7 липня 2020 року відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО (ЮНІК) за участю Співголів ради Руслана Стефанчука та Оярса Калніньша, Президента Парламентської Асамблеї НАТО Аттіли Местерхазі, членів ПА НАТО та Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО.

Законодавці держав Альянсу та Верховної Ради України засудили дестабілізаційні дії Росії, обговорили кризу, спричинену пандемією COVID-19, стан впровадження реформ в Україні та співпрацю між Україною та НАТО.

Вперше зустрівшись дистанційно, Міжпарламентська рада Україна-НАТО рішуче засудила незаконну та нелегітимну окупацію Росією Криму та її триваючі дії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. Члени Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) висловили щиру солідарність з Україною та наголосили на повній підтримці її суверенітету і територіальної цілісності.

«Агресивні дії Росії не припинилися під час триваючої кризи COVID-19», - підкреслив президент ПА НАТО Аттіла Местерхазі (Угорщина), відкриваючи засідання.

«Порушення режиму припинення вогню на сході України досі відбувається щодня. Росія продовжує незаконну анексію та окупацію Криму, навмисну дестабілізацію ситуації на сході України та порушує права людини на українській території. Всі ці дії Асамблея рішуче засудила і так буде робити й надалі».

Співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО Оярс Ерікс Калніньш (Латвія) додав, що «Кремль прагне посилити свій контроль на Донбасі, в Криму, Керченській протоці та Азовському морі, розпочавши кампанії з «паспортизації» та дезінформації. Це має припинитися».

«Голосування за поправки до Конституції Росії, яке було проведене на тимчасово окупованих територіях України, – організовано незаконно і є ще одним грубим порушенням міжнародного права», - наголосив Руслан Стефанчук, Перший заступник Голови Верховної Ради України та співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

«Ми закликаємо держави-члени НАТО не визнавати проведення Росією незаконного голосування в Криму, Донецьку та Луганську та вважаємо за необхідне розглянути питання щодо введення санкцій проти осіб, які причетні до підготовки та проведення голосування щодо поправок до Конституції,  яке відбулось 1 липня на окупованій території України».

Ми сподіваємось на підтримку наших держав-партнерів НАТО та на додаткові заходи, спрямовані на російську сторону, щоб змусити Кремль почати виконувати свої зобов’язання відповідно до мінських домовленостей.

У ході обговорення члени Міжпарламентської ради за участю Першої заступниці Міністра закордонних справ України Еміне Джапарової, керівника Представництва НАТО в Україні Александра Віннікова та директора Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбори Маронкової проаналізували різні аспекти російських дестабілізаційних зусиль, ситуацію в Криму та дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

Крім того, Міжпарламентська рада зібралась у той момент, коли світ все ще бореться з кризою COVID-19 та її значними наслідками.

«Жодну з наших країн не оминула пандемія COVID-19 та її жахливі побічні дії – не в останню чергу пандемія негативно вплинула на економічну сферу», - зазначив Президент ПА НАТО А.Местерхазі. Тому надзвичайно важливим був обмін думками між законотворцями.

«Асамблея повністю солідарна з Україною у боротьбі проти COVID-19», - наголосив Оярс Калніньш. «Я дуже радий, що НАТО може допомогти Україні подолати кризу завдяки підтримці Євроатлантичного центру координації та ліквідації наслідків катастроф – головному механізму реагування НАТО на надзвичайні ситуації цивільного характеру».

У свою чергу, Руслан Стефанчук висловив вдячність за допомогу, надану союзниками та іншими міжнародними партнерами у боротьбі з COVID-19. «Ми також вдячні НАТО та його державам-членам за допомогу у ліквідації наслідків повеней на Закарпатті», - наголосив Співголова ЮНІКу.

На засіданні ЮНІКу депутати обговорили також стан впровадження реформ в Україні.

«Асамблея має особливе партнерство з Верховною Радою України. І ми підтримуємо українських колег на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції», - підкреслив Президент ПА НАТО А. Местерхазі.

Оярс Калніньш назвав нещодавню позику Міжнародного валютного фонду у 5 мільярдів доларів «чудовою новиною». Він привітав впровадження найважливіших реформ і прийняття українським парламентом необхідних законів, які призвели до надання позики. Водночас співголова наголосив на необхідності подальших реформ.

Під час обговорення зазначеного питання Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що Україна налаштована продовжувати програму реформ, які наближають нас до критеріїв членства в НАТО та зміцнюють наші оборонні можливості. «Ми продовжуватимемо надавати пріоритет реформам у таких сферах, як оборона і безпека, базуючись на стандартах НАТО і виконання щорічної національної програми. Зазначене є нашою дорожньою картою», - зазначив співголова ЮНІК.

Члени Міжпарламентської ради Україна-НАТО також ознайомилися з останніми подіями у співпраці між НАТО та Україною. Александр Вінніков  поінформував про реформи у галузі безпеки та оборони, а також про новий статус України – партнера НАТО з розширеними можливостями.

«Я щиро вітаю це підвищення статусу», - зазначив Президент ПА НАТО А. Местерхазі. «Україна давно демонструє, що бажає і може здійснювати свій внесок у євроатлантичну безпеку, навіть продовжуючи боротьбу з російською агресією на власній території».

Співголова Оярс Калніньш підкреслив, що «це рішення визнає тривалий і сильний внесок України в рамках місій НАТО та демонструє стійку прихильність Альянсу до своїх партнерів, незважаючи на пандемію COVID-19».

У ці складні часи Україна довела, що вона є надійним партнером Альянсу, у тому числі завдяки співпраці у оборонно-військовій сфері та наданні своїх літаків для стратегічного перевезення критичного медичного обладнання на тлі протидії пандемії COVID-19 і готова продовжувати робити все можливе у цьому напрямку.

«Ми дуже цінуємо рішення союзників визнати Україну партнером з розширених можливостей. Цей крок визнає неабиякий внесок України у євроатлантичну безпеку та призведе до ще більш сильної взаємодії між Україною та Альянсом», - підкреслив Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Закриваючи засідання, Президент ПА НАТО А. Местерхазі подякував Україні за те, що вона готова прийняти весняну сесію ПА НАТО у 2022 році, яка мала відбутися у Києві в травні 2020 року, проте була скасована через пандемію коронавірусу. Він також висловив сподівання, що зможе відвідати Україну найближчим часом.

 

______________________________________________________________________________

Україна є одним з найбільш ранніх і найближчих партнерів ПА НАТО. Окрім активної участі України в діяльності ПА НАТО, Міжпарламентська рада Україна-НАТО (ЮНІК) забезпечує спеціалізований форум для діалогу між законодавцями держав-членів ПА НАТО та Верховної Ради України. ЮНІК був створений у 1998 р. для забезпечення більшої прозорості виконання Хартії Україна-НАТО та для демонстрації парламентського інтересу та залучення до співпраці між НАТО та Україною. З того часу він став більш широким форумом, в рамках якого депутати ПА НАТО та народні депутати України можуть обговорювати будь-які питання, що стосуються взаємного  інтересу. Міжпарламентська рада Україна-НАТО зазвичай збирається два рази на рік: один раз у Брюсселі у штаб-квартирі НАТО та один раз в Україні.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30