "ОПОРА", Комітетом виборців України, МГО "Інтерньюз-Україна", Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), Інститутом виборчого права, Реанімаційним пакетом реформ, Українським незалежним центром політичних досліджень, взяли участь народні депутати - члени Комітету та члени Експертної групи при Голові Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України, Центральної виборчої комісії та інших державних органів, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій, українські та міжнародні експерти.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, відкриваючи засідання, нагадав, що на першому організаційному засіданні Експертної групи при Голові Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту було запропоновано вивчити думку громадськості і експертного середовища щодо концептуального бачення необхідних змін в реформуванні законодавства про місцеві вибори і на основі цього провести публічну дискусію навколо пропозицій та за результатами цієї дискусії запропонувати Експертній групі саме ті концептуальні речі, які є найбільш прийнятними, щоб вона могла напрацьовувати відповідний законопроект.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у виступі зазначила, що вибори до місцевих рад є одним з нагальних пріоритетів Коаліційної угоди у реформуванні законодавства. "Сьогодні місцеві органи влади - це фактично єдиний рівень управління, який нам не вдалося замінити. І це залишається великим викликом Українській державності. Ми повинні зробити так, щоб ті люди, які будуть в майбутньому обрані до місцевих органів, щоб вони відповідали інтересам Української державності", - наголосила вона.

Другий виклик за словами О.Сироїд, з яким пов'язано реформування виборчого законодавства - є децентралізація. "Цей виклик вже прийнятий і потрібно думати над тим, в який спосіб ми будемо реформувати органи місцевого самоврядування, розуміючи, що це буде відбуватися паралельно з реорганізацією територіальних громад і передання їм певних адміністративних повноважень", - зазначила Заступник Голови Верховної Ради.

Голова Правління ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА" Ольга Айвазовська звернула увагу на "серйозне відставання у реформуванні виборчого законодавства". За її словами, сьогодні немає прогресу у реформуванні законодавства про парламентські вибори.

О.Айвазовська наголосила, що дискусія щодо законопроекту про місцеві вибори вкрай важлива. "Не пізніше першої половини травня необхідно внести і проголосувати нову редакцію Закону "Про вибори народних депутатів України". Якщо ми будемо застосовувати нову виборчу систему, то вкрай важливо провести якісне інформування громадян щодо способу голосування, щодо тієї виборчої системи, яка буде застосовуватися для того, щоб вони чітко розуміли: яким чином їхній голос буде імплементований в кінцевий результат", - зазначила вона.

О.Айвазовська також повідомила, що група неурядових організацій розробила концепцію законів про вибори народних депутатів України і про місцеві вибори. Концепцією, за її словами, пропонується відмовитися від тієї системи, яка застосовується сьогодні, яка є дискредитованою. Документом, зокрема, пропонується відійти від малих мажоритарних округів, щоб новообрані органи місцевого самоврядування не були заражені ще на етапі виборчої кампанії політичною корупцією, як це було у 2010 році.

"Ми пропонуємо вибори депутатів сільських, селищних, міських рад запроваджувати за мажоритарною виборчою системою шляхом голосування у одному або декількох багатомандатних округів, де буде розігруватися від двох до п'яти мандатів", - повідомила вона, зазначивши, що на інших рівнях є дискусія наволоко того, чи обирати за пропорційною системою з відкритими списками.

За словами О.Айвазовської, також дискусійним є питання обрання депутатів до обласних рад. Вона запропонувала проводити такі вибори за пропорційною системою з відкритими списками, яка, втім може бути змінена на багатомандатні мажоритарні округи.

О.Айвазовська зазначила, що залишається питання щодо голосування на тимчасово окупованих територіях і в зоні проведення бойових дій або на територіях, як межують з ними. На її думку, вибори там потрібно проводити за іншим законом, оскільки необхідно забезпечити безпеку організації цих виборів.

"Виборча реформа на місцевому рівні неможлива без належної кореляції її змісту до питань, які сьогодні піднімаються в темі децентралізації", - наголосила вона.

Перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець нагадав, що записано в Коаліційній угоді стосовно проведення місцевих виборів і від чого не можна відходити: рівень сільських і селищних рад - мажоритарна система, вище - пропорційна система за відкритими списками.

Він нагадав, що місцеві вибори відбудуться у жовтні поточного року. Тому, за його словами, залишилося дуже мало часу, щоб цю виборчу систему змінити.

Л.Ємець також нагадав, що згідно з Коаліційною угодою, вибори у великих містах мають відбутися у два тури. Він зазначив, що не повинно знову статися так, що "20 з чимось відсотків голосів формують "життєдіяльність" багатомільйонного міста".

Л.Ємець також запропонував повернути великим містам районні ради і надати їм відповідні повноваження.

Учасники заходу взяли участь у дискусії щодо таких ключових аспектів реформування системи місцевих виборів, як: територіальна організація місцевих виборів та порядок формування виборчих комісій; реєстрація виборців; фінансове забезпечення та передвиборна агітація на місцевих виборах; проведення голосування; порядок підрахунку голосів та встановлення результатів виборів тощо.

Пропозиції, висловлені учасниками під час "круглого столу" будуть опрацьовані Комітетом з питань правової політики та правосуддя та подані на розгляд Експертної групи з питань підготовки законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, а також в подальшому використані в законотворчому процесі.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01