«Ми очікуємо на жорстку реакцію від ОБСЄ та лідерів «Нормандського формату» на деструктивну позицію російської сторони, спрямованої на поглиблення гуманітарної кризи на Донбасі», -  повідомила Перший віце-спікер Ірина Геращенко за результатами відеоконференції за участі представника України в ТКГ Є.Марчука та Заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України, командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва щодо реконструкції мосту в Станиці Луганській і  відкриття КПВВ «Золоте».

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ С.Наєв підтвердив, що українська сторона повністю готова до проведення реконструкції мосту, на місце виїхали 13 одиниць ремонтної техніки і 26 будівельників, однак російські окупанти не надали гарантій режиму тиші. 

Ірина Геращенко зауважила, що відкриття КПВВ «Золоте» та проведення ремонтних робіт аварійного мосту в Станиці Луганській постійно  в центрі уваги  гуманітарної підгрупи ТКГ. Українська сторона пропонувала різні варіанти реконструкції об’єкту: як за участі МКЧХ, так і українськими будівельниками. Вона уточнила, що міст було зруйновано  російським окупантами у 2014 році, й сьогодні перехід через Сіверський Донець в катастрофічному стані. Посеред зруйнованого мосту росіяни встановили свій блок-пост, територія навколо замінована.

«Більше трьох років реконструкція блокується російською стороною, і ми розраховуємо, що представники ОБСЄ дадуть відповідну заяву, аби примусити РФ виконувати гуманітарний блок мінських угод. Адже представники ОБСЄ, як  сторона переговорів у Мінському форматі, несуть свою  частину відповідальності  за їхню результативність і просування у виконанні угод», - підкреслила І. Геращенко.

Політик також висловила сподівання на відповідну реакцію лідерів «Нормандського формату» та нагадала, що ці питання постійно перебували у центрі уваги під час контактів «Нормандської четвірки».

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко наголосила, що відкриття КПВВ «Золоте», ремонт мосту в Станиці Луганській, порушення режиму тиші, необхідність проведення ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах критичної інфраструктури Донбасу та проблемні питання роботи СММ ОБСЄ  обговорюватимуться 27 березня в Мінську. 

Ірина Геращенко також розкритикувала постійні факти перешкоджання допуску представників СММ ОБСЄ до неконтрольованого українсько-російського кордону на Донбасі (400 км), через який РФ продовжує постачати ресурси бойовикам.

Політик також повідомила, що 27 березня українська сторона вимагатиме вичерпної відповіді від представників РФ в ТКГ на чергову, 16-ту пропозицію з питань звільнення заручників та політв’язнів Кремля. Ірина Геращенко звернула увагу на нещодавній коментар Уповноваженого з прав людини в РФ. Зокрема, Т. Москалькова заявила, що не має мандату  займатись питанням звільнення, - цим питанням має опікуватись саме Тристороння контактна група.  

«Ми готові 30 березня провести звільнення за формулою «19х72» та  «25х25». Ми чекаємо на відповідь російської сторони та готові вчергове детально обговорити ці питання 27 березня у Мінську», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50