Перший заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) Олександр Корнієнко взяв участь у позачерговому засіданні цієї організації, яке відбулося сьогодні у Львові.

Це перше позачергове засідання UNIC, яке з безпекових умов довго відкладалося, водночас є і дуже важливим напередодні весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка незабаром відбудеться у Вільнюсі.

«Ми проговорили той порядок денний, який будемо разом з усіма нашими колегами опрацьовувати на цій Асамблеї.

Це питання всебічної підтримки Україні та її  збільшення. Це важливі питання впливу війни на країни НАТО і на світові процеси, продовольча та енергетична безпека. Також у фокусі роботи будуть питання військового, військово-технічного співробітництва з країнами НАТО та подальшої інтеграції ЗСУ до параметрів країн НАТО», —  розповів Олександр Корнієнко та подякував всім партнерам, кожній країні за  військову та гуманітарну підтримку та, особливо, за підтримку  українських біженців.

Водночас, він наголосив, що перемога у цій війні можлива тільки завдяки солідарності та згуртованості всього світу і перемогти путіна можна тільки спільними зусиллями.

«Це є спільне розуміння, впевненість. Україна воює не просто за свою землю, за своє життя. Ми воюємо за демократію, безпеку, за можливості для всієї Європи», — підкреслив Перший віцеспікер українського Парламенту.

У свою чергу, співголова міжпарламентської ради Україна-НАТО, депутат польського Парламенту Міхал Щерба зазначив, що на зустрічі присутні представники 13 делегацій від країн-членів НАТО, які приїхали, щоб висловити солідарність і підтримку Україні та демократичним шляхом обраному Президенту України.


«Ми відзначили хоробрість,  рішучість, з якою український народ бореться проти агресії росії. Наші парламенти відіграли надзвичайно важливу роль у мобілізації підтримки Україні. Перш за все, ми вважаємо, що наші держави повинні продовжувати надавати військову допомогу Україні та ділитися розвідувальними даними. Ми повинні продовжувати й надалі тиснути на росію, щоб вона вивела свої війська з України та припинила цю війну», — підкреслив Міхал Щерба та додав, що світ має ізолювати росію в політичному та економічному плані, а це передбачає санкції щодо газу, нафти, енергоносіїв.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив про плани роботи української делегації на весняній сесії ПА НАТО у Вільнюсі і висловив сподівання, що на ці зустрічі буде прийнята відповідна Декларація щодо підтримки України.

Довідково: Парламентський контроль за реалізацією стратегії євроатлантичної інтеграції здійснюється Верховною Радою України як самостійно, так і спільно з ПА НАТО. На двосторонньому рівні такий контроль забезпечувався створеною в листопаді 2000 року, відповідно до положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, Спільною моніторинговою групою ВРУ і ПА НАТО. У березні 2003 р. ця група була реорганізована у Міжпарламентську раду Україна-НАТО. Основним завданням Ради є парламентське сприяння належному виконанню річних національних програм, а також аналіз їх імплементації. Засідання Міжпарламентської ради проводяться двічі на рік по черзі в Брюсселі та в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30