Зокрема Голова Українського Парламенту зустрівся з колегами зі Швеції, Європейського Парламенту та Туреччини.

Руслан Стефанчук висловив  спікерам глибоку вдячність за особисту присутність на заході, за сталу підтримку України, за постійний зв'язок та співпрацю в межах міжпарламентської дипломатії, яскравим прикладом дії якої є проведення Саміту. 

«Унікальність та сила  цього зібрання полягає в тому, що парламенти будуть говорити від імені своїх народів, говорити насамперед про питання глобальної безпеки», — зауважив Голова Парламенту України, акцентувавши, що Крим є доказом того, як порушуються засади глобальної безпеки та того, коли одна країна надала собі право  загарбати територію іншої.

Він висловив сподівання, що всі питання, які плануються до розгляду на Саміті, зокрема посилення санкцій та тиску на російську федерацію, питання військової, гуманітарної та фінансової підтримки України, її руху до ЄС і НАТО, будуть мати ефективні рішення, об’єднані «потужним голосом – голосом парламентаріїв, які входять до Кримської платформи».

Перший Віце-президент Європейського Парламенту Отмар Карас своєю чергою висловив захоплення звитягою українського народу та Збройних Сил України та запевнив українського колегу у повній підтримці нашої держави, яка воює сьогодні за європейські демократичні цінності.

«Ми маємо ідею про створення окремої робочої групи на рівні Європейського Союзу, яка покликана просувати принципи демократії і парламентаризму, на основі потреб як Європейського, так і Українського парламентів», — зазначив Отмар Карас, додавши, що Перший Парламентський саміт Кримської платформи став прикладом координації між національними парламентами, зокрема і у допомозі Україні, тому має також бути напрацьований механізм, який би дозволяв координацію таких зусиль на рівні Ради Європи.

Нещодавно переобраний на посаду Спікер Риксдагу Королівства Швеція  Андреас Норлен також запевнив українського колегу,  що і новий Парламент Швеції, і новий Уряд одностайні у підтримці України у її боротьбі у цій війні.

«Ми лише будемо посилювати нашу співпрацю задля підтримки України і це стосується усіх аспектів. Ми говоримо про гуманітарну, про військову та економічну підтримку», — зауважив Андреас Норлен.

Під час зустрічі із Головою  Великих Національних Зборів Туреччини Мустафою Шентопом сторони відзначили велику роль Туреччини у розблокуванні українських портів і вирішенні питання продовольчої безпеки світу. Також Руслан Стефанчук висловив подяку турецькій владі, зокрема Президенту Реджепу Ердогану, який взяв особисте лідерство в питаннях визволення наших захисників, оборонців Маріуполя, з російського полону.

Також учасники зустрічі обговорили плани щодо посилення міжпарламентської  співпраці, зокрема в частині ратифікації відповідних міжнародних угод про торгівлю.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00