Важливо не просто пам’ятати про Крим, а діяти щодня, «щоб якнайшвидше повернути Крим у нашу родину», —  заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, звертаючись до учасників слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації  та реінтеграції тимчасово окупованих територій України,  національних меншин і міжнаціональних відносин на тему: «Деокупація та реінтеграція тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя: нові виклики в умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України».

 «У нас дійсно буде дуже важливий розвиток Кримської платформи, яку Президент Зеленський започаткував у 2021 році. Інавгураційний саміт відбувся минулого року.  В рамках його роботи ми говорили з колегами, з президентами, з головами урядів різних країн, делегацій про те, що така ініціатива точно повинна мати парламентський вимір. Тому що парламенти —  це демократія», —  наголосив Перший віцеспікер і уточнив: «Парламенти —  це серце країни, де завжди відображаються всі суспільні настрої та переживання».

За словами Олександра Корнієнка, для України дуже важливо обговорити всі проблемні питання як на рівні виконавчої влади, так і на парламентському, що підвищить інституційний потенціал.

 «Цього року ми бачили дуже серйозну підтримку. І за цей рік у нас є завдання долучити до цього парламенти. Кажу в множині, тому що їх має бути багато, і у всіх має бути підтримка наших ініціатив і, зокрема, Кримської платформи», — сказав він. 

«Ми працюємо над тим, щоби за результатом саміту були створені групи підтримки Кримської платформи в багатьох парламентах, принаймні, в Європейському Союзі. Також ми працюємо над створенням окремої групи, яку ми назвали U4C (United for Crimea), на кшталт вже існуючої U4U (United for Ukraine – «Об’єднані заради України»), яка має об'єднувати парламентаріїв з різних країн», — повідомив Олександр Корнієнко і підкреслив: «Старт і запуск цього процесу відбудеться завдяки саміту Кримської платформи 25 жовтня цього року».

Перший віцеспікер зауважив, що цей саміт буде досить представницьким — запрошено багато спікерів і очільників парламентів, які вже підтвердили свою участь. Крім того, сказав політик, «ми також створюємо унікальну можливість для країн з двопалатними парламентами, де керівники обох палат будуть присутні на саміті».

«Ми забезпечимо максимальну присутність на саміті Кримської платформи», – запевнив Олександр Корнієнко і висловив подяку Хорватії, яка виступила з пропозицією провести форум у м. Загреб.

Перший віцеспікер повідомив про головні теми, які обговорюватимуться на саміті, зокрема,  деокупація українського Кримського півострова, аспекти, пов’язані з подіями, що розпочалися з 2014 року, «починаючи з перших захоплень, танків, «зелених чоловічків», масових строків нашим колегам з кримськотатарської опозиції», репресій, нехтування правами людини, а потім —  екологія.

«Зараз це всіх почало непокоїти», – констатував Олександр Корнієнко і додав: «Ми багато говоримо і будемо говорити про чорноморську безпеку. Зрозуміло, що Крим – це головне, з чого треба починати розмову. Зараз настав час звірити зі світом годинники щодо питання Криму». 

«Наша підтримка, зокрема парламентська, зростатиме. Сподіваюся, що після саміту Кримської платформи і створення мережі груп підтримки і однієї об’єднаної групи, ми будемо виходити на конкретні рішення парламентів, які нам будуть допомагати в наших процесах. Друге — це врахування питання Криму на усіх можливих майданчиках і у вимірах демілітаризації, екології та безпеки Чорноморського басейну, прав людини і забезпечення базових речей», — підкреслив політик і пояснив, що саме це стало метою проведення цих комітетських слухань.

«Ми з Головою Верховної Ради України ініціювали ці слухання, аби полегшити життя наших громадян у Криму. Зараз це ще одна тимчасово окупована область, яку потрібно звільнити. Але зараз гуманітарні та організаційні  проблеми, які у людей виникають,  тільки погіршилися», — сказав Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер висловив подяку присутнім за участь у слуханнях і наголосив, що за їх результатами буде створений «певний гайд», який українська делегація даруватиме учасникам саміту. «До нього ми додамо свідчення людей, реальні враження кримчан, як вони живуть і що відбувається»,  — зазначив він.  

Олександр Корнієнко нагадав про звернення Парламенту до світової спільноти щодо несправедливості арештів, що здійснюють окупанти в Криму, і звернувся до учасників заходу з ініціативою ухвалити за результатами слухань звернення від керівництва Верховної Ради України та парламентського Комітету до світу дати оцінку на Кримській платформі незаконним і абсолютно антиправовим діям щодо наших громадян в Криму з боку російської федерації.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00