Голова Верховної Ради Дмитро Разумков обговорив зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце, яка перебуває з офіційним візитом у Києві, питання боротьби за територіальну цілісність та суверенітет України, дотримання прав та свобод людини в тимчасово окупованому Криму, а також активний діалог груп дружби між парламентами двох країн.

Голова українського Парламенту зазначив, що Латвія демонструє сталу підтримку територіальної цілісності, а також євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України на різних міжнародних майданчиках. “Процес приєднання до ЄС та НАТО нешвидкий, але ми зробили свій вибір, за який платимо дуже високу ціну. На жаль, продовжуємо її сплачувати і сьогодні. Частина територій окупована, а на фронті гинуть наші громадяни”, - сказав він.

Дмитро Разумков подякував Латвійському Сайему та особисто пані Спікеру Інарі Мурнієце за визнання депортації кримськотатарського народу геноцидом. “Вдячний за ту сталу принципову позицію, яку ми спостерігаємо стосовно українського Криму, ситуації навколо кримськотатарського народу та щодо порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу”, - відзначив він.

Під час зустрічі також обговорювалося питання міжпарламентських відносин України та Латвії. За словами Голови Верховної Ради, співпраця Парламентів обох країн є достатньо ефективною, зокрема, і на рівні міжпарламентських груп дружби. “Варто віддати належне, що в рамках роботи груп дружби у нас немає політичного забарвлення, а є ефективна робота. Сподіваюся, що така ж співпраця буде спостерігатися і на рівні комітетів”, - зазначив Дмитро Разумков.

Сторони обговорили питання будівництва газопроводу “Північний потік-2”. Голова Верховної Ради вкотре зазначив, що цей проект є не економічним, а політичним. “Російська Федерація неодноразово використовувала “Північній потік-2” як механізм впливу та тиску не лише на Україну, а й на інші держави Європейського Союзу”, - зауважив Дмитро Разумков.

Спікер Саейму Латвійської Республіки Інара Мурнієце зі свого боку наголосила на підтримці територіальної цілісності та суверенітету України. Вона наголосила, що Латвія уважно стежить за розвитком безпекової ситуації та рішуче засуджує провокаційні дії Росії на сході України та в Чорноморському регіоні, які спрямовані на дестабілізацію ситуації. 

У зустрічі також взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко та співголови групи з міжпарламентських зв’язків із Латвійською Республікою Соломія Бобровська і Тарас Тарасенко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30