Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту зустрівся зі Спікером Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратасом. Обговорили, зокрема, питання запровадження санкцій на російські енергоносії, економічну та гуманітарну допомогу, а також міжпарламентську взаємодію. 


«Кожен літр палива, за який платять російській федерації, — це ще два снаряди, які летять по українських містах», — наголосив Олександр Корнієнко та подякував Естонії за впроваджені санкції та економічну підтримку. «Ми розуміємо, що це не просто для Естонії та вашої економіки, тому вдячні за сміливість у цьому напрямку», — зауважив він. 


Перший віцеспікер також акцентував на необхідності допомоги Україні від Естонської Республіки щодо впливу на ухвалення рішень про членство росії в міжнародних організаціях. «Це досить серйозна проблема, що росія продовжує бути членом Генасамблеї ООН, членом Ради Безпеки ООН, членом великої кількості організацій — від спортивних до профільних економічних. На нашу думку, так не має бути», — зазначив Олександр Корнієнко. 


До того ж, Перший заступник Голови Парламенту наголосив, що необхідно надалі робити акценти на підтримці звернення Верховної Ради України до парламентів світу щодо визнання подій в Україні геноцидом Українського народу, який вчиняє росія, а також на питанні розслідування цих злочинів. «Важливо привертати увагу й надалі, щоб у нікого не було спокус це замовчувати або показувати інші картинки, буцімто, що все було не так, як це було», — зауважив Олександр Корнієнко та додав, що на Київщині всі знають, що відбувалося, — подібне неможливо вигадати. 


«Будемо вдячні за подальше посилення та продовження військової співпраці», — акцентував Перший заступник Парламенту. Він також зауважив про гарний і продуктивний діалог між парламентами України та Естонії. 


«Наша головна мета — вступ України до Європейського Союзу, який починається з отримання кандидатства. Колеги, які зараз присутні разом із нами, підтвердять, що все, що з поміткою «інтеграція», проходить у сесійний зал на повній швидкості», — акцентував Олександр Корнієнко. 


Перший віцеспікер, зокрема, наголосив, що процес децентралізації в Україні — реальний, а не просто на словах, про що знають колеги-мери естонських міст: «В Європі ця реформа визнана однією з найуспішніших українських реформ». 


«Українці зараз на полі бою виборюють право бути громадянами Євросоюзу, тому всі питання мають бути зняті абсолютно. І ми працюватимемо далі над тим, щоби досягнути повноцінного членства», — зауважив Перший віцеспікер. 


«Ми вдячні Естонській Республіці за всебічну підтримку та парламентський вимір. У нас є тривала традиція стосунків», — зазначив Перший заступник Голови Парламенту. 


«Ваш минулий візит був важливим свідченням хоробрості та готовності бути з нами. Це був перший візит спікерів в Україну», — наголосив Перший віцеспікер. 


«На знак нашої тривалої парламентської взаємодії, хотів би передати, на жаль, посмертно, Вашому колезі, колишньому Голові парламентської естонсько-української групи Йоханнесу Керту Почесну Грамоту, яку ми не встигли за життя вручити, але для нас важливо виконати цей обов’язок», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та наголосив, що ця грамота засвідчує глибоку повагу Парламенту України.

Насамкінець Голова Парламенту Естонії Юрі Ратас підтримав і підтвердив наміри країни у допомозі у відбудові України, зокрема, Житомирської області.

Фото: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30