Керівництво Парламенту готове усіляко сприяти розгляду питання щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, як тільки до Верховної Ради надійде офіційний текст документу.

Про це під час круглого столу, присвяченого 10-й річниці відкриття до підписання Стамбульської конвенції, заявила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Вона підкреслила, що Стамбульська конвенція визнає насильство стосовно жінок дискримінацією та порушенням прав людини. Цей документ, зокрема, вперше впровадив комплексну систему захисту жінок від домашнього насильства та реального покарання винних за його прояви.

«Хочу наголосити, що для України ця Конвенція не є чимось чужим та незрозумілим, адже наша держава безпосередньо долучилася до її розробки. Тому ратифікація цього документу - це фактично виконання тих обіцянок, які ми дали собі як країна, яка рухається до Європи», - зазначила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка нагадала, що Верховна Рада відіграє ключову роль в європейській інтеграції України, виконуючи важливу місію щодо адаптації і приведення українського законодавства до норм європейського права. На її переконання, без цього неможливо говорити про якісь реальні зрушення нашого суспільства на шляху до Європейського союзу, впровадження високих європейських стандартів в усі сфери життя.

«Я хотіла би чітко заявити, що керівництво Парламенту 9 скликання готове усіляко сприяти і супроводжувати внесення офіційного тексту Конвенції на розгляд сесійної зали, як тільки до нас надійде офіційний текст, підготовлений Урядом, а також розглянутий профільним Комітетом. Однак досі ми не отримали текст Конвенції від Міністерства соціальної політики», - підкреслила Олена Кондратюк.

Водночас, за словами Заступниці Голови Верховної Ради, волі одного керівництва Парламенту недостатньо для ратифікації Конвенції. Необхідно, щоб її зміст усвідомили і сприйняли більшість народних депутатів та їх виборців, а також широке залучення представників громадянського суспільства та МФО «Рівні можливості» для роз’яснення і популяризації положень Конвенції, спростування стереотипів та міфів, які є навколо цього документу.

На переконання Олени Кондратюк, провідну роль в процесі адвокації ратифікації Конвенції також повинна відіграти діюча влада, а саме: Президент України та Перша леді, монобільшість, Уряд, зокрема МЗС та Міністерство соціальної політики.

«Політичну відповідальність за ратифікацію Конвенції має взяти на себе монобільшість, яка заявляє про свої європейські прагнення. Ми також очікуємо від Президента конкретних дій, спрямованих на ратифікацію Стамбульської конвенції. Нам також не обійтися без підтримки Першої леді. Було б дуже добре, якби Олена Зеленьска, яка опікується правами жінок, стала амбасадоркою ратифікації Конвенції», - наголосила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також уточнила, що важливу роль має відігравати й Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, де більшість належить фракції «Слуга народу».

«Ратифікація Стамбульської конвенції – це питання, яке не можна відкладати в довгу скриню. Воно надзвичайно актуальне, бо на фоні пандемії коронавірусу і карантинних обмежень в усьому світі та в Україні фіксується небачений спалах насильства в сім’ї, жертвами якого стають в основному жінки та діти», - зауважила О. Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також подякувала Віцепрем’єр-міністерці з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ользі Стефанішиній та Офісу Ради Європи за спільні зусилля щодо координації дій Уряду і Парламенту для позитивного вирішення питання щодо ратифікації Стамбульської конвенції.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30