ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

(продовження)

Зал засідань Верховної Ради України

25 квітня 2024 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України СТЕФАНЧУК Р.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" сьогодні ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, звертаю увагу, що згідно з прийнятою Верховною Радою України постановою усі присутні на пленарному засіданні не повинні поширювати інформацію щодо його початку, перебігу та прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після оголошення перерви в пленарному засіданні. Я прошу всіх колег неухильно дотримуватись прийнятого українським парламентом рішення та відповідально поставитись до забезпечення безпеки єдиного законодавчого органу нашої держави. У разі повітряної тривоги буде оголошено перерву у пленарному засіданні і ми всі маємо перейти до безпечних місць відповідно до схеми укриття.

Шановні народні депутати України, я пропоную за парламентською традицією розпочати роботу з виконання Державного Гімну України.

 (Лунає Державний Гімн України)

Шановні народні депутати України, розпочався 27-й місяць відважної боротьби України проти злочинної широкомасштабної збройної навали російських окупантів. Висловлюємо вдячність всім, хто зі зброєю в руках відстоює суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України. Дякуємо всім, хто в тилу докладає всіх зусиль для перемоги України. І схилімо голови в хвилинні мовчання та вшануймо пам'ять воїнів, які віддали життя за вільну демократичну європейську Україну, а також усіх мирних громадян, що загинули внаслідок агресії держави-терориста.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу, сідайте.

Шановні народні депутати, вчора Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден невідкладно підписав ухвалений Конгресом Закон про допомогу Україні. Висловлюємо безмежну вдячність Президенту Сполучених Штатів Америки за рішучу лідерську позицію щодо послідовної і непохитної підтримки України. Прошу оплесками подякувати Президенту Сполучених Штатів Америки Джозефу Байдену. (Оплески)

Підтримка Сполучених Штатів Америки у такий надскладний час є життєво необхідною для України. Вона посилить обороноздатність, зміцнить нашу державу в протидії збройній агресії Російської Федерації. Це рішення вкотре демонструє глобальне лідерство США у відстоюванні справедливості, демократії, прав і свобод людини на захисті норм міжнародного права.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження у наших колег народних депутатів. Олександра Сергійовича Бакумова, доктора наук і професора нашого, "Слуга народу". (Оплески) І Володимира Володимировича Цабаля, фракція "Голос". (Оплески) Давайте привітаємо іменинників та побажаємо їм міцного здоров'я, плідної роботи і нових досягнень в ім'я України.

Шановні колеги, відповідно до статті 28 Регламенту Верховної Ради України перед початком розгляду питань порядку денного пропоную провести  сигнальне голосування.

Я нагадую, необхідно, утримуючи сенсорну кнопку, натиснути зелену кнопку "За" та утримувати ці дві кнопки одночасно до завершення  голосування, тобто до появи результатів на табло. Я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні.

 

10:17:51

За-179

Проти – 5, утрималось – 3, не голосували – 114. Все прекрасно.

Шановні колеги, ще раз звертаюся до всіх колег із закликом неухильно дотримуватися безпекових правил у Верховній Раді України і не  поширювати інформацію щодо перебігу пленарного засідання, прийнятих у парламенті рішень раніше ніж через годину після завершення нашої роботи.

Але, шановні колеги, перед тим, як ми перейдемо до питань порядку денного, надійшла заява від двох фракцій з перервою з заміною на виступ. Це фракція "Батьківщина" і "За майбутнє". Я правильно розумію, Юлія Володимирівна? Це "За майбутнє", да?  

Будь ласка, 3 хвилини надається Юлії Володимирівні Тимошенко. Будь ласка.

 

10:18:35

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, ви знаєте, який хаос зараз відбувається по всьому  світу щодо надання консульських послуг українцям. Ви знаєте, що цей хаос викликаний абсолютно антизаконним листом Міністерства закордонних справ, листом, який по суті скасував Консульський статут, який затверджений указом Президента, а також Віденську конвенцію про консульські зношення. Практично хаос царить зараз в кожному консульстві України по всій території світу. Нема ніяких сумнівів, що чоловіки, які військовозобов'язані, призовного віку, зобов'язані служити в армії, ніхто не заперечує цього. Ніхто не заперечує, що ті чоловіки, які мусять бути поставлені  на військовий облік, мусять бути поставлені на військовий облік.

Але що трапилося в наших консульських відділеннях? Зараз хаос викликаний тим, що консульські послуги припинили надавати чоловікам, які є людьми з інвалідністю, припинили надавати послуги тим молодим нашим хлопцям, які виїхали з України, яким ще не було 18 років, вони до 25 років не призиваються в Збройні Сили України. Але  зараз, коли їм виповнилося 18, вони не можуть отримати паспорти своєї рідної країни. І вони, якщо так країна до них буде відноситися, вони просто отримають паспорти інших країн і залишать  нашу країну, нашу територію.

Скажіть, будь ласка, а як можна позбавити консульських послуг багатодітних батьків, позбавити консульських послуг наших поранених військових, які лікуються за кордоном, а також тих родичів, які зараз перевозять важкопоранених, а, не дай боже, загиблих з території  інших країн в Україну? Як можна було нашу молодь позбавити права отримати  український паспорт і загнати сюди тих дітей, які навіть не мають де жити, якщо вони з окупованих територій або їх житло зруйновано? Куди їх сюди закликають, якщо їм нема де жити? Куди, в банди на вулиці? Я не можу змиритися з тим, що робить сьогодні непрофесійна владна команда. Це хаос, непрофесіоналізм, некомпетенція і, як наслідок, біда людей.

І тому ми закликаємо негайно проголосувати постанову, яку ми, "Батьківщина", зареєстрували, яка поставить все на свої місця.

 

10:21:55

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Шановні колеги, рухаємося далі. Перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Переходимо до його розгляду.

Шановні колеги,  на ваш розгляд  виноситься  законопроект  1196, 1196-1. Але я хочу поінформувати вас, що на Погоджувальній раді ми домовились про одне обговорення на чотири питання, це 1196 з альтернативним до нього 1196-1, 4132, 4133, 4134. Так, колеги, все? Тому я прошу проголосувати за те, щоб ми розглянули в такому порядку за скороченою процедурою.

Будь ласка, приготуйтесь до голосування. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

10:22:41

За-202

Рішення прийнято. Дякую. 202 – за. Рішення прийнято.

Ну що ж, шановні колеги, тоді давайте  запишемося: два – за, два –  проти від фракцій і груп, обговоримо і відразу ставимо  на голосування.

Будь ласка, прошу фракції і групи записатися на виступи. (Шум у залі) Ні-ні, ми тільки два –  за, два – проти і голосуємо по них всіх.

Будь ласка, Підласа Роксолана Андріївна, фракція "Слуга народу".

 

10:23:24

ПІДЛАСА Р.А.

Шановні колеги, це абсолютно технічні рішення. Пропоную переходити до прийняття рішення без обговорення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Костенко Роман Васильович, фракція "Голос". Юлія Клименко.

Будь ласка, Юліє Леонідівно.

 

10:23:47

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Клименко, фракція "Голос".  Шановні колеги, це безумовно технічні рішення, безумовно треба підтримати і проголосувати і відправити ці законопроекти на фактично доопрацювання. Але давайте поговоримо про те, що, як попередній доповідач казав, що ви наробили з… ваша влада фактично наробила з українцями. Тому що у нас з квітня місяця не тільки, вірніше, вчора була прийнята постанова про те, щоб українцям не видавати паспорти за кордоном, а до цього з квітня місяця фактично українці, які повірили Україні, і внутрішньо переміщені особи, які виїхали на територію України, були позбавлені грошей на житло. Тому багато людей просто збирають свої речі і їдуть назад або на окуповані території, або в розвалені будинки на Херсонщину, в розвалені будинки на Харківщину. Ви мені скажіть, як ви збираєтесь будувати економіку і країну, для кого і ким, якщо у вас немає робочої сили, яка виїхала, здасть українські паспорти і забуде, як страшний сон, тому що ви так відноситесь до них в порушення всього законодавства і Конституції. А частина людей поїде назад, як подарунок Путіну, тому що ви не можете виплатити 2 тисячі гривень на житло людям.

Скажіть мені, будь ласка, одне риторичне питання: для кого і ким ви будете будувати Україну в майбутньому, і хто вам під це дасть гроші, якщо ви не в стані повернути своїх громадян і не в стані взагалі зрозуміти, яка демографічна катастрофа нас чекає і як нам треба відноситися до власних громадян як за кордоном, так і внутрішньо переміщених осіб, які, на жаль, залишають Україну і їдуть, і між Україною, як сказала моя подруга з Маріуполя, "я шкодую, що я повернулася на територію України, Росія, на жаль, платить більше". І це вам відповідь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Герасимову Артуру Володимировичу, фракція "Європейська солідарність".

Ніна Петрівна Южаніна.

 

10:26:14

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановні українці! Я взагалі не знаю, що з нами відбувається, бо коли на практиці довелося стикнутися, що відбувається з антидемпінговими процедурами, я жахнулась. Виявляється, нікому не потрібна ця проблема, ніхто в Мінекономіки не буде займатися заявою підприємств щодо  демпінгу імпортного товару.

Нещодавно до мене звернулося унікальне українське підприємство – "Українська сірникова фабрика". Чому звернулися? Бо з серпня місяця минулого року вони подали заяву до Мінекономіки щодо демпінгу імпортного товару, і досі… а віз і нині там. І ніхто по процедурах… От мені як народному депутату на моє звернення надали відповідь про те, що ці процедури не передбачають строків розгляду такої заяви. Це може бути до безкінечності. Але, виявляється, це називається, процес вони виконують.

Тому я хочу зауважити: або ви щось робите, або не робіть нічого. Вчорашні проголосовані закони, в тому числі про "податкові няні", навіть про Дія.City, почитайте коментарі під вашими дописами. Весь бізнес говорить про те, що ви робите неправильні кроки, ви рушите бізнес-клімат. Навіть про Дія.City, тих айтішників, які завжди захищалися і підтримувалися, зміни податкового законодавства, навіть там вам написали: не робіть цього, під час війни кожен напрямок, кожен бізнес насправді на вагу золота в Україні.

Я не розумію, як ви далі можете рухатися по цій площині, яка веде Україну в бездну. Приберіть, будь ласка, всі свої шкідливі ініціативи, зупиніться. Я не буду повторювати, що говорили попередні виступаючі, але таке враження, що в економіці України наступає не тільки хаос, а їй кінець. Про які інвестиції ви говорите? Ви не захищаєте свій бізнес, а говорите про майбутні інвестиції. Їх просто не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Цимбалюку Михайлу Михайловичу, фракція "Батьківщина".

 

10:28:26

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, колеги, прикро, що знімаються важливі, на нашу думку, законопроекти. Їх комітети рекомендують зняти з обговорення, повернути авторам. Якщо говорити, наприклад…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Михайлович, якщо можна, я зупиню вас. У Києві оголошено повітряну тривогу. Я одразу після тривоги надам вам слово для виступу ще.

Прошу пройти всіх до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на вашому робочому місці. Продовження пленарного засідання розпочнеться через 15 хвилин після завершення повітряної тривоги. Будь ласка, прошу.

 

(Після перерви)

 

11:09:29

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, завершилася повітряна тривога і відповідно до прийнятої нами Постанови "Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану" ми продовжуємо наше пленарне засідання.

Шановні колеги, продовжуємо розгляд питань порядку денного, і ми зупинилися на виступі Михайла Михайловича Цимбалюка. Михайло Михайловичу, перепрошую, це МіГ, але ми збираємося і працюємо, і починаємо з вашого трихвилинного виступу. Будь ласка, дайте слово Михайлу Михайловичу.

 

11:09:59

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Дякую, вельмишановний пане Голово, за люб'язно надане слово.

Продовжуємо нашу роботу. Шановні колеги, насправді ці чотири законопроект, які сьогодні рекомендовані комітетами до їх відхилення, насправді є дуже важливі. Перший з них це про залізничний транспорт України. Два, основний і альтернативний, вони говорять про дуже важливу галузь. До речі, він є з позначкою як євроінтеграційний. І я вважаю, що цей законопроект потрібно було ухвалювати і розглядати, і схвалювати його в першому читанні і до другого допрацьовувати. Тому що ринок пасажирських і вантажних перевезень залізничних в Україні є надзвичайно важливим під час режиму воєнного стану. Там потрібно теж створювати і здорову конкуренцію і робити все для того, щоб цей ринок працював.

І впродовж того, що говорили наші колеги сьогодні з трибуни, Юлія Тимошенко, про рішення Кабінету Міністрів про консульське обслуговування наших громадян. Насправді, шановні колеги, Кабмін, на мою думку, перевищив свої повноваження. Закон про мобілізацію в цій частині ще не ввійшов в дію і потрібно все-таки поступати по закону, щоб захищати всіх наших громадян.

Я хотів би подякувати, пане Голово, вам і всім лідерам фракцій, що сьогодні соціальні закони нарешті потрапили в сесійну залу. І я запрошую не тратити час і, проголосувавши ці законопроекти, переходити до соціальних. Їх очікують мільйони українців.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайловичу.

Шановні колеги, ми завершили обговорення всіх цих чотирьох законопроектів, зараз ми будемо голосувати. Але я прошу народних депутатів зайняти місця, і я просто поясню логіку, тому що ми будемо голосувати не за законопроекти, а за їх відхилення. У разі, якщо цей законопроект не набере голосів за відхилення, я буду ставити за основу, не набере за основу – я буду ставити всі інші варіанти. Якщо вони не наберуть, він буде відхилений природним регламентним шляхом. Але я дуже прошу, якщо можна, для того, щоб ми не витрачали час, підтримаємо всі відхилення цих законопроектів одразу, щоб ми не заходили в довгі процедури голосувань.

Шановні колеги, будь ласка, приготуйтеся для голосування. Шановні колеги, я ставлю пропозицію комітету відхилити проект Закону про залізничний транспорт (реєстраційний номер 1196). Голосуємо за відхилення. Зрозуміли, так?

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:13:16

За-263

Дякую. За – 263. Законопроект 1196 відхилений.

Я ставлю пропозицію відхилити законопроект 1196-1: проект Закону про залізничний транспорт України. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:13:46

За-268

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

Наступний законопроект 4132. Рішення комітету таке: прийняти в цілому проект Постанови №4132/П про зняття з розгляду проекту Закону України про захист від демпінгового імпорту. Я ставлю цю пропозицію по законопроекту 4132 на голосування. Прошу підтримати.

 

11:14:27

За-282

Рішення прийнято.

Наступний законопроект 4133, це проект Закону про захист від субсидованого імпорту.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому проект Постанови №4133/П про зняття з розгляду проекту Закону України про захист від субсидованого імпорту. Прошу народних депутатів голосувати за це рішення. Прошу.

 

11:15:03

За-282

ішеннРір

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

І теж завершальний законопроект, який іде на відхилення, це  4134, це проект Закону про захисні заходи.

Я ставлю пропозицію прийняти в цілому проект Постанови №4134/П про зняття з розгляду проекту Закону України про захисні заходи. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:42

За-284

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми переходимо до наступного законопроекту 9453,  це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. Я прошу Олега Олексійовича Арсенюка зайняти своє місце за трибуною.

Ми домовилися таким чином: до 5 хвилин – виступ Михайла Михайловича Цимбалюка, до 3 хвилин – виступ Ірини Володимирівни Геращенко, і будуть ще поправки від Мотовиловця.

Будь ласка, почнемо з виступів. Будь ласка, Михайле Михайловичу, до 5 хвилин.

 

11:16:23

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Шановний пане Голово, президіє, шановні колеги! Насправді я хотів би подякувати пану Арсенюку як голові робочої групи і всім колегам з Комітету соціальної політики і захисту прав ветеранів, і також всім тим експертам, які брали участь у доопрацюванні цього законопроекту, у тому числі представникам Пенсійного фонду України.

Шановні колеги, законопроект надзвичайно важливий. Він торкається тих осіб, які працювали за кордоном і сьогодні не можуть оформити пенсію, бо держави, де вони здобували трудовий шлях, не підтверджують їм цей стаж. Це стосується громадян України, які сьогодні повернулися до нас додому, але працювали в Росії, в Білорусі, працювали в Криму, сьогодні на окупованих територіях. Я впевнений, що цим законом ми вирішимо їхні важливі проблеми, а тоді після деокупації цих територій і повернення Криму вони зможуть повернутися до себе додому, але зараз важливо вирішити проблему їхнього пенсійного забезпечення.

Також цим законом ми врегульовуємо пенсійне забезпечення тих осіб, які були військовими і служили на території інших держав, і сьогодні мають певні проблеми з недосконалим законодавством щодо оформлення пенсії.

Також ми унормовуємо, якщо особу визнано безвісти зниклою або оголошено померлою у встановленому законом порядку. Якщо пенсіонеру надано статус особи зниклої безвісти за особливих обставин – ми також внормовуємо цю недолугість законодавства.

Також ми чітко вказуємо, що громадяни, які проживають в інших європейських державах і не отримували пенсії протягом 6-и місяців підряд, як вони мають можливість підтвердити свою наявність у тій чи іншій державі і продовжувати отримувати пенсію, в тому числі держава бере на себе обов'язок повернути за ті місяці, які не отримував пенсіонер кошти.

Також ми внормовуємо законодавством стосовно осіб, які є зрадниками держави, і з 2014 року перейшли на службу на окупованих територіях у військові формування країни-агресора. Ми вважаємо, що вони не мають право отримувати пенсію від держави Україна і ми даємо регуляторний механізм Пенсійному фонду України, як таких осіб позбавляти пенсійного забезпечення і при яких умовах.

Шановні народні депутати, я прошу підтримати в другому читанні цей  законопроект, він насправді вирішить проблему тих людей, які багато років працювали, а сьогодні не можуть отримати заслужені кошти пенсійного забезпечення. Цим законом ми внормовуємо обчислення страхового стажу пенсіонерам.

Дякую. Прошу проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Будь ласка, Ірина Володимирівна Геращенко – до 3 хвилин виступ, потім – Мотовиловець.

 

11:20:16

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, дуже важливий ми зараз обговорюємо законопроект щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України. І ця дискусія іде на фоні грандіозного скандалу, пов'язаного з черговими проваленими комунікаціями з боку влади цього разу з українцями, які з різних причин виїхали за кордон. Нагадаю, що коли приймався Закон про мобілізацію, "Європейська солідарність", яка підтримує посилення мобілізації, наголошувала на важливості чесної комунікації з суспільством, з армією, з цивільними щодо того, які новели цей закон несе.

 І провал комунікацій призвів до того, що Закон про мобілізацію сьогодні критикують і військові, які не отримали демобілізації, і цивільне населення не розуміє про ці норми, але Закон про мобілізацію вступає в силу з 18 травня. І, дійсно, в цьому законі, як і в інших законах, прийнятих Україною, є важливі норми про створення Єдиного реєстру військовозобов'язаних, військового кабінету і інше, що вступає в силу з 18 травня. Але вже сьогодні при тому не законами, не підзаконними актами, а лише листом заступника міністра консульства фактично заблокували свою роботу. І ми розуміємо, до чого це може призвести в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

Перше. Україна буде змушувати виплачувати сотні тисяч євро за позовами до Європейського суду з прав людини, куди звернуться ці українці, яким держава, по суті, відмовляє в консульських послугах. Це перше.

Друге. Очевидно, що всі військовозобов'язані мають стати на військовий облік, бути в єдиній системі цього обліку. Але ми хотіли почути просто нормальну, внятну комунікацію влади, як ці листи допоможуть в мобілізації, як ці листи допоможуть Збройним Силам України. І коли ми задали це питання заступнику міністра закордонних справ пану Сибізі, який був присутній в парламенті, він просто втік. І це про суб'єктність парламенту, і це про діалог з парламентом, і це про діалог із суспільством, і це про провалені комунікації.

Насправді ми хочемо закликати парламент і владу чесно розмовляти з суспільством, для того, аби, вирішуючи одну проблему, а поповнення наших сьогодні підрозділів на фронті – це гаряча тема і вона важлива, ми, знаєте, разом з водою не викидали дитя з цієї купелі і не створювали десятки нових проблем, втрачаючи покоління і покоління українців, там підлітків, які зараз… їх мами за кордоном там в розпачі, не розуміють, що їм робити з тими документами, і взагалі відкидаючи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ірина Володимирівна.

Будь ласка, Андрій Мотовиловець. Андрій Вікторович, у вас якісь поправки є.

 

11:23:31

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Друзі, в даному законі є 11 правок, які стосуються єдиного питання –  щодо пенсій працівникам ДБР. Я прошу номери правок 4, 5, 6, 7, 8, 16, 18, 22, 35, 111, 118 поставити на голосування та подивитися на підтримку залу щодо них. Ці правки стосуються ДБР, але не стосуються суті закону. Нехай зал визначається своїм голосуванням.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

І так, зрозуміли, так? Андрій Вікторович просить почергово поставити 11 поправок. Я їх буду почергово ставити.

Шановні колеги, поправка номер 4 авторства Павлюка. Народний депутат України Мотовиловець просить поставити... Вона комітетом врахована, він просить поставити на підтвердження це рішення. Прошу голосувати.

 

11:24:55

За-139

Шановні колеги, йдемо далі. Наступна поправка 5. 5 поправка авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець... (Шум у залі)

По 4-й, да, не прийнято, вона відхилена. Все зрозуміло. Будь ласка, 139 – за. Рішення не прийнято. Поправка вважається відхиленою.

5 поправка авторства Павлюка. Вона комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:26:25

За-196

Рішення не прийнято.

Наступна поправка – поправка номер 6 авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:26:54

За-199

Рішення не прийнято.

Наступна поправка – поправка номер 7, вона авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.   

  

11:27:23

За-212

Рішення не прийнято.

Поправка номер 8 авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.     

 

11:27:52

За-211

Поправка не врахована.

Поправка номер 16, вона врахована комітетом частково, авторства Павлюка. Мотовиловець просить поставити на голосування, на підтвердження цю поправку.

Ставлю 16 поправку в редакції, яка врахована комітетом. Прошу голосувати. 

 

11:28:27

За-209

Рішення не прийнято. 

18 поправка авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець ставить на підтвердження.

Ставлю 18 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.         

 

11:28:51

За-206

Рішення не прийнято. 

22 поправка авторства Павлюка. Комітетом відхилена. Мотовиловець просить поставити це рішення на підтвердження.

Ставлю 22 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.        

 

11:29:18

За-213

Рішення не прийнято.

Наступна поправка номер 35 авторства Павлюка. Комітетом врахована. Мотовиловець просить поставити на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:29:45

За-215

Рішення не прийнято.

111 поправка авторства Павлюка. Мотовиловець просить поставити на підтвердження цю поправку, оскільки вона була врахована комітетом.

Ставлю 111 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:30:11

За-203

Рішення не прийнято.

І завершальна поправка 118 авторства Павлюка. Комітетом врахована. Водночас Мотовиловець просить поставити цю поправку на підтвердження.

Ставлю 118 поправку на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:30:37

За-212

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Шановні колеги, ми завершили розгляд поправок, переходимо до прийняття закону.

Шановні друзі, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України (реєстраційний номер 9453). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:31:20

За-303

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Вітаю, колеги!

Шановні колеги, надійшла заява від двох фракцій з перервою із заміною на виступ. Я надаю слово Павлу Сушку, фракція "Слуга народу". Будь ласка, від двох фракцій:  "Слуга народу" і депутатська група "Довіра". Будь ласка.

 

11:31:41

СУШКО П.М.

Шановні колеги, я прошу уважно дуже послухати, стосується захисту дітей. Вам сьогодні пропонується проголосувати за закон з такою чудовою назвою "Про захист дітей", але це не так. Цей закон не має нічого спільного із захистом дітей. Цим законом пропонується позбавити прав дітей військових, які сьогодні на фронті, на соціальні стипендії. От ви, кожен із вас їздить на фронт, як ви будете в очі людям дивитися військовим, коли своїм голосуванням ви можете просто забрати в їхніх дітей право, яке вони сьогодні виборюють?

Цим самим законом прибирається право дітей на соціальні стипендії, в дітей-чорнобильців. Сьогодні там висять малюнки, ви проходили, так, повз, і це дуже цинічно в річницю трагедії забирати  в дітей-чорнобильців право на стипендії. Те ж саме стосується стипендій внутрішньо переміщеним особам, вони всі мають пройти процедуру довести свій майновий стан, начебто в них високі зарплати, у тих самих військових, як каже Мінсоц.

Цей закон не про захист дітей, тіло закону, яке було представлене до першого читання, повністю змінене. Він повністю новий. Цей закон тепер просто про реєстр. І цей закон і всі правки, народні депутати, які подали до першого читання, ці правки, вони сьогодні вже не актуальні, тому що за новими поправками, за статтею Регламенту 116, яка була застосована, внесені нові новели. І відповідно правки народних депутатів відхилені.

Тепер цей закон просто про реєстр, про реєстр постраждалих. І діти тепер можуть отримати в майбутньому репарації. Вони й так мають на це право. Цей закон дублює існуючий реєстр, який ведуть сьогодні в громадах, цей закон дублює наступний реєстр, який буде наступним законом створений, 10256. Тобто буде три реєстри, які буде вести одна людина або дві в громадах. Я сподіваюсь, вам дзвонили вже громади і казали про це, що просто це покладе на лопатки і діти просто перестануть отримувати захист.

Юридичне управління прямо написало, що закон не відповідає меті. Українська мережа "За права дітей", громадськість пише, цитую: "Проект закону в нинішньому вигляді суперечить національному законодавству, а також правовим стандартам у сфері захисту дитини, Конвенції ООН про права дитини". Робочі групи, які проходили, народні депутати не могли подати свої пропозиції, тому що кожному депутату на робочій групі пропонувалися абсолютно різні варіанти закону. Ви запитаєте у авторів, як він захищає дітей. Ніяк. Зовсім. Мета закону не буде реалізована.

І я вас, колеги, прошу не підтримувати в такому вигляді цей законопроект і повернути авторам його на доопрацювання. Це стосується захисту дітей. Ви будете казати: ми захистили дітей. А як? Прошу не підтримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дякую.

Будь ласка, Мотовиловець Андрій Вікторович.

 

11:34:53

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Політика – це вміння слухати один одного. На жаль, в Законі 9042 ми бачимо, що цього не сталося. Я прошу поставити на голосування пропозицію перейти до Закону 10256, а пропустити Закон 9042-1. Нам потрібно більше слухати один одного. Я прошу зняти цей закон з розгляду і перейти до Закону 10256.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Вікторович.

Я правильно зрозумів? Змінити черговість розгляду питань порядку денного і зняти сьогодні з розгляду законопроект 9042-1 як такий, який не може мати компроміс.

Я ставлю цю пропозицію, прошу народних депутатів голосувати.

 

11:35:48

За-281

Рішення прийнято.

Рухаємося далі, шановні колеги. У нас насичений робочий день. Далі 10256, це проект Закону про облік осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:36:24

За-249

Рішення прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, я запрошую міністра соціальної політики України Жолнович Оксану Іванівну для доповіді по цьому законопроекту. Дві хвилини, будь ласка, Оксана Іванівна. 

 

11:36:40

ЖОЛНОВИЧ О.І.

Шановні депутати, сьогодні кожного дня ми бачимо обстріли російських ракет. Сьогодні ціла купа людей страждають від того, що гинуть їхні рідні; від того, що вони втрачають здоров'я; від того, що на підприємствах, які обстрілюють, стаються нещасні випадки. І щоб ви розуміли, допомогу всім тим підприємствам і людям, які постраждали від російських ракет, ми виплачуємо як допомогу постраждалим від нещасних випадків на виробництві, що ненормально, бо це не є нещасним випадком на виробництві. Але ми не маємо механізму окремо облікувати і верифікувати ту шкоду, яка сьогодні завдана життю і здоров'ю в результаті російської агресії. Відповідно наші люди не матимуть достатніх можливостей і підстав потім показати, що та шкода була завдана саме в результаті російської ракети, саме в результаті російського обстрілу, саме в результаті окупації і інших російських дій.

Законопроект є дуже важливий, він сьогодні узгоджений з Радою Європи, з міжнародними партнерами, з усіма стейкхолдерами. І він дозволить нам, по-перше, все те, що ми як держава сьогодні виплачуємо у вигляді лікарняних, протезів, допомоги по втраті годувальника, пенсій сиротам, все це облікувати окремо як таке, що ми виплачуємо як негайну репарацію нашим громадянам в результаті російської агресії. І потім ми як держава зможемо це принаймні світу представити. Я дуже прошу також допомогти нашим людям зібрати документи, щоб вони могли по міжнародному компенсаційному механізму легше звертатися і отримувати кошти за те, що вони постраждали.

Прошу підтримати закон в першому читанні, він є надзвичайно важливим і допоможе нашим людям верифікувати все те зло, що їм завдає російська агресія.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я запрошую до співдоповіді голову Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Миколаївну Третьякову. Будь ласка, Галина Миколаївна.

 

11:38:42

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Шановні колеги, виступаю від комітету. Хочу сказати, щоб ми не плутали систему обліку шкоди, яка нанесена нашим громадянам Російською Федерацією, національну від міжнародної. Для того, щоб перейти на реєстр, який ми будемо виставляти вже потім як репарація на РФ або на її майно, спочатку нам потрібно зробити національний реєстр.

Комітет розглянув законопроект Кабінету Міністрів, вбачає, що його можна приймати за основу. Водночас ми розуміємо, яка велика робота буде проведена в комітеті на друге читання. Я прошу всіх народних депутатів  долучитися до цього законопроекту, він надзвичайно важливий, для того щоб не тільки держава Україна могла виставляти репарації, але і кожна людина, яка відповідно до Цивільного кодексу, кожна родина, якій нанесено шкоди, мала всі документи щодо причинно-наслідкового зв'язку з ракетною атакою чи з бомбою, з тією шкодою, яка нанесена життю та здоров'ю.

Заздалегідь вдячна всім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галино Миколаївно.

Шановні колеги, я прошу записатися: два – за і два – проти, для обговорення цього надзвичайно важливого законопроекту. Прошу, колеги.

Будь ласка, Максим Євгенович Дирдін, фракція "Слуга народу".

 

11:40:11

ДИРДІН М.Є.

Пане Голово, прошу слово передати Сергію Гривку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Гривко.

 

11:40:21

ГРИВКО С.Д.

Шановний головуючий, шановні колеги! В Україні вже діє Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, що дозволяє фіксувати порушення майнових прав громадян. Але станом на третій рік широкомасштабного вторгнення ще й досі відсутній реєстр шкоди, завдані немайновим правам. Зокрема шкоди, спричиненої загибеллю особи, пораненням та захворюванням, насильством, катуванням та жорстким поводженням.

Відповідно цей законопроект дуже важливий, він створює правовий механізм для того, щоб отримати репарації безпосередньо особи. Тому, шановні колеги, прошу підтримати цей дуже важливий законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Ярославу Рущищину, фракція "Голос".

 

11:41:15

РУЩИШИН Я.І.

Прошу передати Клименко Юлії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Леонідівна Клименко.

 

11:41:24

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Колеги, безумовно, ми будемо підтримувати цей законопроект. Ми  розуміємо, що всі збитки, включаючи і не тільки матеріальну шкоду, а і нематеріальну шкоду, і компенсацію здоров'я і життя, повинні бути включені в єдиний реєстр. Але я хочу повернутися до  того, що ми, звичайно, робимо з вами реєстри, ми з вами робимо багато законодавчих ініціатив, але ми повинні розуміти, що з виконавчою владою, з Кабінетом Міністрів, який зараз існує, жодної з цих реформ і прекрасних ініціатив імплементувати неможливо, тому що ми з вами замість того, щоби, дійсно, контролювати імплементацію, щоб наші громадяни мали реальну виплату шкоди, реальну надію на повернення в Україну, реальну, на те, що Україна буде відбудовуватися, робите, ви робите все і ваш Кабінет Міністрів для того, щоб українці і за кордоном, і на території України, внутрішньо переміщені особи прийняли рішення ніколи більше не повертатися або не працювати на Україну.

Тому, на жаль, ви своїм Кабінетом Міністрів знищуєте будь-яку надію на те, що економіка України колись відбудується. Тому що в першому томі макроекономіки написано, що без ринку праці, без людей, які будуть працювати, економіка не відбудовується. Катастрофічна демографія і катастрофічна міграційна політика, яку зараз веде МЗС, яке видає незрозумілі постанови в порушення закону, Мінсоц, який забирає виплати у внутрішньо переміщених осіб, щоб вони приймали рішення повертатися незрозуміло куди, все це веде до катастрофи і в соціальній політиці, і в економічній. На жаль, ви ведете країну в катастрофу, в катастрофу демографічну, соціальну і економічну на багато десятиліть наперед. Одумайтеся.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Юрію Олексійовичу Павленку, депутатська група "Платформа за життя і мир".

 

11:43:32

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, ми, без сумніву, будемо підтримувати даний законопроект. Вважаємо, що реєстр і чітке визначення осіб, які постраждали, яка допомога їм потрібна після цього надаватися, він необхідний і потрібний державі, і цю роботу треба було значно раніше ще розпочати.

Разом з тим звертаю увагу шановних народних депутатів і урядовців, на жаль, сьогодні спроможність Міністерства соціальної політики виконувати законодавство є надзвичайно малою. Якщо ми говоримо  про політику щодо внутрішньо переміщених осіб, щодо людей, які потребують протезування, щодо захисту найціннішого, що є у країні – захисту дітей, особливо дітей, які постраждали від війни, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, власне тих дітей, які переживають дуже непрості часи і потребують постійної уваги і підтримки держави. На жаль, ця робота профільним Міністерством соціальної політики провалена. Тому є великий сумнів щодо спроможності створити такий реєстр тим керівництвом міністерства, яке є на сьогодні.

Разом з тим, ми будемо підтримувати необхідність його створення. Але ставимо питання перед Кабінетом Міністрів України, власне і перед Верховною Радою, і перед більшістю Верховної Ради щодо доцільності перебування на посаді профільного міністра і спроможності нею виконувати передбачені законом заходи по захисту тих категорій, які потребують постійної уваги і підтримки з боку держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Южаніній Ніні Петрівні, фракція "Європейська солідарність".

Я так розумію, Никорак. Будь ласка.

 

11:45:41

НИКОРАК І.П.

Шановні колеги, дорогі українці! Очевидно, що жахіття, спричинені Росією в Україні, неможливо вмістити у жодний реєстр. Кожна ракетна атака ворога відбирає життя українців. І, безсумнівно, створення такого реєстру має надважливе значення особливо з огляду на подальші перспективи стягнення з держави-агресора репарацій. Також відомості реєстру можуть бути використані як докази кримінальних процесів у тому чисті й у міжнародних судових інстанціях. Тому вкрай важливо, що в цьому законопроекті передбачено створити реєстр шкоди, завданої ворогом, немайновим правам українців. Йдеться про загибель людей, зникнення їх безвісти, поранення, каліцтва та втрату працездатності, катування, депортація, викрадення, у тому числі дітей, втрату доступу до послуг з охорони здоров'я, лікування, послуг освітніх.

Ухвалення цього документа дозволить вирішувати три великих блоки питань. Перш за все ми знатимемо, хто з українців постраждав від збройної агресії Росії. Друге. Ми отримаємо інформацію про випадки завданої шкоди здоров'ю та життю українців. І третє. Ми будемо розуміти, скільки Україна вже витратила на подолання наслідків збройної агресії Росії.

Однак, маю зауважити, що даний законопроект ще потребує доопрацювання. В Україні вже існує низка реєстрів, які містять інформацію про окремі групи постраждалих, для прикладу, ВПО, депортовані діти, зниклі безвісти особи. Тому нам потрібен механізм чіткий, який буде враховувати відомості, які в них містяться, можливість обміну та синхронізацію і вимоги щодо захисту персональних даних.

Тому фракція "Європейська...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Шановні колеги, будь ласка, дуже важливий законопроект.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про облік осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України (реєстраційний номер 10256).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

11:48:35

За-295

Рішення прийнято.

Дякую, колеги. Рухаємося далі. Наступний законопроект 9423. Проект Закону про державну ветеранську патронатну службу.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:49:03

За-235

Рішення прийнято.  Дякую, колеги.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Миколаївну Третьякову. Галина Миколаївна, ви і від авторів, і від комітетів – до 4 хвилин, будь ласка. 

 

11:49:20

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Дякую. Шановні народні депутати, законопроект створений для того, щоб створити нові інституційні засади, для того, щоб ми зустрічали наших ветеранів повністю готовими як держава. І не ветеран має бігати за наданням державних послуг, зокрема соціальних, а держава має обертатися навколо ветерана. Для того, щоб створити ці інституційні засади, виписані абсолютно нові речі в законі, такі як державне волонтерське партнерство. Ми маємо розуміти, що не тільки рівний рівному може надавати допомогу, але і наші волонтери, які сьогодні допомагають на фронті і опікуються кожен своїм воїном, військовослужбовцем, дівчиною чи хлопцем, який допомагає їм і зброєю, і обладнанням. Такі волонтери теж мають мати місце у патронатній службі для допомоги отримати соціальну послугу.

Які послуги може надавати патронатний такий робітник? В першу чергу це отримання, наприклад, документів щодо статусу учасника бойових дій. Ветеран може звернутися до нього. І якщо за законом Кабмін правильно опрацює постанови Кабінету Міністрів, не так як викладено в експериментальній постанові Кабміну, той експеримент, який, до речі, має негативну оцінку Комітету з питань соціальної політики, то в цьому випадку має бути відпрацьований стандарт надання послуги, що саме робить патронат для того, щоб допомогти отримати державну послугу. Після виписаних таких стандартів оплата кожної послуги має відбуватися за конкретною фіксованою ціною.

 Що це може надати? Це докорінно інша система, ніж та, яка була в постанові Кабміну, коли учасники бойових дій працевлаштовувались на оклади. Якщо людина сидить на окладі в управліннях соціального захисту, то в цьому випадку вона не зацікавлена обслуговувати ветерана. У разі, якщо оплачується конкретна державна послуга, в цьому випадку він працює,  так як казали раніше,  на сделке, за кожну послугу, яку надає такий патронат, він буде отримувати кошти, нові інституційні засади. Законопроект, не думаю, що він сьогодні досконалий. Взагалі вважаю, що все, що стосується війни, захисту ветеранів, ми маємо всі разом опрацьовувати в залі і ваші правки із задоволенням будуть опрацьовані в нашому комітеті, в нашому підкомітеті у Анатолія Остапенка, у Тараса Тарасенка, у Циби Тані і у інших, у Цимбалюка, у Никарак Ірини і у інших народних депутатів, які входять до нашого складу. Це новельний законопроект. Нам потрібно опрацювати нові засади, яких немає ніде в світі. І цей законопроект закладає такі засади.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити цей законопроект до порядку денного, а також приймати його за основу з подальшим опрацюванням разом з усіма вами. Дякую теж заздалегідь за позитивне рішення по цьому законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галина Миколаївна.

Шановні колеги, я прошу фракції і групи записатись: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту. Будь ласка, прошу записатися.

Слово надається народному депутату Заремському Максиму Валентиновичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

11:52:44

ЗАРЕМСЬКИЙ М.В.

Прохання передати слово Тарасенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Тарасенко Тарас.

 

11:52:59

ТАРАСЕНКО Т.П.

Колеги, ми всі сидимо тут в залі саме завдяки нашим військовим. Зараз безліч військових перебуває в госпіталях, в лікарнях. Кожен із вас отримує повідомлення про порушення прав військових, ветеранів про затягування отримання документів. Такого не повинно бути.  Ми повинні створити умови, за яких державні органи будуть піклуватись про своїх громадян, які захищають державу, захищають її громадян. Зараз в 3-й штурмовій бригаді вже сформовано патронатну службу. В органах МВС сформовано супровідників. В Міністерстві ветеранів запущений експериментальний проект про помічника ветерана, який, на жаль, не дав позитивних результатів, а ми в цьому році виділили 3,8 мільярда на функціонування даного проекту. Ми не маємо шансу на те, щоб втратити ці кошти і їх не використати  для наших ветеранів. 

Я прошу всіх проголосувати, підтримати даний законопроект. Над ним багато потрібно працювати, але ми повинні сформувати якісну патронатну службу підтримки ветеранів у нас в країні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Констанкевич Ірина Мирославівна, "Партія "За майбутнє".

 

11:54:47

КОНСТАНКЕВИЧ І.М.

Шановні колеги, я теж хочу підтримати пана Тараса Тарасенка і прошу залу проголосувати за цей законопроект, оскільки це частина системної державної політики підтримки ветеранів. Для нас усіх є очевидним, що зараз ветеранська політика повинна набути статусу пріоритетної. Це не тільки тому що ми реально усвідомлюємо потреби ветеранів, яких наразі нараховується майже мільйон, кількість ветеранів з кожним днем зростатиме, і ми вже зараз усвідомлюємо, що їх буде в кілька разів більше. І коло проблем, які постають перед тими, хто віддає своє життя, своє здоров'я фізичне, ментальне, покладає своє життя заради України, насправді коло проблем колосальне. І нам з вами спільно з центральними органами виконавчої влади, з місцевим самоврядуванням потрібно ці  проблеми вирішувати.

Тому давайте сьогодні ми зробимо крок назустріч ветеранам, тому що таких кроків нам треба буде робити чимало. По-перше, нам треба ті кошти, які ми передбачили в бюджеті на 24-й рік, правильно використати, використати саме на потреби ветеранів, щоб кожна копійка дійшла до ветерана, щоб це було на лікування, на соціальну реабілітацію, на медичну реабілітацію, психологічну реабілітацію, щоб ветерани розуміли, що вони зі своїми проблемами не наодинці, а що ми разом спільно працюємо для їх потреб. Тому голосуємо усі зеленою,  а далі працюємо в інтересах ветеранів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, слово надається народній депутатці Геращенко Ірині Володимирівні. Будь ласка. Потім Кабаченко.

 

11:56:53

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу вам нагадати, що у вас уже кілька місяців немає міністра у справах ветеранів, Міністерство є – ветеранської політики немає. І замість того, аби посилити Міністерство ветеранів, ви дублюєте, створюючи 115-у штучну структурку, чесно визначаючи і визнаючи, що такого немає в жодній країні світу, але зате створимо ще одну структурку і будемо потім розповідати, як ми багато створили для ветеранів.

Допомагати ветеранам, підтримувати їх – це обов'язок кожного українського громадянина і особливо влади. Вибачте, будь ласка, коли ви в цьому залі не спростили отримання УБД для ветеранів, так це ваша відповідальність, а не якоїсь патронатної служби. Якщо у нас сьогодні  уряд не може сформувати політику ветеранську, це його відповідальність, а не якоїсь патронатної служби. Якщо сьогодні до глав регіонів не можна потрапити ветерану, то це його відповідальність, а не якоїсь ветеранської служби.

І найсмішніше, знаєте, що є в цьому законопроекті? Створити обов'язкові телеграм-канали для ветеранів, хоча сьогодні йде дискусія відносно того, наскільки цей месенджер соціальний так само є пов'язаним з Російською Федерацією. Вибачте, та ви не створюйте нові телеграм-канали, а закрийте марафон і кошти від оцього марафону спрямуйте на підтримку армії і ветеранів.

"Європейська солідарність" вимагає від влади прочитати Звіт Держдепартаменту Сполучених штатів Америки, нашого ключового партнера,  в якому чітко зазначається, що марафон, приниження телеканалів, тиск на журналістів сьогодні створюють загрози українській демократії, сьогодні перешкоджають не тільки свободі слова, а й свободі висловлювання. Вибачте, це ви голосуєте за марафон, це ви 2 мільярди гривень щороку замість ветеранів і армії передаєте марафону, який є політичною цензурою.

І тому не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Михайлу Михайловичу Цимбалюку, після цього Юрій Павленко і після цього голосуємо. Прошу народних депутатів запросити зайняти…

А, ще буде Клименко, так? Після Павленка – Клименко Юлія.

Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

11:59:14

ЦИМБАЛЮК М.М.

Дякую. Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановний пане Голово, президія, шановні колеги! Не дочекалися народні депутати законодавчої ініціативи з уряду, бо саме уряд відповідальний за ветеранську політику в державі. А цей закон – це конкретний закон стосовно того, як сьогодні ветеран, який повертається після служби в Збройних Силах України і інших військових формуваннях, повертається до цивільного життя, хто його зустрічає, як він проходить медичну, психологічну, іншу реабілітацію і хто його супроводжує по цих бюрократичних, часто не зовсім привітних і позитивних до зустрічі з ветераном. Саме цей законопроект дає можливість створити в тому числі серед родин ветеранів тих людей, які будуть отримувати заробітну плату і супроводжувати ветерана, щоб він міг негайно без перешкод отримати і всі соціальні послуги, отримати статус учасника бойових дій, міг знайти роботу, в разі потреби пройти перекваліфікацію в центрах зайнятості, які, до речі, сьогодні видають в тому числі ваучери на відкриття приватної справи ветеранам, це теж важливо. Наступне. Ця патронатна ветеранська служба має дбати і про родини ветеранів, про учасників і також про ті родини, які втратили годувальника, саме це завдання цього законопроекту.

І тут я хочу підтримати голову комітету, що закон недосконалий, але ми готові його допрацьовувати до другого читання. Прохання підтримати за основу і допрацювати спільно, щоби це був збалансований документ.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Будь ласка, слово надається Юрію Павленку, платформа "За життя і мир". І потім слово надається Клименко Юлії Леонідівні.

Будь ласка, Павленко.

 

12:01:29

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні колеги, ми підтримуємо даний законопроект і будемо голосувати в першому читанні. Переконаний, що в цьому залі немає жодної людини, яка б не вважала, що найважливішими людьми для нас є сьогодні захисники, захисниці, ветерани. Власне на них і для них має бути направлена вся увага держави, її спроможність і ресурси. Ми повинні чітко знати їхні потреби і виходячи з цих потреб формувати необхідний перелік послуг як для ветерана, так і для його родини. І тут питання не лише фінансове, питання в першу чергу сьогодні організаційне – здатність центральних, місцевих органів влади, місцевого самоврядування бачити весь шлях ветерана від моменту його мобілізації до моменту його демобілізації і проживання далі в конкретній громаді.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юлія Леонідівна Клименко, фракція "Голос". 

 

12:02:39

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Клименко, фракція "Голос". Колеги, давайте скажемо чесно, у нас немає нормальних ветеранських політик. У нас де-факто ветерани повертаються в голе і чисте поле. Багато з людей, які повертаються, не хочуть повертатися на ту роботу, яка в них була до мобілізації. Люди хочуть перекваліфікації, нової роботи, нових можливостей, взагалі  нового життя, тому що вони пройшли страшні випробування. Ми з вами витрачаємо мільярди на центр зайнятості  і перекваліфікацію з нульовим результатом. Ми з вами витрачаємо бог його знає скільки на всякі структури. Скажіть, будь ласка, де реальна підтримка ветеранів?

Мобілізація починається з ветеранських політик. Якщо людина не розуміє, що її буде чекати після того, як вона демобілізується, вона ніколи не буде мобілізуватися і буде знаходити тисячу причин, чому вона це не робить. Тому ветеранська політика – це основа мобілізації. Будь ласка, зробіть гармонічні, взагалі гармонізовані між собою ветеранські…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юліє Леонідівно. 

Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Переходимо до прийняття рішення, переходимо всі, навіть Іонушас. Будь ласка, займіть свої місця.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про державну ветеранську патронатну службу (реєстраційний номер 9423).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:04:35

За-259

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 8244, це проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах. Ми домовилися до такого порядку розгляду (Галина Миколаївна, займайте своє місце): до 7 хвилин – виступ від фракції "Батьківщина", Юлія Володимирівна буде виступати, і до 3 хвилин – виступ від фракції "Європейська солідарність" Климпуш-Цинцадзе, і потім голосуємо. Так, колеги? Будь ласка, Юлія Володимирівна, до 7 хвилин. Будь ласка.

Добре. Тоді… Шановні колеги! Михайло Михайлович тоді буде, да, від фракції "Батьківщина"? Будь ласка, Михайло Михайлович. Шановні колеги, не розходіться далеко, бо відчуваю, що голосувати будемо скоро.

Будь ласка, Михайло Михайлович Цимбалюк.    

 

12:05:23

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, у нас була довга дискусія в комітеті стосовно цього важливого законопроекту і частково вдалося знайти спільну думку, але по більшості правок, які подавали наші народні депутати, ми не знайшли спільної думки. Через те фракція "Батьківщина" утримається при голосуванні.

Пане Голово, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Будь ласка, Іванна Орестівна, до 3 хвилин виступ. Будь ласка.

 

12:06:03

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую. Шановні колеги, законопроект євроінтеграційний, у нього є позитивний висновок і комітету, який я маю честь очолювати. І ми сподіваємося, що і далі ми можемо відпрацьовувати усі законопроекти саме у взаємодії з урахуванням зауважень, і тут ми вдячні пані Галині за те, що дослухалася до пропозицій.

Разом з тим, колеги, я хотіла би звернути увагу на інше. Якщо ми з вами цим законопроектом претендуємо на те, що ми захищатимемо права працівників, що ми будемо зобов'язувати роботодавців повідомляти їх про зміну власника, будемо гарантувати їм дотримання їхніх прав, то як пояснити те, що Україна одночасно, реалізовуючи такі політики, просто відштовхує від себе величезну кількість українських громадян, забороняючи консульським установам, забороняючи ДП "Документ", надавати їм консульські послуг всупереч, я підкреслюю, всупереч закону? І ми з вами як Верховна Рада України маємо добитися того, щоб незаконні рішення як Міністерству закордонних справ, так і Кабінету Міністрів України, який розродився додатковою постановою про неможливість видачі паспортів українцям-чоловікам за кордоном взагалі, маємо примусити ці інституції, які мають бути контрольовані Верховною Радою України, повернутися у виконання законів України.

Тому я пропоную, колеги, що, окрім уже отриманих пропозицій про те, хто має доповідати на "годині запитань до Уряду", ми мали би запросити також і міністра закордонних справ України і почути його роз'яснення стосовно цього питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, завершили обговорення. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. Будь ласка, шановні колеги, займіть свої місця. Переходимо до голосування.

Шановні колеги, це євроінтеграційний. Я прошу ще, до 2 хвилин, Іванна Орестівна, просто рішення Комітету євроінтеграції озвучте, і тоді переходимо до голосування.

 

12:08:49

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Дякую за слово. Дійсно, ми проаналізували цей законопроект на своєму засіданні. І підготовлений до другого читання проект закону, на думку Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, не суперечить міжнародно-правовим зобов'язання Україна у сфері європейської інтеграції та спрямований на імплементацію Директиви Ради 2001/23/ЄС. Тому ми також від комітету пропонуємо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іванна Орестівна.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах (реєстраційний номер законопроекту 8244).

Готові голосувати?  Я прошу народних депутатів  голосувати.

 

12:09:59

За-269

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

Наступний законопроект 7731, це теж друге читання. Ми домовлялись так: до 7 хвилин – виступ Юлії Володимирівни Тимошенко, і голосуємо.  Все вірно?

Будь ласка, Юлія Володимирівна, 7 хвилин. Теж Цимбалюк? Михайло Михайлович, ви будете, так? Шановні колеги, не розводьтесь, бо після цього голосуємо.

Михайло Михайлович Цимбалюк, будь ласка.

 

12:10:26

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, законопроект, який ми розглядаємо до другого читання, не просто проходив розгляд в комітеті, але заради справедливості до другого читання були враховані ті дискусійні норми, які представляла наша фракція в тому числі. Через те насправді нам вдалося відстояти позицію щодо відсутності уже в цій редакції права роботодавця розривати стосунки з найманим працівником за недоказаною там підставою, що стосується речей, наприклад, втрати довіри у керівництва або те, що стосується недоказанності, що особа є колаборантом або порушує чинне законодавство. Ми відстояли до другого читання, що тільки за рішенням суду, після того можна звільняти працівника за цими обставинами.

Наступне. Було запропоновано виключити зміни до статті 36. Через те не всі наші правки в цьому плані були враховані, і в остаточному варіанті норми, що стосується врахування всіх правок фракції "Батьківщина", не були враховані. Але заради справедливості комітет взагалі виключив ці сумнівні норми, на яких ми настоювали як фракція, через те ми вважаємо цю дискусію вичерпано, і дуже важливо, що вдалося відстояти, що не порушуватимуться права найманого працівника і роботодавець не зможе на власний розсуд звільняти його з роботи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Михайлович.

Шановні колеги, перед тим, як народні депутати почнуть голосувати, Галина Миколаївна, коротко відповідь від комітету, і потім голосуємо. Прошу народних депутатів зайняти свої місця.

 

12:12:56

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Шановні народні депутати, я ще раз хочу показати вам листи представників галузі критичної інфраструктури. Міністерство з питань стратегічних галузей, Державна авіаційна служба, Акціонерне товариство "Укрпошта", Енергоатом, Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Державна служба України з питань праці і всі міністерства, які надали позитивні відгуки, тому що ми знайшли механізм, як роботодавець, який підозрює, що в нього є наводчики на підприємстві критичної інфраструктури, не порушуючи права найманого працівника, може відсторонити таку людину, тому що роботодавець захищає і майно, і життя інших працівників, які там працюють, від потенційних або реальних зрадників. Оцей законопроект надзвичайно важливий сьогодні для підприємств критичної інфраструктури. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галина Миколаївна.

Шановні колеги, ми завершили розгляд цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, займіть свої місця.

І я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань (реєстраційний номер 7731).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:14:36

За-234

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому.

Покажіть по фракціях.

Наступний законопроект 9212: проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення. 

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:15:04

За-228

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова одного з авторів законопроекту Галину Миколаївну Третьякову.

Стоп! Давид Георгійович, ви є, да? Давид Георгійович Арахамія, будь ласка, один з авторів цього законопроекту.

Будь ласка, Давид Георгійович.

 

12:15:32

АРАХАМІЯ Д.Г.

Колеги, доброго дня. Це такий страждальний закон насправді. Ми всі з вами в усіх партіях казали про те, що треба змінювати пенсійне забезпечення наших громадян. Ми всі розуміємо, що це надскладне питання, а під час війни взагалі питання, можливо немає навіть рішення. Але ми розуміємо, що якщо ми не будемо рухатися, то ми нічого і не зробимо, закінчиться наша каденція і ми нічого не зможемо відповісти нашим виборцям. Тому я закликаю всіх взяти за основу закон у першому читанні, не переходити до другого читання, поки ми не напрацюємо всі механізми, бо дійсно механізмів і конфліктів в цьому законопроекті багато. Бо не визначено, яким чином застрахувати наших виборців від валютних ризиків, яким чином надати перевагу у цьому законі державному пенсійному фонду і надати при цьому, створити ринок приватних пенсійних фондів, є питання стосовно того, як надати молоді, яка зараз за кордоном, можливість отримувати пенсію тут. Багато, безліч питань, але якщо ми не будемо мати основу, де працювати, то ми не зможемо взагалі до цих питань перейти.

Тому прошу вас підтримати перше читання і далі всім приєднатися на площадці комітету відповідного попрацювати над цим питанням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Давиде Георгійовичу.

Слово надається голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Миколаївні Третьяковій.

 

12:17:03

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Шановні народні депутати, нам необхідно з вами дуже добре усвідомлювати, що у нас 10,2 мільйона осіб, які є пенсіонерами, при наявних 32 або 35 мільйонів громадян, які проживають на території України. І солідарна система як така не здатна витримати те навантаження і вкрай тяжко підтримується фінансово.

Я хочу навести  вам приклад європейських країн, які впроваджували накопичувальні системи добровільні, обов'язкові під час Другої світової війни для того, щоб сконцентрувати національний ресурс для відновлення власних економік. В європейських країнах, які теж тоді були в розвалинах, не було можливості зайняти ці кошти ззовні, і для того, щоб відновити власну економіку, європейські країни впроваджували накопичувальне пенсійне забезпечення саме тому, що збирали, концентрували кошти у населення, і ці кошти йшли на відновлення нації.

Як сказав наш голова фракції, якщо ми не зробимо цього, нам просто наступні генерації цього не простять, тому що ми на наших дітей переклали забезпечення нас. Ми знаходимося в глибокій демографічній кризі, це не тільки війна. Демографічна криза почалася набагато раніше. Ми маємо сьогодні коефіцієнт фертильності за різними оцінками від 0,7 до 0,9 відсотка. Якщо ми не запровадимо таке накопичення, ми не зможемо забезпечити наших людей, які виходять на пенсію.

Хочу сказати, що в цьому законопроекті, і ми в комітеті це відзначили, це комітетський законопроект, який в комітеті доопрацьовувався декілька разів, тут державна система, тут немає приватників, тут держава започатковує всі ці накопичення.

Комітет прийняв рішення рекомендувати за основу. І як завжди в нашому комітеті, коли ми знаходимося між правами юридичних осіб, органів місцевого самоврядування, держави. Ми маємо підтримати цей...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Прошу записатися фракції і групи: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту. Будь ласка, шановні колеги, стосується всіх і кожного.

Будь ласка, слово надається народному депутату Дануці Олександру Анатолійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:19:51

ДАНУЦА О.А.

Прошу передати слово Сергію Гривку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Дмитрович Гривко. Будь ласка.

 

12:20:05

ГРИВКО С.Д.

Дякую. Шановні народні депутати, цей законопроект, насправді ми повинні були його прийняти ще років 20 тому, щоб насправді система пенсійного забезпечення ефективно діяла, а ви повинні розуміти чому. За даними ООН, Україна входить в топ-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення, причому із-за війни скорочується населення працездатного віку, демографічний показник впав нижче одиниці. Це просто катастрофа насправді для держави. Відповідно для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні необхідно... є впровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення як додаткового елемента пенсійної системи. В цьому законопроекті враховані всі напрацювання попередніх поколінь і він насправді є найбільш наближений до нашої системи.

І тому, шановні колеги, пропоную підтримати його за основу, і на площадці нашого комітету його доопрацювати разом до другого читання. Прошу, шановні колеги, підтримати його за основу. Голосуємо "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, далі я запрошую до слова Зінкевич Яну Вадимівну, фракція політичної партії "Європейська солідарність". Будь ласка.

 

12:21:28

ЗІНКЕВИЧ Я.В. 

Прошу передати слово Никорак Ірині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Ірина Никорак, будь ласка.

 

12:21:39

НИКОРАК І.П.

Шановні колеги, ми загалом не проти впровадження ідеї накопичувальної системи. На сьогодні вона працює в усіх демократичних країнах, але не в тому вигляді, як це передбачено в законопроекті. Впровадження накопичувальної пенсійної реформи означатиме додаткове навантаження на бюджет особливо в умовах військового стану. Перерахування частини ЄСВ та відсотки коштів держбюджету на потреби накопичувальної системи означає недофінансування Пенсійного фонду. У зв'язку з цим закономірним постає питання: як це вирішує долю нинішніх категорій пенсіонерів?

На сьогодні також не представлена чітка стратегія, що робити з програмою після завершення її трирічного етапу вступного. Більше того, чи доцільно робити таку масштабну реформу в умовах військового часу? В країні буде зовсім інша демографічна ситуація в поствоєнний період. Більшість населення України сьогодні не мають змоги заощаджувати. І створення чергового монстра, адміністратора накопичувального пенсійного страхування, по суті означає створення нової бюрократичної структури, яка вимагатиме додаткових коштів з державного бюджету.

Тому фракція "Європейської солідарності" буде утримуватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Цабалю Володимиру Володимировичу, фракція "Голос".

 

12:23:09

ЦАБАЛЬ В.В.

Шановні колеги, я не виступаю ні за, ні проти цього законопроекту, як і наша фракція. Просто поясню декілька речей. Що таке ВВП країни? ВВП країни – це продуктивність праці, помножена на накопичений капітал, помножена на кількість трудових ресурсів. Як генерується накопичувальний капітал в більшості країн світу? Це пенсійні заощадження. Всі ці трильйони, про які ми знаємо, якими управляє, наприклад, в Штатах Vanguard, BlackRock і так далі, 80  відсотків цих грошей – це пенсійні заощадження країни. Ці трильйони – це капітал країни, який генерує ВВП. Накопичення до ВВП в Сполучених Штатах кратне 8 чи 10 разів. В Китаї теж кратне, в усіх західних країнах, цивілізованих і нецивілізованих, в більшості. В Україні, на жаль, накопичення до ВВП дуже низькі, тому у нас немає капіталу, який може генерувати валовий внутрішній продукт. Тому створення накопичувальної системи вже 30 років як на часі, його не було створено до цього. І зараз важливо зробити перший крок.

З іншого боку, ми розуміємо, що зараз в нас повномасштабна війна, що в нас нехватка бюджету, що нам, вирішуючи між тим, чи гроші мають заощаджуватись, чи йти напряму в бюджет, ми маємо на це також зважати. Тому що якщо якісь гроші будуть заощаджені, це мінус до Пенсійного фонду, а це відповідно більше фінансування дефіциту.

Тому тут складна ситуація. З одного боку, треба зробити цей перший крок, але, з іншого боку, теж не треба спішити, треба дочекатись правильного часу, щоб вже в другому читанні вже правильний закон, погоджений з нашими міжнародними партнерами, приймати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, слово надається Немирі Григорію Михайловичу. Я так розумію, Юлія Володимирівна, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

12:25:47

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, дійсно, в більшості країн світу є накопичувальна система на базі приватних пенсійних фондів. Але є одна маленька деталь, про яку вам не говорять, це добровільна участь громадян України… громадян країн в тому, щоб внески такі робити і формувати накопичувальну систему. Виключно добровільні.

Що пропонує цей закон? Він пропонує нову годівничку, нову наживу на пенсійному фонді українців. Тому що пенсійні фонди тут будуть формуватися за рахунок обов'язкових внесків як роботодавців, так і працюючих людей. І це буде означати, що дефіцит Пенсійного фонду, який сьогодні мегадефіцитний, буде ще багаторазово поглиблений. В цьому законі немає жодної гарантії збереження грошей людей,  які в приватні пенсійні фонди загатять державні кошти, немає ні індексацій, нічого подібного. 

Дорогі друзі, у нас був такий експеримент в Національному банку, де 60 тисяч людей загнали в такий приватний фонд, а потім голова Національного банку пішов – і ні грошей, ні голови Національного банку, ні пенсій. Цей закон – це  нова нажива  уже на пенсійних внесках людей.

Крім того, я особисто двічі спілкувалася з керівництвом Міжнародної  організації праці, вони сказали, що навіть ті країни, які експериментально такі примусові накопичення ввели, відмовилися. Які це країни – Чехія, Польща, Литва, Латвія, Естонія,  відмовились, коли спробували.

Дорогі друзі, це не просто пограбунок, це цинічний пограбунок літніх людей. Тому голосуємо червоними кнопками проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання. Це справді дуже важливий комплексний законопроект. Я сьогодні почув ідею і від виступаючого, і від інших колег про те, що у разі, коли він буде прийнятий в першому читанні, потрібен час для обговорення.

Тоді в мене є така пропозиція. Давайте у разі, якщо він зараз буде прийнятий за основу, я пропоную, щоб ми проголосували не скорочення, а збільшення в два рази строків для обговорення цього законопроекту, якщо він буде прийнятий за основу. Домовилися, колеги? Тому що, справді, тут має бути дуже серйозна дискусія, погодження, це дуже фундаментальний механізм. Але допоки я ставлю пропозицію щодо…

Шановні колеги, я ставлю пропозицію  прийняти за основу проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення (реєстраційний номер законопроекту 9212). 

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:29:14

За-214

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію відправити цей законопроект на повторне перше читання. Шановні колеги, я прошу підтримати цю пропозицію. Ставлю пропозицію на повторне перше. Прошу голосувати.

 

12:29:43

За-221

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи цей законопроект на доопрацювання, давайте, хай суб'єкт ще попрацює. Шановні колеги, я прошу проголосувати.

 

12:30:11

За-235

Рішення прийнято.

Ми не втратили цей проект, він іде суб'єкту на доопрацювання, на перездачу. Дякую, колеги.

Ідемо далі. Наступний законопроект 5695, це друге читання. Ми домовилися таким чином: у нас буде 4 хвилини – виступ Разумкова, і одразу голосуємо. Тому я прошу приготуватися до голосування одразу після виступу доповідача.

Будь ласка, Дмитро Олександрович.

 

12:30:44

РАЗУМКОВ Д.О.

Шановні колеги, Зеленський зробив все для того, щоб люди не повернулися в державу ні зараз, ні після війни. Це або величезна, колосальна помилка непрофесіонала, або це диверсія, те, що відбувається сьогодні всупереч закону, якого немає, всупереч Конституції, всупереч європейським нормам, до яких ви дуже прагнете, тому що ми всі хочемо стати частиною Європейського Союзу. Ви заблокували консульські послуги для українців за кордоном. Ви не дали механізму нормальної адаптації того недолугого Закону про мобілізацію, який вніс Президент і за який ви проголосували. Ви зараз розповідаєте, що вони мають повернутися. Це правда. Але ви не дали жодного механізму, як це зробити, як зробити так, щоб вони повернулися і допомагали державі на фронті або в тилу, забезпечуючи нашу економіку. Натомість ви зробили все для того, щоб зараз вони полишили український паспорт і будь-яке майбутнє з нашою з вами державою.

Коли ви продавали їм "білі квитки" і випускали за кордон, всі мовчали, коли ви не готували державу до оборони і пропонували їм їхати на барбекю, всі мовчали, коли в день війни ви дозволили виїхати за кордон, ви теж мовчали. Тоді й беріть сьогодні на себе цю відповідальність перед країною, перед Збройними Силами України і перед тими, хто по різних причинах знаходиться за кордоном. Ви ж всіх знову під одну гребінку. Це так не працює.

Я хотів би вам сказати, кого ви нагадуєте. Ви  нагадуєте лише одну недодержаву. І як не дивно, це не Росія навіть, це Білорусь, тому що такі норми діють лише там. Ви берете приклади з тих, я навіть країною не можу назвати її, де порушуються повністю права людей. Ви порушуєте європейські норми, тому що фактично ви йдете всупереч всім конвенціям, ви порушуєте ті підходи, до яких прагне український народ. Ви з такими темпами ніколи не станете частиною Європейського Союзу.

Ви подивіться, що відбувається. Сьогодні вже Держдеп Сполучених Штатів Америки прямо, не кулуарно каже вам, що  в країні диктатура, що немає свободи слова, що Єдиний марафон це Russia Tоday українського формату, що сьогодні йдуть утиски журналістів, що сьогодні  йдуть утиски політичних опонентів. І це все відбувається в нашій країні.

Ви насправді робите все для того, щоб після перемоги ми не мали людей, не ресурсу, як ви їх любите називати,  а людського капіталу, який би приїздив до країни її відновлювати, відбудовувати. З ким ви це робити будете? Ви сьогодні приймаєте закони про пенсії, ви приймаєте закони про робочу силу, ви приймаєте закони про якісь реєстри. Це все фільчина грамота, не буде нічого, тому що люди, якраз молодь, яка виїхала за кордон, залишиться там. І сьогодні все це робиться, мені дійсно здається, навмисно, для того щоб обезкровити державу в майбутньому і якомога далі відкласти нашу з вами перемогу. Це не про Україну, це не про українців, це про намагання утримати будь-якими шляхами владу і контроль над нашою з вами державою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просто нагадаю, що ми знаходимося в проекті про зміни до деяких законодавчих актів щодо регулювання праці домашніх працівників. І переходимо зараз до голосування за цей законопроект. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця. 5695.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників (реєстраційний номер 5695).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:35:42

За-231

Рішення прийнято. Закон прийнятий в цілому. Покажіть по фракціях, будь ласка.

Наступний законопроект 9569, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Я ставлю пропозицію розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:36:15

За-227

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова народну депутатку України Третьякову Галину Миколаївну як автора законопроекту. Будь ласка.

 

12:36:26

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Шановні колеги, я думаю, що ви всі пам'ятаєте ще час, коли Пенсійний фонд адміністрував єдиний соціальний внесок. Хто не знає, може почитати доповідну записку до цього законопроекту на сайті. Водночас під час такого адміністрування надходження щодо соціального внеску до Пенсійного фонду для забезпечення наших пенсіонерів перевищували 99 відсотків. Наразі цей відсоток набагато нижче, на два десятка майже відсотка нижче. І Пенсійний фонд має сьогодні культуру спілкування з нашими громадянами таку, яку я б назвала дружньою.

Крім того, переведення цим законопроектом адміністрування єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду тісно пов'язане з законопроектом 5344-д, який створює систему створення робочих місць для осіб з інвалідністю у роботодавця.

Законопроект 5344-д передбачає скасування штрафу за невиконання 4-відсоткового відсотка по працевлаштуванню і переведення для роботодавця можливості сплачувати страховий внесок.

Під час спілкування з центральними органами виконавчої влади ми зрозуміли всім комітетом, що адміністрування такого внеску за оці робочі місця має проводити та сама структура, яка адмініструє ЄСВ. Нема сенсу створювати окрему структуру тільки для внеску по оцій квоті 4-відсотковій.

Тому після багатьох консультацій прийнято було рішення щодо цього законопроекту і переведення цього внеску і єдиного соціального внеску на адміністрування в Пенсійний фонд України. Він відкриє двері для того, щоб ми почали приймати законопроект 5344 у другому читанні. Без прийняття цього законопроекту зробити закінчену стратегічну модель по працевлаштуванню людей – осіб з інвалідністю неможливо.

Прохання підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Галина Миколаївна.

Я запрошую співдоповідача з цього законопроекту – першого заступника голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Михайловича Цимбалюка. Будь ласка, Михайло Михайлович.

 

12:38:43

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Дякую, шановний пане Голово, президія, народні депутати. Я маю честь виступити і озвучити рішення комітету.

Вашій увазі пропонується до розгляду законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (реєстраційний номер 9569), поданий народним депутатом України Третьяковою Галиною Миколаївною та іншими.

Законопроектом вносяться зміни до Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, в Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне  страхування на випадок безробіття", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", Регламент Верховної Ради, "Про виконавче провадження", направлені на передачу функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від Державної податкової служби до Пенсійного фонду України.

Мета прийняття проекту: покращити адміністрування в системі  загальнообов'язкового соціального страхування працюючих громадян внаслідок зменшення адміністративних структур управління; запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи; посилення державного контролю за використанням коштів соціального страхування.

На засіданні комітету 16 серпня 2023 року були заслухані думки народних депутатів, а також обговорені пропозиції.

За результатами розгляду законопроекту комітет ухвалив висновок та рекомендує Верховній Раді України включити даний законопроект до порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та, керуючись пунктом першим частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками його розглянути в першому читанні і прийняти за основу.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до обговорення цього законопроекту. Прошу фракції і групи записатися: два – за, два – проти.

Будь ласка, Ар'єв Володимир Ігорович, фракція "Європейська солідарність".

 

12:41:16

АР’ЄВ В.І.

Прошу передати слово Ірині Никорак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Никорак.

Шановні колеги, дайте пройти колезі до мікрофону.

 

12:41:30

НИКОРАК І.П.

Шановні колеги, даний законопроект, власне, може погіршити адміністрування єдиного соціального внеску і призвести до збільшення видатків Пенсійного фонду.

Поясню, чому. На сьогодні Державна податкова служба України має інформаційно-комп'ютерні системи, які забезпечують облік платників податків, приймання електронної звітності, облік нарахованих та сплачених сум, правове супроводження, консультування платників податків. Система на цей час працює з високою ефективністю і виконує покладені на неї функції.

Пояснювальна записка законопроекту, на жаль, не містить жодних розрахунків та аргументів, які доводили б тези щодо неефективності роботи поточної системи. Тож впровадження цих норм виглядає станом на зараз необґрунтованим. Тому передача функцій адміністрування ЄСВ від Державної податкової до Пенсійного фонду України може призвести до тимчасової втрати якості адміністрування ЄСВ і дублювання функцій з Державною податковою службою, а також збільшення штатної чисельності Пенсійного фонду для виконання переданих процедур з адміністрування ЄСВ.

З огляду на повномасштабну війну в Україні сьогодні гостро стоїть питання зменшення видатків, а не їх збільшення, і направлення на фінансування Збройних Сил України. Звертаю вашу увагу на те, що український бізнес з понад 110 бізнес-асоціацій закликає нас, народних депутатів, утриматися від голосування за цей законопроект.

Зважаючи на задекларований напрямок щодо об'єднання ЄСВ, ПДФО і військового збору у військовий податок, звісно, після військового стану, необхідним є зменшення функціоналу Пенсійного фонду, а не його розширення. Тому фракція "Європейської солідарності" буде утримуватися за голосування цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Чорному Дмитру Сергійовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:43:39

ЧОРНИЙ Д.С.

Прошу передати слово Тарасу Тарасенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тарас Тарасенко. Тарас Петрович.

 

12:43:49

ТАРАСЕНКО Т.П.

Колеги, я прошу підтримати даний законопроект. ЄСВ направляється на допомогу нашим людям: особам з інвалідністю, особам похилого віку. Зараз, на жаль, у нас в країні така ситуація, що таких осіб стає все більше і більше і тому ефективне адміністрування ЄСВ призведе саме до ефективнішого надання послуг даним людям.

Пенсійний фонд вже має необхідні механізми, які здатні забезпечити обробку відповідних обсягів інформації, та має у своєму розпорядженні необхідні інформаційні ресурси. Ми бачимо на засіданнях комітету, як ефективно діє Пенсійний фонд. Насправді для Податкової інспекції це не той функціонал, який повинен бути. Тому система обліку та контролю сплати ЄСВ, створена Пенсійним фондом України, за час його адміністрування забезпечувала надходження по сплаті ЄСВ на рівні 99,5 відсотків від нарахованих сум. Ми бачимо, що Пенсійний фонд спроможний забезпечувати облік та адміністрування ЄСВ. І таким чином ми забезпечимо ефективне адміністрування і забезпечення послуг людям, які потребують цього, саме за рахунок держави і не будемо створювати умови, за яких органи місцевого самоврядування будуть зобов'язані збільшувати свої видатки на фінансування осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Прошу голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Мороза Володимира Вікторовича, депутатська група "Відновлення України".

 

12:45:34

МОРОЗ В.В.

Передайте, будь ласка, слово Гнатенку Валерію Сергійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Гнатенко.

 

12:45:40

ГНАТЕНКО В.С.

Шановні колеги, даний законопроект є продовженням реформи соціального страхування у нашій державі. Від того наскільки якісно здійснюється адміністрування єдиного соцвнеску залежить ефективність державної політики у цій сфері. Об'єднання адміністративних структур Фонду державного страхування на випадок безробіття та Пенсійного фонду, а також передача адміністрування ЄСВ останньому від Державної податкової служби слугуватимуть створенню прозорішої та дієвішої  системи.

Також варто наголосити і на той аспект законопроекту, як встановлення мораторію на фактичне зменшення витрат в бюджеті в ході загальнообов'язкового державного соціального страхування. Такі дії будуть неможливими без перегляду Закону про Державний бюджет на відповідний рік, тобто на додатковий елемент захисту для наших громадян.

Депутатська група "Відновлення України" підтримує запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи, і даний законопроект заслуговує на схвалення.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, запрошую до слова народного депутата Дубеля Валерія Олександровича, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

Юлія Володимирівна. Шановні колеги, це завершальний буде виступ. І я попрошу народних депутатів приготуватися після цього до голосування.

Будь ласка, Юліє Володимирівно.

 

12:47:06

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, треба просто закони читати і дивитися, що там написано. А там написано, що з 1 січня 2024 року виплата грошей по безробіттю буде вже здійснюватися не через фонд по безробіттю, а через пенсійний фонд. Ну, дорогі друзі, сьогодні існує побудована в країні система допомоги людям, які опинилися без роботи. Це все: це з ними спілкування, це врахування їх проблем, це виплата їм грошей по безробіттю. Це серйозна система, яку сьогодні цим законом ви починаєте руйнувати.

Тобто, уявіть собі, абсолютно дефіцитний пенсійний фонд, туди вливають гроші по безробіттю, і коли дійде до цих грошей черга, поясніть мені. Завжди по залишковому принципу це буде, а потім наступним кроком запланована ліквідація самого Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім того, цим законопроектом списуються заборгованості в пенсійний фонд тих фізичних осіб, які працювали на ліквідованих підприємствах, але не зберігається їх стаж, не зберігаються їм ніякі нарахування – списали ці гроші в пенсійний фонд, а людям це не компенсували. І коли люди будуть виходити на пенсію, у них не буде цих років стажу, який вони відпрацювали на ліквідованих підприємствах, яким списані заборгованості в Пенсійний фонд.

Дорогі друзі, ну, як можна голосувати такі закони? Той, хто зараз натисне кнопку "За", ліквідовує повністю фонд соціального захисту людей від безробіття. І тому наша фракція буде голосувати проти червоними, і закликаємо всіх зробити теж саме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього законопроекту, переходимо до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Шановні колеги, будь ласка, підготуйтесь до голосування. Шановні колеги, приготуйтесь до голосування.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (реєстраційний номер законопроекту 9569).

Готові голосувати? Я прошу народних депутатів голосувати.

 

12:50:16

За-210

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я ставлю пропозицію направити цей законопроект на повторне перше читання. Будь ласка, я прошу народних депутатів голосувати. Будь ласка, давайте підтримаємо тоді.

 

12:50:47

За-215

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, на перездачу, да? Ставлю пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Я прошу підтримати, шановні, цю пропозицію. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

12:51:16

За-217 

Рішення не прийнято. Законопроект вважається відхиленим. На жаль, колеги.

Наступний законопроект 10017, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Я ставлю пропозицію розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:51:51

За-215

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова міністра соціальної політики України Жолнович Оксану Іванівну. Будь ласка.

 

12:52:08

ЖОЛНОВИЧ О.І.

Шановні народні депутати, я дуже прошу підтримати цей законопроект. В 2022 році, я дякую вам за рішення, яким ми об'єднали Фонд соціального захисту від тимчасової непрацездатності з Пенсійним фондом. Завдяки цьому рішенню сьогодні лікарняні виплачуються нашим людям місяць в місяць. У нас немає жодних заборгованостей по виплатах лікарняних. Завдяки цьому рішенню ми зекономили достатню кількість коштів на адміністративне управління і спрямували їх, власне, на погашення виплат для різних людей, що потребували таких виплат за лікарняними у зв'язку з нещасними випадками на виробництві.

Цей законопроект технічно приводить у відповідність до проголосованого вже рішення ряд інших законопроектів, де заміняє Фонд соціального страхування на Пенсійний фонд України, а також містить ще дві важливі норми. По-перше, дозволяє лікарняні брати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. А друге, у випадку, якщо роботодавець не подав достатніх документів для лікарняних, людина має можливість сама в Пенсійний фонд ці документи вносити.

Я дуже прошу підтримати цей законопроект в першому читанні. Він є технічний з двома важливими гарантіями для наших людей на отримання їхніх соціальних виплат.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, я запрошую до слова голову Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Миколаївну Третьякову, яка є співдоповідачем і зараз представить нам позицію комітету.

Будь ласка, Галина Миколаївна.

 

12:53:50

ТРЕТЬЯКОВА Г.М.

Шановні народні депутати, я дуже коротко. Законопроект рекомендує прийняти... Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Галина Миколаївна.

Шановні фракції і групи прошу записатись: два – за, два – проти для обговорення цього законопроекту.

Будь ласка, слово надається народному депутату Козиру Сергію В'ячеславовичу, фракція політичної партії "Слуга народу".

 

12:54:22

КОЗИР С.В.

Прошу передати слово Олесі Забуранній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Леся Валентинівна, будь ласка.

 

12:54:35

ЗАБУРАННА Л.В.

Шановні колеги, даний законопроект викликаний необхідністю внести зміни до переліку законодавчих актів відповідно до того, що був ліквідований у нас Фонд соціального страхування і функції були передані до Пенсійного фонду. Ми всі зараз можемо спостерігати, що це була дуже гарна реформа і дійсно Пенсійний фонд, він дуже є дружнім сьогодні до людей і чудово виконує свої функції, тому нам необхідно урегулювати всю іншу нормативну базу.

Із особливо важливих моментів і тих, які стосуються кожного, хочу зазначити наступне. По-перше, це те, що знову ж таки вводиться норма, що людина має право отримувати як лікарняні, так і, власне, виплати у зв'язку з вагітністю і пологами за місцем основної роботи і по сумісництву, що дозволяє, безумовно, допомогти нашим громадянам підвищити свій соціальний добробут.

Наступною нормою – це є те, що ми знаємо, що сьогодні людина має право отримувати пенсії за місцем фактичного страхування. В той же час країна знаходиться у війні і інколи від незалежних від людини причин вона мусить покинути місце свого проживання, переїхати до іншої області, і в такому випадку була неврегульована можливість отримання лікарняних. Тепер людина може звернутися до Пенсійного фонду  і отримати лікарняні за місцем свого фактичного проживання.

Тому прошу підтримати даний законопроект, тому що він, безумовно, впливає позитивно і спрощує доступ людей до отримання тих виплат, які передбачені їм за законом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Степан Іванович  Кубів, фракція "Європейська солідарність".

 

12:56:39

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, прошу слово передати пані Ірині Никорак.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірино. 

 

12:56:55

НИКОРАК І.П.

Шановні колеги, нам говорять про те, що положення даного законопроекту переважно містять пропозиції техніко-юридичного характеру, викликані реформуванням системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Але дозволю собі не погодитися із цією тезою і звернути увагу на ризик, який несе в собі даний законопроект.

Йдеться про зміни до статті 23 Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні", відповідно до яких виключається конструкція за рахунок бюджетних коштів чи загальнообов'язкового державного соціального страхування, що, очевидно, негативно позначиться на можливості фінансування індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю за рахунок бюджетних коштів.

Щодо людей з інвалідністю не виконується в повній мірі законодавство, яке передбачає забезпечення їхніх прав і соціального захисту. Під час війни всі зазначені  проблеми нікуди не поділися, вони навпаки набули колосальних масштабів, з урахуванням кількості захисників та захисниць, які втратили кінцівки, виконуючи бойові завдання. На сьогодні таких людей понад 55 тисяч, просто вдумайтеся в цю  жахливу цифру.

Замість того, щоб вирішувати проблемні питання людей з інвалідністю, уряд пропонує  позбавити їх права на охорону здоров'я. Йдеться не просто про людей з втраченим функціоналом, йдеться про українських захисників і захисниць, українських ветеранів та ветеранок, що набули інвалідність внаслідок війни.

Фракція "ЄС" буде утримуватися від голосування за даний законопроект і буде вимагати прибрати цю ганебну норму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Вадиму Євгеновичу Івченку, фракція політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Івченко.

Михайло Михайлович. Будь ласка, Цимбалюк, прошу.

 

12:59:10

ЦИМБАЛЮК М.М.

Михайло Цимбалюк, "Батьківщина". Шановні колеги, насправді частково цей законопроект є технічним, бо передаються функції ліквідованого фонду до Пенсійного фонду України. Але то тоді вже треба змінювати назву, це вже не Пенсійний фонд. Він вже сьогодні призначає субсидії, інші оформляють послуги громадянам, тобто це вже не Пенсійний фонд, тут вже юридичний нонсенс.

Я частково погоджуюся з колегами, що сьогодні лікарняні громадяни отримують вчасно. Але крім лікарняних ліквідований Фонд соцзахисту, він допомагав на лікування осіб, які отримали виробничі травми, так звані регресники, вони вже тих коштів не отримують, вони втратили. І колега попередня говорила щодо реабілітації, в тому числі військовопоранених, які теж підлягали, раніше це ж займався фонд. А хто зараз ними буде займатися?

Тобто ліквідація фонду, з одного боку, привела до ефективності роботи Пенсійного фонду по виплаті лікарняного, і це позитив. Але те, що велика частина людей не отримують одноразової грошової допомоги при травмі на виробництві і інших допомог по лікуванню, по оздоровленню, це є факт.

Фракція "Батьківщина" послідовно була проти ліквідації цього фонду по безробіттю, вірніше, не по безробіттю, а по наданню допомоги. І ми не можемо підтримати в такому вигляді в першому читанні. Якщо нам вдасться до другого читання внести правки і його удосконалити, ми будемо готові вести фахову дискусію на засіданні комітету.

Дякую.

 

13:01:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, в мене пропозиція до "Голосу". Зараз просто повітряна тривога, ми можемо зараз проголосувати?

Будь ласка, давайте зберемося, шановні колеги. Я дякую "Голосу" за розуміння.

Я ставлю пропозицію прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування (реєстраційний номер 10017).

Готові голосувати? Шановні колеги, я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:01:47

За-239

Рішення прийнято. Дякую, колеги.

З процедури хто? Мотовиловець щось із процедури, чи ні? Будь ласка. Мотовиловець. І йдемо зараз на тривогу.

 

13:01:59

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

Будь ласка, змініть порядок розгляду і перейдіть до Закону 9387. Зайти в цей закон і повернутися після повітряної тривоги. Це дуже важливо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція змінити розгляд питань   порядку денного і після повітряної тривоги перейти до законопроекту 9387. Я прошу народних депутатів голосувати.

 

13:02:34

За-206

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, в Києві знову оголошено повітряну тривогу і знову на Михайлу Михайловичу Цимбалюку. Прошу пройти всіх до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на вашому робочому місці.

Продовження пленарного засідання розпочнеться через 15 хвилин після завершення повітряної тривоги.

 

(Після перерви)

 

13:53:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні колеги, для інформації. Тільки ми зібралися – одразу в Києві знову оголошено повітряну тривогу. Тому я прошу знову всіх пройти до безпечних місць відповідно до схеми укриття, яка розміщена на вашому робочому місці. І ми продовження пленарного засідання розпочнемо через 15 хвилин після завершення повітряної тривоги і цієї перерви, яку ми знову оголосили. Будь ласка.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКО О.С.

 

14:42:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, запросіть депутатів до зали, будь ласка. Відповідно до Регламенту Верховної Ради я здійснюю заходи щодо забезпечення народних депутатів в залі. Звертаюсь до всіх, хто нас бачить, чує, відчуває, прибути терміново на засідання продовжити роботу. 

Ми продовжуємо наше пленарне засідання. Яка доповідь? На другому читанні нема доповіді. Ми продовжуємо наше пленарне засідання, триваюче пленарне засідання. Відповідно до рішення Погоджувальної ради ми переходимо до розгляду наступного питання порядку денного – законопроекту за реєстраційним номером 9387: проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про особливості припинення державних підприємств за рішенням Фонду державного майна України" (це друге читання).

Ми домовились таким чином, що зараз ми заслухаємо колег. Будь ласка, Юлія Володимирівна – 10 хвилин, далі Михайло Михайлович Цимбалюк… А, окей. Тоді Юлія Володимирівна – 10 хвилин, і потім ви окремо ще скажете номери правок ваших, ми їх поставимо на голосування, там, перша, друга.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, ви маєте на увазі перші по… П'ята… А скільки ви хотіли би поставити їх? П'ять штук. Добре. Я тоді зараз п'ять знайду, поки ви будете виступати, по номерам. Будь ласка, добре.

Тимошенко – 5 хвилин, будь ласка. 10 хвилин, вибачте. 10 хвилин, Тимошенко, спочатку.

 

14:44:20

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, зараз така унікальна ситуація, ми розглядаємо доленосний для України законопроект 9387, що стосується нашої державної власності, підприємств державної власності. Не тільки підприємств державної форми власності, але там, де контрольний пакет є держави. І мова іде про те, що цей законопроект, він передбачає не приватизацію,  наприклад, підприємств, які неефективно працюють, не санацію, не відродження, не залучення інвестицій для цих промислових підприємств, цей законопроект передбачає порядок ліквідації державної індустріальної власності.

Ви можете собі уявити, сьогодні порядка 3200 підприємств, які мають промислові площадки, промислові приміщення, підведені комунікації, повністю пристосована для промислової діяльності площадка, їх будуть не пожвавлювати, не відроджувати, а їх будуть ліквідовувати. Їх будуть ліквідовувати, практично знищуючи не просто конкретне підприємство, а по суті проводячи деіндустріалізацію України. Причому ця деіндустріалізація буде стосуватися всіх галузей, тут ніякого виключення немає.

І що цей закон передбачає? Він передбачає, що буде створений спеціальний фонд поза межами державного бюджету, в який будуть зараховуватися гроші, коли будуть нищити державне підприємство або з державною часткою індустріальне підприємство будуть продавати: землю, металобрухт, який колись був виробничими потужностями, будуть продавати приміщення, як звичайні приміщення, непромислового характеру. І фінансові ресурси, які будуть від цього виручені, вони будуть зараховуватися в спеціальний фонд так званий за межами державного бюджету, і з цього фонду вони будуть витрачати гроші тільки на ліквідацію нових підприємств.

Знаєте, не просто було прийняти рішення про деіндустріалізацію України, а створюється зараз законом 9387 механізм, який буде фінансувати зачищення країни від індустріального потенціалу. Я не знаю жодної країни в світі, яка би таким чином наполегливо, жорстко, цинічно проводила, по суті, політику знищення країни як гравця на міжнародній арені, як гідного конкурента в світі, як країну, яка від імпортозалежності перейде до свого власного потужного виробництва, по максимуму забезпечуючи свій народ всім необхідним для життя, заробляючи від цього заробітні плати, прибутки, платячи податки, всього цього нас  будуть позбавляти.

І це не дивно, тому що декілька місяців назад Прем'єр-міністр України офіційно заявив на своєму акаунті, це публічна була інформація, що після консультацій з міжнародними банками, з Офісом реформ (неконституційний орган, якого ніхто не бачив, не знає і не розуміє, як він працює), що він оголошує нову стратегію України, що Україна тепер буде ресурсним центром Європи. Скажіть мені, будь ласка, а що таке ресурсний центр Європи. Ми сировинний придаток? Ми просто надра, земля і ще щось, транзитні можливості, які комусь потрібні, але не потрібен народ? Що це за заява, що ми ресурсний чийсь центр?

Ми можемо тільки бути власним ресурсним центром. Всі багатства країни, всі можливості, весь потенціал країни мусять працювати виключно на українську націю. Але співпраця з усім світом щодо інвестицій, вона важлива,  але високотехнологічні галузі, там, де дійсно нам такі інвестиції і технології потрібні. Але ресурси країни, які дав нам Господь, які ми побудували за багато десятиліть власними руками, мусять бути джерелом багатства української нації.

І от тут зараз ми бачимо, що теза Прем'єр-міністра України Шмигаля про те, що Україна буде тепер лише ресурсним центром Європи, через такі законопроекти, як от 9387, просто брутально втілюються в життя. Вони планують зачистити 3 тисячі 200 державних або з державною часткою промислових, індустріальних підприємств, які працюють в усіх галузях України.

Хто дав їм на це право? Вони що запитали у українського суспільства? Вони провели хоча б якщо не референдум під час війни, то хоча би опитування чи погоджується країна бути ресурсним чиїмось центром, а не будувати повноцінну країну, яка є гідним, достойним рівнем, конкурентом серед рівних? Хто запитав у українців під час війни чи погоджуються вони з таким? І чому за лаштунками, за спиною воюючого народу проводяться подібні законопроекти 9387 про ліквідацію і інструменти ліквідації нашого індустріального потенціалу, наших державних і там, де контрольна або значна частка державної власності. Зрозуміло, що ніхто у українців не запитав, тому що всім очевидно, просто очевидно, що народ ніколи би не дав на це політичної згоди. І тому у народу нічого не питають.

До цього законопроекту є безліч негативних висновків професійних людей, які не один рік працюють в парламенті, в тому числі експертні управління, але їх ніхто не читає. Цей законопроект прямо протирічить Конституції України, Бюджетному кодексу – всьому, чому тільки може протирічити, але ніхто на це не звертає увагу.

Чому? Та тому що іде по суті ліквідація української нації як сильного гравця на глобальній арені, як сильного конкурента в усіх абсолютно напрямках нашого розвитку. Ось що зараз відбувається. І воно не просто відбувається, я хочу вам сказати, що зараз голосування по правках до цього закону, а у нашої команди, у "Батьківщини", 73 правки до цього закону, які виправляють цю ситуацію, всупереч рішенню Конституційного Суду, Конституції проводиться в абсолютно пустому залі. Дорогі друзі, в абсолютно пустому залі. Розумієте? От я зараз стою на трибуні, переді мною (раз, два, три, чотири, п'ять, шість, сім, вісім, дев'ять, десять) 10 людей, включаючи мене, 11 людей в цьому парламенті. Я зараз хочу записати відео, щоб ви подивилися, що зал пустий. Згідно рішення Конституційного Суду можна ставити будь-які питання на голосування, коли в залі присутні 226, не менше, депутатів. Подивіться, що відбувається зараз. 10, зі мною 11 людей в парламенті, і в цей час будуть ставитися на голосування правки.

Ви розумієте, що це порушення Конституції України, порушення рішення Конституційного Суду, яке про це говорить, і це означає, що це незаконні процедури, але вони проводяться. Тому що в залі навіть якщо б хтось хотів проголосувати, немає людей, щоб проголосувати, тому що байдуже, тому що йде фальсифікація законодавчого процесу. І ми обов'язково звернемося до Конституційного Суду, щоб визнати, просто визнати зараз все це неконституційним, визнати неконституційним голосування за цей законопроект, а так само як наслідок захистити нашу державну власність або там, де державна власність є суттєвою, захистити від ліквідації разом з нашою індустріальною потужністю.

Зараз я буду ставити правки на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, правка номер 5. Народні депутати Тимошенко, Дубіль, колеги. Комітетом вона відхилена.

Будь ласка, Юліє Володимирівно, вам хвилину для кожної правки, правильно я розумію?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Так, абсолютно правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилина на правку.

 

14:54:40

ТИМОШЕНКО Ю.В.

І так, дорогі друзі, правка номер 5. Вона про те, щоб частину першу розділу І щодо доповнення частини третьої статті 29 доповнити новим пунктом 13-10. От це виключити. От конкретно цю поправку, яку зараз у цьому законі голосують, виключити.

І варто зазначити, що сама логіка створення спеціального фонду державного бюджету, яким вони хочуть створити цей спеціальний фонд, щоб в нього зараховувати гроші від ліквідації кожного державного підприємства, ці гроші потім витрачати тільки на ліквідацію нових державних підприємств. Дорогі друзі, це протирічить взагалі самій концепції Бюджетного кодексу, тому що їм заборонено будь-які державні кошти тримати поза бюджетом.

І зараз я прошу поставити цю правку на голосування, а я буду знімати, як це голосування проводиться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Тимошенко врахувати правку номер 5 авторства Тимошенко, Дубеля та колег. Прошу голосувати. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

14:56:06

За-8

Утрималися – 3. Рішення не прийнято.

(Шум у залі) Ну, так, це правда, більшість з присутніх.

Правка номер 10 Юлії Володимирівни Тимошенко. Будь ласка, одна хвилина. Комітетом відхилена.

 

14:56:21

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, я хочу зараз сказати, що продовження цього абсурдного шоу зараз, воно абсолютно недоречно. Ви побачили зараз на табло, що більшість із присутніх, тобто із 11 людей, які присутні, 8 людей проголосували "за". Але присутні тільки 11 людей. І ви розумієте, що це профанація, абсурд, і що нічого в цьому залі не відбувається, немає легітимного конституційного процесу голосування за правки. І саме тому я більше не буду читати правок.

Ми оформлюємо конституційне подання, зберемо підписи депутатів і подамо до Конституційного Суду про неконституційність цього закону і подамо в суд загальної юрисдикції про визнання взагалі такого процесу постановки правок нелегітимним, неконституційним, абсурдним і злочинним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставимо цю? Да.

Ставимо на голосування пропозицію народного депутата Тимошенко врахувати правку номер 10 її авторства та авторства колег. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

14:57:54

За-8

Деякі голосують не "за". Да, за – 8. Рішення не прийнято.

Будь ласка, Юлія Володимирівна, наступна правка у нас ваша, 25 правка. Будь ласка, Тимошенко, 25 правка.

 

14:58:17

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я ще раз вам просто покажу. Зараз, відео, перевертаємо і дивимося. Подивіться, будь ласка, у нас пустий зал, я не буду читати в пустому залі правки, тому що це неконституційне дійство. В пустому залі знищуються, ліквідовуються, і це про цей закон, наші державні підприємства. І тому ми вважаємо, що це не може бути парламентською процедурою. Це ганьба, приниження, знищення парламентаризму, це знищення здорового глузду, знищення права і як наслідок – це повне зачищення країни від права бути країні конкурентом в світі. І один з таких законів зараз приймається. Це остання правка, яку я зачитувала. Я прошу поставити її на голосування. Але в той же час я більше правок читати не буду. Будь ласка...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Тимошенко врахувати правку номер 25 її авторства та колег. Комітетом вона відхилена. Прошу голосувати.

 

14:59:44

За-8

Рішення не прийнято. Правка не врахована. 

Чи є ще бажаючі поставити свої правки на врахування? Дякую.

Є ще правки на підтвердження. Це далі, да, у нас, чекає ще наступного продовження пленарного засідання, яке буде колись. Ми не можемо публічно казати коли, але ви всі знаєте коли.

Перелік питань, який був попередньо… (Шум у залі) Ми закінчили розгляд правок на врахування. Перелік питань, який був попередньо узгоджений Погоджувальною радою, вам надано. Переходимо до… О господи, це не те. Вибачте.

Розгляд питань порядку денного на сьогодні завершено. Дякую усім за результативну роботу. Оголошую перерву в нашому пленарному засіданні. Про час і місце його продовження вам буде повідомлено завчасно. Нагадую на необхідності непоширення інформації щодо його початку.

Продовжуємо наполегливо працювати заради перемоги. Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку