У наступному році Верховна Рада України має зосередити роботу над п'ятьма основними напрямками – відродження національної економіки, боротьби з корупцією, здійснення реформ з децентралізації, освіти та охорони здоров'я, а також підвищення ефективності державного управління. Про це заявив Голова Парламенту Володимир Гройсман на підсумковій прес-конференції у п'ятницю.

Найголовніший пріоритет на наступний рік - відродження національної економіки, наголосив В. Гройсман. За його словами, необхідне створення нових виробництв та робочих місць, а також збільшення долі малого і середнього бізнесу у структурі економіки.

При цьому Голова Парламенту зазначив, що з 1 січня 2016 року починає діяти режим Зони вільної торгівлі з ЄС, що відкриє нові ринки та сприятиме зміні технологій.

"Дуже важливо, щоби пріоритет економіки був номер 1. На ньому ми можемо базувати усе інше – наповнювати бюджет, створювати нові місця, а певні кроки до того, щоби економічні питання вирішувалися ми зробили", - зазначив Голова Парламенту та нагадав, що у Державному бюджеті на 2016 рік вдалося відстояти низку показників, зокрема щодо зменшення єдиного соціального внеску та фінансової децентралізації.

У даному  контексті В. Гройсман зауважив, що Парламент спільно з Урядом створить робочу групу щодо відродження національної економіки.

Наступним важливим пріоритетом є питання боротьби з корупцією, наголосив В. Гройсман.

За його словами, необхідно досягнути нової якості щодо прозорості публічних фінансів. У даному контексті він зазначив, що розраховує у тому числі на підтримку засобів масової інформації.

В. Гройсман також нагадав, що нещодавно Парламент прийняв рішення щодо зміни системи державних закупівель, що дозволить зекономити десятки мільярди гривень.

Ще один ключовий напрямок роботи, зазначив Голова Верховної Ради, - реформа з децентралізації, що довела свою ефективність у 2015 році. В. Гройсман нагадав, що Парламент передав значні повноваження на місця, створив механізм добровільного об'єднання територіальних громад та відстояв фінансову децентралізацію у Державному бюджеті на наступний рік.

У даному напрямку критично важливими є внесення змін до Конституції в частині децентралізації, зазначив Голова Парламенту. За його словами, політичні консультації з даного питання продовжуються, відповідні зміни мають бути розглянуті до кінця цієї сесії.

"Я вважаю, що це персональна відповідальність перед сьогоденням і майбутніми поколіннями України. Я вірю, що політики знайдуть у собі сили виконати очікування українців", - підкреслив Голова Верховної Ради.

Важливими напрямками роботи також є реформи у сфері охорони здоров'я та освіти. У даному контексті він наголосив, що необхідно створити якісну систему охорони здоров'я та прийняти базовий закон про освіту.

В. Гройсман нагадав, що технічна освіта була передана на місцеві бюджети та закликав місцеві органи влади "дуже відповідально підійти до формування нової якості технічної освіти в Україні".

При цьому Голова Парламенту вважає за доцільне створити робочу групу спільно з Кабінетом Міністрів та Національною радою реформ для роботи з даного питання та синхронізації зусиль.

Нарешті, у наступному році Верховна Рада має зосередити роботу над підвищенням ефективності державного управління, наголосив В. Гройсман. "Я вважаю, що ми маємо створити систему, яка дозволить професійним людям працювати у владі на Україну і українців", - підкреслив він.

Голова Парламенту закликав усіх у наступному році до якісної співпраці, максимальної працьовитості та націленості на результат.

"Коли ми виконаємо навіть цих п'ять завдань, Україна буде змінюватися у кращий бік. Вірю в те, що все найважчі часи - позаду, а все найкраще – попереду", - наголосив В. Гройсман.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51