Під час засідання зазначалося, що автори законопроекту (реєстр.№1898) пропонують посилити фінансову самодостатність територіальних громад шляхом внесення відповідних змін до Земельного та Лісового кодексів України, Кодексу України про надра, законів "Про регулювання містобудівної діяльності" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування".

Зокрема, йшлося про розширення напрямів використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, для розробки містобудівної документації, здійснення заходів з благоустрою, зменшення витрат місцевих бюджетів на обов’язкову експертизу проектів будівництва, об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій у разі, коли суми не перевищують 500 тисяч гривень, залучення фінансових ресурсів надро- та лісокористувачів до утримання доріг, що прилягають до відповідних ділянок, прискорення набуття чинності законодавчими положеннями, що спрощують доступ сільського населення до вчинення нотаріальних дій у сфері спадкування, тощо.

Члени Комітету звернули увагу, що доопрацьований варіант законопроекту не містить пропозицій щодо збільшення ставок державного мита у Декреті Кабінету Міністрів України "Про державне мито" за низку нотаріальних дій, вчинюваних державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Окрім того, фактично враховані зауваження наукової експертизи та фахівців Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України" і вилучені пропозиції щодо позаконкурсного надання земельних ділянок комунальної власності територіальних громад сіл, селищ та малих міст у розмірі не більше 0,10 га для розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд соціально-культурного, побутового, торговельного й іншого призначення для провадження підприємницької діяльності. Законопроект також доповнено положеннями щодо змін Кодексу України про надра, якими пропонується встановити обов’язок надрокористувачів проводити ремонтні та відновлювальні роботи доріг, що використовуються та прилягають до наданої їм ділянки надр.

Було взято до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке вказує на врахування у доопрацьованому варіанті законопроекту з реєстр. №1898 окремих із наведених раніше зауважень та підтримує прийняття його за основу за результатами розгляду в першому читанні. Про підтримку прийняття законопроекту в першому читанні заявили також представники провідних асоціацій органів місцевого самоврядування.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету дійшли спільної позиції, що його прийняття сприятиме підвищенню рівня фінансової спроможності територіальних громад, зміцненню їх матеріальної та фінансової основи, створить передумови для соціально-економічного розвитку територій населених пунктів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00