Національний круглий стіл «Геноцид Української нації: збройна агресія росії проти України» відбувся за ініціативи Науково-дослідного інституту правотворчості та науково-правових експертиз та Національної асоціації дослідників голодомору-геноциду українців та за сприяння Верховної Ради України. У заході взяли участь державні діячі, правознавці, історики, філософи, економісти, філологи, представники громадянського суспільства.

До учасників круглого столу з вітальним словом звернувся Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Нагадавши про вшанування цьогоріч сумної дати – 90-их роковин Голодомору в Україні, він наголосив: «І через 90 років росія повернулася знову в Україну і чинить те, що чинила 90 років тому. Росія використовує геноцид як спосіб ведення війни та управління окупованими територіями».

«Важливо, що сьогодні через десятки років після цього жахливого геноциду світ починає реагувати. І перші реакції ми бачимо. Ми бачимо це на рівні парламентської підтримки», – зазначив він, додавши, що на сьогодні з початку проголошення незалежності України 26 парламентів висловилися за визнання українського голодомору геноцидом українського народу. 11 парламентів з 26 зробили це за останній період. А за останній тиждень до них долучилося ще два парламенти – це Ісландія і Франція.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зазначив, що питання голодомору і геноциду проти українського народу – це надзвичайно болючі питання новітньої української історії. «Збройна агресія росії проти України є справжнім геноцидом. Сьогодні річниця звільнення Ірпеня, Бучі, Гостомеля від російського вторгнення. Але українці ніколи не забудуть та не пробачать «бучанську різанину» та «ірпінську трагедію»», – наголосив Голова парламентського Комітету.

Нагадавши про Статтю 2 Конвенції «Про запобігання злочинам геноциду та покарання за нього», яка ще у 1948 р. визначила, що «геноцид – це дії, що вчинені з наміром повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної та міжрасової групи як такої…», – Сергій Іонушас констатував, що «всі ці дії ми бачимо в Україні, що чітко вказує на геноцид справжньої української нації».

На його переконання, «зухвале вбивство та викрадення українських дітей, зневажливе ставлення та катування цивільних громадян нашої держави, вбивства військовополонених лише за слова «Слава Україні!» – це яскраві беззаперечні приклади геноциду українського народу, яким має бути надана належна правова оцінка всією міжнародною спільнотою».

За словами Голови парламентського комітету, іншим напрямком міжнародного вектору сьогодні має стати створення спеціального міжнародного трибуналу для країни-агресора за вчинення воєнних злочинів, перш за все, злочину агресії, що має забезпечити справедливе покарання для всіх винних осіб. «Ми маємо запропонувати свій механізм створення такого спеціального трибуналу, а за необхідності адаптувати наше національне законодавство для його функціонування», – наголосив Сергій Іонушас, додавши, що сьогодні МКС вже має юрисдикцію на території України щодо розслідування злочинів проти людяності, випадків геноциду та воєнних злочинів. Тому відкриття представництва МКС в Україні дозволить міжнародній юстиції стати ще активнішою у розслідуванні злочинів російських військових на нашій українській землі.

Насамкінець Сергій Іонушас висловив переконання, що «ми не спинимось доти, доки всі винні у міжнародних злочинах проти України не будуть притягнуті до відповідальності, включно з вищим військово-політичним керівництвом злочинного режиму рф».

Учасники круглого столу розглянули та обговорили питання перманентного характеру геноцидної політики московії проти України; смертності дітей, як основної складової російського геноциду українців; геноцид: теорія розуміння за сучасною конституційно-правовою та міжнародно-правовою політикою; руйнація та перспективи відновлення інфраструктури України у повоєнний період; механізми притягнення до відповідальності рф за міжнародні злочини; кримінально-правовий вимір сучасного геноциду українців; геноцид і лінгвоцид українців у ХХ - ХХІ ст.; механізм протидії геноциду української нації; створення спеціального міжнародного трибуналу за вчинення воєнних злочинів на території України тощо.

За результатами Національного круглого столу його учасники ухвалили відповідні рекомендації.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13