10-15 березня українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком працювала на полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

Упродовж періоду роботи Асамблеї делегація Українського Парламенту взяла участь у парламентських дебатах, засіданнях комітетів, провела більше 30 офіційних двосторонніх зустрічей, а також ряд неформальних зустрічей, зокрема, з країнами Африки, Глобального Півдня, делегаціями Франції, Іспанії та Польщі. А також — із Президентом Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку та Міністром закордонних справ Бахрейну Абдуллатіфом бен Рашидом Аль Заяні; відвідала регіональний штаб ВМС США у Бахрейні. Делегати від України взяли участь у засіданнях Виконавчого Комітету, Комітету сталого розвитку, Комітету ООН, Комітету миру та безпеки й Бюро Форуму жінок.

Основні наративи, на яких наголошувала українська делегація під час візиту: запровадження й посилення санкцій проти російської федерації, створення міжнародного спеціального трибуналу щодо засудження агресії рф проти України, незаконність перебування росії в Організації Об’єднаних Націй і Раді Безпеки ООН та підтримка формули миру Президента України Володимира Зеленського.

  

«Насичені дні та продуктивна дипломатична робота. Дякую міжнародним партнерам, парламентаріям інших країн за діалоги. Дякую нашій українській делегації та команді. Усі ці дні ми разом досягали цілей, зустрічалися з парламентаріями інших держав світу, говорили про нашу Україну», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України. Зокрема, Олександр Корнієнко повідомив, що українська делегація продовжила працювати у напрямі країн Глобального Півдня, підготувала й провела спеціальний захід про розмінування територій, в якій взяли участь більше, ніж 25 країн світу. Захід був покликаний привернути увагу до важливості гуманітарного розмінування як невід’ємної частини повернення до мирного життя. У сесії взяли участь понад 25 країн, зокрема: Чилі, Індонезія, Камбоджа, Італія, Велика Британія, Канада, Хорватія, Литва, Латвія, Нідерланди, Німеччина, Австрія та ін. «На полях 146-ої Асамблеї МПС порушили важливу тему — розмінування території України. Закликаємо парламенти світу об’єднатися, аби допомогти звільнити наші землі від мін і бомб. Ми прагнемо якнайшвидшої безпеки для наших громадян», — зазначив Олександр Корнієнко, повідомивши, що в Україні росія використовує протипіхотні міни, зокрема, різні модифікації протипіхотних мін, повністю ігноруючи норми та принципи міжнародного гуманітарного права, спрямовані на захист цивільного населення.

Перший віцеспікер розповів, що на полях 146-ої Асамблеї МПС прийнято резолюцію по Україні щодо гуманітарної катастрофи та захисту цивільного населення, особливо — жінок та дітей від агресора, і повернення українських депортованих дітей.

Окрім того, за результатами активної роботи делегації Українського Парламенту на полях Асамблеї, у комітетах прийнято важливі документи, ініційовані українською делегацією, зокрема, прийнято остаточну резолюцію з правками української делегації щодо захисту лісів і шкідливого впливу на світове довкілля російської агресії в Україні, тобто екоцид, його криміналізацію як у воєнному, так і цивільному контексті.

 

На полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу у Бахрейні Перший віцеспікер Олександр Корнієнко виступив на General Debate. «Нетерпимість є лихом, що вражає наші суспільства. За останній рік це питання значно втратило гостроту для України. Оскільки росія переросла свою загарбницьку війну до повномасштабного геноцидного вторгнення, українська нація стала свідком безпрецедентного об’єднання», — наголосив він, висловивши вдячність усім, «хто бореться за свободу, демократію та мир, приєднуючись до захисту України й допомагаючи переселенцям», та закликавши підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського.

Народна депутатка України, членкиня української делегації на 146-ій Асамблеї Міжпарламентського Союзу Леся Василенко виступила з промовою на відкритті засідання. Червоною рискою виступу парламентарки була тема військової агресії росії проти України, її наслідки для майбутнього нашої держави та світу, боротьба з нетолерантністю та побудова інклюзивних суспільств. Зі свого боку, народний депутат України Олексій Жмеренецький виступив на сесії Міжпарламентського союзу, присвяченій гендерному лідерству парламентів під час криз: «Коли росія розпочала широкомасштабну неспровоковану агресію проти України, кожен депутат і кожна депутатка стали універсальною фігурою — кожен із нас тепер дипломат-міжнародник, волонтер, психолог, водій, який розвозить гуманітарну допомогу. І чоловіки, і жінки у парламенті України однаково ризикують життям, виконуючи свої обов’язки».

 

Також трьох народних депутаток України обрано на керівні посади в Міжпарламентському союзі. Зокрема, Ольга Руденко ввійшла до Бюро Форуму молодих парламентаріїв, вже вдруге, Альона Шкрум — обрана до Бюро Комітету ООН, Лесю Василенко обрано до Бюро Постійного комітету з питань демократії та прав людини.

Водночас у межах візиту Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко вручив Президентові Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку Почесну Грамоту Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України й активну діяльність із надання дієвої допомоги Україні в умовах російської збройної агресії.

«Кожному з парламентаріїв розповідаємо про війну в Україні, примусову депортацію українських дітей та про формулу миру Президента України. російські війська мають покинути нашу землю, а ми маємо відновити наші міжнародно визнані кордони 1991 року, включно з Кримом», — наголосив, зі свого боку, український делегат Олександр Санченко, акцентувавши, що світ має максимально засудити агресію росії проти України має бути максимально засудженою на світовому рівні, над чим Україні працюватиме й надалі.

Народна депутатка України Альона Шкрум, говорячи про підсумки робочого візиту до Бахрейну, зауважила, що наголос у зустрічах був на країни Глобального Півдня, а також ті, що «фінансуються та утримуються російською федерацією»: «Зустрічі були важкими, але результативними».

«Продовжуємо працювати міжнародною командою над ізоляцією рф із Міжпарламентського союзу та його процесів. Завдання складне, віримо, що відбудеться належне санкціонування агресора. Із кожною країною свій порядок денний. Розширюємо географію співпраці, відповідно, і сприйняття України у світі й посилення підтримки», — зазначила українська делегатка Леся Василенко. Вона також повідомила, що представники делегації Верховної Ради України закликали парламенти інших країн засудити злочин геноциду, який коїть рф проти України зараз і скоїла під час Голодомору 1932-33 років.

До складу делегації входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована понад 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв з усього світу взяли участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00