«Ми сподіваємось, що жителі Донбасу зроблять вибір за подальший розвиток європейської України», - Ірина Геращенко


20 березня під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради України Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко розповіла про результати робочого, вже 81 візиту на Донбас



Під час виступу, політик звернула увагу, що за останні п’ять років вдалось звільнити 70% захоплених російськими окупаційними військами територій Донбасу, які поступово повертаються до мирного життя. Перший віце-спікер також наголосила, що сьогодні українці, які у 2014 році були змушені виїхати до Російської Федерації, повертаються до звільнених населених пунктів Донецької та Луганської областей. 

«Сьогодні жителі Донбасу з Авдіївки, Красногорівки, Маріуполя, Щастя, з населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, які не могли проголосувати у 2014 році, з нетерпінням чекають 31 березня, аби проголосувати на виборах Президента України. Голос кожного буде важливий для подальшого європейського розвитку України», - заявила І. Геращенко.

Під час свого виступу Ірина Геращенко звернула увагу, що тема реінтеграції Донбасу суттєво активізувалась у передвиборчий період. При цьому, на її думку, кандидати в президенти України, які за останні роки жодного разу не відвідали Донбас, теоретизують це питання, не володіючи інформацією про реальну проблематику цих областей.    

Перший віце-спікер висловила переконання, що єдиний реалістичний план  - це мирний план із врегулювання ситуації на сході України, який був розроблений Президентом України  та успішно впроваджується останні п’ять років і  передбачає політико-дипломатичний спосіб врегулювання конфлікту, посилення української армії і введення миротворчої місії ООН. 

«Ми переконані, що після виборів наші міжнародні партнери підтримають ініціативу Президента України П.Порошенка про введення миротворчої місії ООН на Донбасі з широким мандатом тимчасової адміністрації, яка має допомогти демілітаризувати територію та створити умови для проведення демократичних місцевих виборів, - наголосила І. Геращенко та додала: - Дорогі жителі Донбасу, ми вас не зрадимо та сподіваємось, що 31 березня ви  зробите свій вибір за подальший розвиток європейської України».