Для прискореного вступу України до ЄС Парламент має швидко, проте якісно адаптувати до європейського права значний обсяг законодавства. На цьому Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк наголосила під час вебінару «Кращі практики законодавчих процесів»,  в якому онлайн взяли участь депутати Європарламенту Міхаель Галер, Сергій Лагодинський, Данута Гюбнер, народні депутати України, представники парламентських комітетів та дослідницьких служб.

На зустрічі йшлося про виклики, оцінки впливу, кращі практики та особливості законодавчого процесу в Європарламенті в контексті вступу України до ЄС.

Олена Кондратюк повідомила європейським колегам, що Парламент України вже  провів певну роботу, прийнявши в умовах війни десятки євроінтеграційних законів, зокрема, всі необхідні ініціативи на виконання семи рекомендацій Єврокомісії, що відкриває для України шлях до початку переговорів про вступ до ЄС.

«Але попереду ще більше роботи! Мова йде про адаптацію законодавства у 35 напрямах. Нам треба буде робити це досить швидко, але водночас дуже якісно, щоби потім не повертатися до перегляду законів. Тому ми посилено готуємося до виконання цього завдання. Комунікуємо з нашими європейськими колегами, набираємося у них досвіду та експертності», — акцентувала Віцеспікерка.

Вона також нагадала, що у квітні вперше в історії Український Парламент провів спільне засідання з Європарламентом, щоби налагодити тісну і пряму співпрацю між комітетами саме в обміні досвідом і кращими практиками, які можуть бути корисними для адаптації українського законодавства до європейського.

«Дуже розраховуємо на лідерство, експертизу, інституційну пам’ять та готовність Європарламенту допомогти нам пройти кожний крок цього шляху, про що говорила пані Президентка Роберта Мецола», – зазначила Олена Кондратюк.

Водночас вона зауважила, що за сприяння ЄС та ЄБРР при Верховній Раді було створено Офіс підтримки адаптації законодавства України до положень права ЄС, який надаватиме необхідну інформаційно-аналітичну та експертну підтримку з питань адаптації та буде тісно інтегрований в механізми координації між Парламентом та Урядом. Віцеспікерка зазначила, що у підготовці матеріалів щодо законодавства країн ЄС важливими будуть активна робота та внесок нової Дослідницької служби Парламенту України.

«Фактично ми входимо в такий режим роботи, що кожен комітет Верховної Ради стає євроінтеграційним, і має першочергово орієнтуватися у своїй роботі при підготовці законопроектів саме на їх відповідність праву ЄС. Для цього при кожному з них було утворено євроінтеграційні підкомітети», – наголосила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка додала, що на восьмих Діалогах Жана Моне в Польщі керівництво Ради, депутатських фракцій та груп також підтвердили свою відданість та рішучу готовність спільно, однією командою, працювати над законодавчим супроводом євроінтеграції України.

«Переконана, ми впевнено, гідно та якісно пройдемо цей шлях. А наш приклад стане успішним кейсом для всіх нових кандидатів на членство в Євросоюзі, які будуть натхнені вступом України», – підкреслила під час заходу Олена Кондратюк. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30