Верховна Рада очікує від саміту НАТО у Брюсселі чіткої позиції та заяви Альянсу щодо підтримки євроатлантичних прагнень України та посилення політики відкритих дверей. На цьому під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

«Користуючись нагодою, від імені Парламенту України, я хотіла би подякувати керівництву Литви, Естонії та Латвії, які домовилися про єдину позицію щодо підтримки партнерів-аспірантів України та Грузії на шляху до НАТО. Ця заява слушно прозвучала напередодні сьогоднішнього саміту», - підкреслила Олена Кондратюк.

Вона нагадала, що Погоджувальна рада відбувається в день проведення саміту НАТО у Брюсселі, а напередодні народні депутати брали участь у Молодіжному Київському Безпековому форумі. Цей захід об’єднав українську молодь, політиків і дипломатів у спільному баченні майбутнього України, як країни-члена НАТО. На форумі також говорилося про необхідність надання вже найближчим часом плану дій з членства НАТО для України.

«Верховна Рада так само очікує від саміту НАТО у Брюсселі чіткої позиції та заяви Альянсу щодо підтримки євроатлантичних прагнень України та посилення політики відкритих дверей. Проте одних лише заяв уже замало – потрібні рішучі та реальні кроки, які б продемонстрували відданість НАТО тим принципам і обіцянкам, які були дані 13 років тому у декларації Бухарестського саміту», - зазначила віцеспікерка Олена Кондратюк.

За її словами, уже минуло достатньо багато років, щоб двері Альянсу для України не просто були відкритими на словах, але й у них можна було нарешті увійти.  Заступниця Голови також наголосила, що членство у НАТО має визначатися виключно відповідністю стандартам і рівнем готовності, а не міжнародною кон‘юнктурою чи бажанням менше дратувати агресора.

«Я переконана - Україна відповідає критеріям щодо надання ПДЧ. Ми готові негайно приступити до реалізації плану дій у разі ухвалення такого рішення. Зараз існує лише одне питання: коли ми будемо в НАТО і що ще мають зробити ключові державні інституції: Верховна Рада, Президент та Уряд для прискорення євроатлантичної інтеграції України», - зазначила Олена Кондратюк.

Вона додала, що Парламент і профільні комітети має достатньо експертних знань, аби до кінця 2021 року законодавчо підтримати усі необхідні для євроатлантичної інтеграції України зміни.

«Сподіваюся, що спільними зусиллями за участі усіх профільних комітетів Верховної Ради до кінця 2021 року буде повністю ухвалено п’ять базових законів євроатлантичного пакету. Поруч з уже прийнятими актами про «Про розвідку» і «Про оборонні закупівлі», мають бути ухвалені закон «Про СБУ», а також закони про державну таємницю та про цивільний демократичний контроль», - уточнила Заступниця Голови Верховної Ради.

Вона також закликала до активізації міжпарламентської співпраці з країнами-членами НАТО для посилення євроінтеграційних прагнень України.

«Маємо добре попрацювати, щоб у травні 2022 року на найвищому організаційному рівні прийняти у Києві весняну сесію Парламентської Асамблеї НАТО. На жаль, її проведенню раніше перешкодила пандемія коронавірусу», - сказала Олена Кондратюк.

На переконання Заступниці Голови Верховної Ради, у країнах НАТО мають чітко усвідомили, що без підтримки України як демократичної країни, яка на рівні Конституції обрала свій євроатлантичний курс інтеграції, – Європа ніколи не буде у безпеці.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00