Мені надзвичайно приємно, що ваше авторитетне зібрання є не лише невід’ємною складовою Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, але і передує його проведенню, визначаючи високий рівень і завдаючи глибокий зміст дискусіям, які завтра продовжать у Загребі керівники парламентів багатьох країн світу.

Користуючись нагодою, хочу окремо подякувати Голові хорватського Сабору Гордану Яндроковичу, усім нашим хорватським друзям і партнерам за послідовну підтримку України у цей непростий час.

Особливо приємно вітати хорватських експертів, правозахисників, урядовців та дипломатів, які долучаються до сьогоднішнього заходу, ділячись власним досвідом перемоги, повернення до мирного життя, здобуття членства у Європейському Союзі та НАТО, шляху, який пройшла Хорватія і який неодмінно пройде Україна.

Той факт, що Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи відкривається експертним обговоренням, є усвідомленням високої ролі громадянського суспільства у збереженні незламного духу спротиву, деокупації та майбутньої реінтеграції Криму.

Власне, від самого початку російської агресії у 2014 році саме неурядові організації, експерти та активісти взяли на себе непросту лідерську місію моніторити ситуацію на терені, допомагати тим, хто зазнає політичних переслідувань, репресії та катування, документувати воєнні злочини та злочини проти людяності, щоби всі винні понесли справедливе покарання.

Хочу особливо наголосити на ролі експертного середовища у створенні міцного інтелектуального, ідейного та правового підґрунтя Кримської платформи, як плацдарму української політики повернення Криму. Без ваших зусиль не була б можливою розробка Закону України «Про соціальний та правовий захист політичних в’язнів». Ваш внесок у підготовку законопроекту про статус кримськотатарського народу також є неоціненним.

Продовжуйте цю важливу діяльність, яку бачу в напрацюванні висновків і виробленні рішень, що вже завтра можуть і мають лягти в основу деокупації та реінтеграції нашого Криму в Українську Державу, його відбудову й розквіт, як неповторної української перлини.

Бажаю вам успішної і плідної роботи!


Довідка: Дискусійні панелі першого дня Першого Парламентського саміту Кримської платформи за участі українських і хорватських парламентарів, урядовців і експертів, присвячені питанням: перспективи притягнення росії та російських посадовців до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в окупованому Криму, питання майбутньої реінтеграції Криму після деокупації, хорватський досвід реінтеграції територій і можливість його застосування в українських реаліях у майбутньому. Також відбудеться спецпоказ — презентація документального фільму, присвяченого першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язню Наріману Джелялу.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30