У межах робочого візиту до Бахрейну в української парламентської делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком відбувся ряд зустрічей, зокрема, з Міністром закордонних справ Бахрейну та представниками Верхньої Палати Національної Асамблеї Бахрейну. Також українські делегати провели сесію з розмінування на полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

«Дякуємо Бахрейну за підтримку всіх резолюцій щодо територіальної цілісності України. Під час зустрічі з представниками Верхньої Палати Національної Асамблеї Бахрейну говорили про ситуацію в Україні», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що агресія рф торкнулася всіх і спричинила проблему продовольчої безпеки: «Але наша держава є надійним гарантом світової продовольчої безпеки. Цей статус ми хочемо зміцнювати».

«Україна докладає всіх зусиль, щоби мобілізувати всі наявні ресурси. Для нас розмінування — це вже дуже масштабна та комплексна робота. Проте потреби залишаються. Тому ми звернули увагу учасників сесії на найбільш нагальні потреби України для порятунку життя цивільного населення від загрози російських мін», — наголосив Олександр Корнієнко під час сесії з розмінування.

«Така зустріч має стати поштовхом до залучення парламентів держав світу до важкого, але необхідного розмінування. Для нас критично важливо об’єднати країни Заходу та країни Глобального Півдня у коаліцію проти агресора та вбивці — росії. Ми закликали партнерів підтримати Україну у звільненні нашої території від мін і бомб. Особливо ті країни, що вже зустрілися з подібною ситуацією: Камбоджу, Хорватію, Чилі, Боснію, Косово, Грузію, представники яких поділилися досвідом у цьому питанні. Адже проблема мінування, на жаль, не нова та є на кожному континенті», — закцентувала, зі свого боку, народна депутатка України Альона Шкрум.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко провели робочу зустріч із Міністром закордонних справ Бахрейну Абдуллатіфом бен Рашидом Аль Заяні.

«Під час зустрічі українська делегація висловила задоволення станом двостороннього співробітництва та обговорила поглиблення відносин між Королівством Бахрейн та Україною у різних сферах, зокрема, парламентській», — зауважив Перший віцеспікер.

Водночас парламентська делегація продовжила активну роботу на полях Асамблеї. Делегати від України взяли участь у засіданнях Виконавчого Комітету, Комітету сталого розвитку, Комітету ООН, Комітету миру та безпеки й Бюро Форуму жінок.

Під час засідання Комітету сталого розвитку за участю народних депутатів України — Олександра Мережка та Артура Герасимова — було презентовано проекти п’яти резолюцій, серед яких були й резолюції української делегації, зокрема, про екоцид і його криміналізацію як у воєнному, так і цивільному контексті. За словами Олександра Мережка, росіяни також надали проект резолюції щодо повної безпеки, що «звичайно, є неймовірним лицемірством».

На засіданні також були представлені проекти від Танзанії, Індії та ОАЕ. У підсумку, було ухвалено рішення про схвалення проектів Індії, ОАЕ та України та об’єднання їх в одну резолюцію. Доповідачами, які готуватимуть цю резолюцію, стали представники Індії, ОАЕ та України. Від України репортером упродовж року буде народна депутатка України Леся Василенко.

Водночас народний депутат України Олексій Жмеренецький взяв участь у засіданні Комітету ООН, де також було ухвалено ряд важливих рішень для підсумкової резолюції Асамблеї.

Головним підсумком засідання Виконавчого комітету Асамблеї, у якому взяла участь представниця України Леся Василенко, став розгляд гімну Міжпарламентського союзу. «У МПС має бути свій гімн. Найімовірніше, делегати затвердять його на засіданні Ради правління Союзу, у якій українська делегація також братиме участь», — повідомила парламентарка.

Окрім засідань комітетів, українська делегація мала також двосторонні зустрічі з делегаціями Японії та Коморських Островів.

Під час зустрічі з делегацією Коморських островів українських делегатів запевнили у підтримці. А саме, що Україна завжди може розраховувати на підтримку, зокрема, й у Африканському Союзі, де цього року головують Коморські Острови. Члени делегації пообіцяли сприяти адвокації позицій України у світі, допомагати співпрацювати з Африканським Союзом та поглиблювати співпрацю.


До складу делегації входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована понад 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв з усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».

Під час Асамблеї МПС запропонує можливості для обміну передовим досвідом для сприяння інклюзії та підтримки мирного співіснування як передумови стійких, згуртованих і демократичних суспільств.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30