Для України важливо, щоб за розв’язану повномасштабну неспровоковану війну росія стала вигнанцем в усьому світі. Так Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук прокоментував у  ефірі національного телемарафону «UA разом» інформацію про те, що український Парламент буде звертатися до цивілізованого світу з проханням визнати рф країною-терористом, у зв’язку із терактом в Оленівці.

Він нагадав, що Верховна Рада України ще у травні звернулася до Конгресу США з вимогою визнати рф країною-спонсором тероризму, що надасть змогу ще активніше боротися із росією, яка є загарбником та окупантом.

«Чому саме «спонсором тероризму»? Тому, що в США є спеціальний статус «спонсор тероризму», до якого вже віднесено чотири країни. Це найвищий рівень санкційного тиску, який тільки існує у світі», — пояснив Руслан Стефанчук та додав, що Україна ще два місяці тому визнала рф державою-терористом і з відповідним закликом звернулася до інших країн світу.

За його словами, віднесення рф на світовому рівні до списку країн-терористів ставить абсолютно інше правове визначення її як держави на міжнародній мапі.

«З державою-терористом не будуть говорити в межах ООН, постане питання про її перебування в Радбезі ООН, виникне питання її фінансових зобов’язань тощо. Для нас дуже важливо, щоб за ті дії, які вчинила рф в Україні, за розв’язану повномасштабну неспровоковану війну — вона стала вигнанцем в усьому світі. Наслідки та санкції повинні робити рф боляче. Щоб вона відчувала, що війна - це дуже дороге задоволення, яке може похоронити економіку країни, а може й майбутнє цієї країни. Я дуже хочу, щоб весь світ недвозначно про це говорив рф», — наголосив Спікер українського Парламенту.

Він зазначив, що у цьому контексті також є важливим намагання влаштувати країною-терористом незаконні референдуми на тимчасово окупованих українських територіях, що свідчить про повне нехтуванням нею міжнародного права та законного права людини на волевиявлення.

Він зазначив, що Парламент вже відреагував на подібні спроби окупантів Заявою, де чітко визначено, що жоден такий псевдореферендум не несе ніякого юридичного значення і не буде тягнути за собою жодних юридичних наслідків.

«Ми повинні зрозуміти, що будь-яке волевиявлення в Україні і пряма демократія повинні вчинятися в межах і в спосіб, передбачених Законом, ніяким іншим способом. Інакше легітимність цього способу буде навіть менше, ніж опитування жильців ОСББ, в який колір фарбувати перила в їхньому будинку», - закцентував Руслан Стефанчук, нагадавши всім, хто спонукає до проведення таких псевдореферендумів, що подібні діяння описуються Кримінальним кодексом України в частині статті, пов’язаної з колабораціонізмом.

«Тому той, хто хоче взяти участь (у псевдореферендумі – ред.), повинен розуміти, що в Україні його буде очікувати справедлива юридична відповідальність, вирок, який буде обов’язково приведений у дію», — запевнив Голова Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30