Українські жінки зіткнулися з новими викликами в умовах повномасштабного російського вторгнення, але вони не опускають рук і продовжують працювати, піклуватися про дітей та близьких і захищати Україну, наближаючи нашу перемогу.

На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час відкриття регіонального Українського Жіночого Конгресу в Івано-Франківську.

«Уперше Український Жіночий Конгрес проводиться в умовах повномасштабної війни. І досить символічно, що наприкінці червня 1934 року саме в цьому місті, яке тоді називалося Станиславів, відбувся перший Український Жіночий Конгрес. Це говорить про сталість і традиції українського жіночого руху», — зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради та співзасновниця УЖК відзначила особливу і вагому роль жінок у боротьбі за свободу, суверенітет, державність та незалежність України під час російсько-української війни.

«Я хочу вшанувати всіх, хто загинув за нашу свободу, територіальну цілісність, державність та незалежність. Не кожен народ здатен витримати геноцид і дати відсіч такій навалі. Але ми маємо бути свідомі, що українці та українки й наші Збройні Сили сьогодні захищають не лише Україну, але й увесь вільний і демократичний світ», — зауважила Олена Кондратюк.

За її словами, сьогодні у Збройних Силах України служать понад 37 тисяч жінок-військових, із яких понад тисяча — уже стали командирками.

«Жінки на рівних із чоловіками воюють на передовій. Перша українська жінка-пілот і талановита винищувачка Наталія Перакова», — повідомила Віцеспікерка.

Вона додала, що понад 80% медиків — також жінки і серед них є багато військових медиків.

«Ми вклоняємося пам’яті та жертовності сержантки Інни Дерусової, яка загинула в боях за Охтирку. Вона є першою жінкою, яка здобула звання Героя України посмертно. Вона надавала медичну допомогу військовослужбовцям. Ми не забудемо подвигів Катерини Ступницької, яка під шквальним вогнем надавала допомогу українським танкістам. Катерина посмертно отримала «Золоту Зірку» Героя України в боях за Київщину», — наголосила Олена Кондратюк.

За її словами, понад 500 підприємств України переїхали у більш безпечні регіони України. Водночас 50% підприємців — це жінки, які сплачують податки, фінансують військо та підтримують нашу економіку в умовах воєнного стану.

«Жінки також беруть на себе координацію та відповідальність за великі гуманітарні, соціальні ініціативи та роботу з тимчасово переміщеними особами. Вони стають драйверками інформаційної оборони та боротьби проти держави-терориста. Створюють потужні волонтерські та соціальні проєкти», — зазначила Заступниця Голови Парламенту.

Віцеспікерка нагадала, що через російське вторгнення вісім мільйонів громадян України були змушені покинути домівки та виїхати за кордон. Більшість із них — жінки, люди похилого віку та понад два мільйони українських дітей.

«Така ситуація породила цілий пласт викликів: від того, де та як нашим жінкам шукати житло й роботу, до питання дитячих садочків, здобуття освіти та вивчення мов для наших дітей за кордоном», — зауважила Олена Кондратюк.

Вона нагадала, що під час нещодавнього відвідання центру прийому тимчасово переміщених осіб у Празі (Чехія) у межах заходів парламентської дипломатії щодо надання Україні статусу кандидата до ЄС познайомилася з Інною, мешканкою Маріуполя.

«Після фрази «Я з Маріуполя» додаткових запитань не ставиш. Ти все розумієш. Проте ми говорили не про горе і жахіття, яке їх спіткало. Ми говорили про майбутнє, про випуск дочки з «юридичного», про відбудову та перспективу якнайскорішого повернення додому, в рідну Україну. На прощання Інна додала: «Дівчата, я все одно вірю в перемогу!» — розповіла Олена Кондратюк.

На переконання Заступниці Голови Верховної Ради, необхідно вже сьогодні починати реалізацію комплексної програми відбудови України, щоб українським жінкам та їхнім дітям, які опинилися під тимчасовим захистом у країнах ЄС, було куди повертатись.

«Українські жінки абсолютно фантастичні. Де б вони не були, в Україні чи вимушено за кордоном, — вони, попри всі труднощі та виклики, працюють, допомагають і захищають. І ми обов’язково переможемо», — резюмувала Олена Кондратюк.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30