Пандемія COVID-19 змінила життя жінок в усьому світі та в Україні, і сьогодні перед суспільством стоїть нове завдання: відповісти на запитання – яку роль жінки мають відігравати у відновленні країни в «постковідну» епоху. На цьому акцентувала увагу Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк на полях П’ятого Українського Жіночого Конгресу, що відбувається днями у Києві.

«Як продемонструвала Всесвітня конференція голів парламентів, де я представляла Україну, сьогодні це питання є одним з ключових світового порядку денного. 130 країн світу, які підтримали Резолюцію конференції, заявили про необхідність створити новий глобальний соціальний договір про гендерну рівність. І в ньому жінки повинні стати невід’ємною частиною стратегії та керівництва процесами відновлення країн після пандемії COVID-19», – зазначила Олена Кондратюк.

Вона додала, що першим кроком до досягнення цієї мети є забезпечення рівного та відчутного представництва жінок в усіх інституціях, де ухвалюються рішення, а також забезпечення доступу жінок до ухвалення рішень.

За словами Заступниці Голови Парламенту, сьогодні також на часі гендерно орієнтоване бюджетування на всіх рівнях – від невеликої громади до Уряду і Парламенту. Окрім того, зазначила вона, ще не всі партії зрозуміли, що залучати жінок до своїх лав – це найкраща інвестиція у власне політичне майбутнє.

«Нам треба думати, як можемо допомогти жіночому представництву в місцевих радах приймати рішення щодо життя громад, брати активну участь у формуванні порядку денного органів самоврядування, впливати на формування бюджетів громад», – переконана Заступниця Голови Верховної Ради.

Як співзасновниця Українського Жіночого Конгресу, Олена Кондратюк відзначила, що сьогодні усе більше українських жінок демонструють здатність приймати ефективні та відповідальні рішення на усіх рівнях – не тільки у соціальному чи суспільному напрямах, але й у бізнесі. «Тому необхідно добиватися більшої участі жінок у керівництві комерційних компаній, в управлінні та наглядових радах великих державних підприємств. Особливу вагу слід звернути на роботу жінок-підприємниць, тих, які мають власний бізнес, працюють в малому та середньому бізнесі, жінок, які прийняли виклик непростих умов пандемії COVID-19», – вважає Заступниця Голови Парламенту.

За словами Олени Кондратюк, жіночий рух також очікує від Уряду на дату, коли до Парламенту буде подано Стамбульську конвенцію. Окрім того, спільнота УЖК прагне бачити й відчувати більшу роль та участь жінок в миротворчому процесі й секторі безпеки.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31